Εφιαλτικό σκηνικό Σαχάρας στην Κρήτη

Πρωτόγνωρες εικόνες δημιουργεί σε όλο το μήκος της Κρήτης η αφρικανική σκόνη, με τον ουρανό να έχει γίνει στην κυριολεξία κόκκινος, την ορατότητα να έχει μειωθεί στο ελάχιστο, και το σκηνικό να φαντάζει... απόκοσμο...

Πόλλοι άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, και άλλοι χρησιμοποιούν μάσκες για να μετακινηθούν.

Δείτε φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστης του zougla.gr Αλέξης Γεωργαλάς από την περιοχή των Ανωγείων, στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου:











Όσο προχωράει η ώρα η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική ενώ το μόνο που μπορεί κάποιος να δει από τα παράθυρό του είναι ένα κίτρινο-κόκκινο τοπίο!

Το φαινόμενο αναμένεται από αύριο να εκτονωθεί.

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο… ζενίθ του το συγκεκριμένο φαινόμενο οι χρήστες της ομάδας Μετεωκρήτες πήραν τις φωτογραφικές τους μηχανές και έβγαλαν μοναδικές φωτογραφίες.



















Οι κάτοικοι δεν τολμούν τα βγουν από τα σπίτια τους ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποίησαν από μαντίλια μέχρι και… αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από την αφρικανική σκόνη.

«Με αφορμή το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που έχει κατακλύσει τις πόλεις της Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια συνιστά στους πολίτες και ειδικά στους αναπνευστικούς ασθενείς, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και επιβαρημένους με αλλεργίες, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν όσο το φαινόμενο βρίσκεται σε ένταση. Σε περίπτωση επιβάρυνσής τους να απευθύνονται άμεσα στις πλησιέστερες δομές υγείας».

Δείτε φωτογραφίες:









Οι θυελλώδεις άνεμοι που σαρώνουν την Κρήτη προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του αεροδρομίου Ηρακλείου, με πολλές πτήσεις να ακυρώνονται ή να επιλέγεται το αεροδρόμιο Χανίων.

«Προσοχή» συνιστούν οι επιστήμονες

Για την αφρικανική σκόνη που έχει καλύψει τα πάντα, μίλησε το μεσημέρι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ, ο επόπτης δημόσιας υγείας Ηρακλείου, Μανώλης Λουμπούνης.

Στην συζήτηση για την αφρικανική σκόνη στην Κρήτη, ο κ. Λουμπούνης έκανε λόγο για μία δύσκολη ατμοσφαιρική κατάσταση όχι όμως μη αντιμετωπίσιμη, κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες.

"Όσοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, ή άλλα προβλήματα υγείας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης" ανέφερε ο κ. Λουμπούνης. Συνέστησε περιορισμό στο σπίτι κυρίως αυτές τις ώρες που οι άνεμοι σταμάτησαν να φυσούν και συμβούλευψε τους ηλικιωμένους να αποφύγουν κάθε σωματική δραστηριότητα.

"Όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν σε σχέση με τους υπόλοιπους" ανέφερε συγκεκριμένα.

«Η σημερινή αφρικανική σκόνη δεν είναι μια απλή σκόνη αλλά μεταφέρει βαρέα μέταλλα, επικίνδυνα γαι την δημόσια υγεία», τόνισε ο κ. Λουμπούνης. «Βαρέα μέταλλα που όταν μπουν στον οργανισμό, προοκαλούν επικίνδυνα αναπνευστικά, δυσφορία, καρδιολογικά, αλλεργίες, δερματίτιδες και καρκίνο».

ΠΟΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ Η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ

Η σκόνη από την Αφρική μεταφέρει μαζί της εννέα επικίνδυνα και βαρέα μέταλλα όπως:

♦ μόλυβδο

♦ αρσενικό

♦ σίδηρο

♦ μαγγάνιο

♦ βανάδιο

♦ νικέλιο

♦ χρώμιο

♦ χαλκό

♦ ψευδάργυρο

Η σκόνη είναι επιβλαβής για όλους τους κατοίκους, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά. Όσο μικρότερο είναι ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση στην υγεία του. Οι επιπτώσεις στην υγεία ενός παιδιού είναι πολλαπλές:

⇒ Δερματίτιδες: Είναι ανάλογο με ό,τι παθαίνει το δέρμα από την έκθεση σε χημικά και στην ακτινοβολία του ήλιου. Δηλαδή, μπορεί να εμφανιστούν κοκκινίλες, φαγούρα, αλλεργία, έγκαυμα, μολύνσεις.

⇒ Αναπνευστικά: Όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια της σκόνης, τόσο πιο εύκολα τα εισπνέει το παιδί. Οι μικροί πνεύμονές του δέχονται τη ρύπανση και αντιδρούν με βήχα, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία.

⇒ Καρδιολογικά: Τα σωματίδια έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από τους πνεύμονες στην καρδιά και να προκαλέσουν ταχυκαρδία, αρρυθμία και γενικά καρδιακά επεισόδια.

⇒ Καρκίνος: Επειδή το φαινόμενο εμφανίζεται δεκάδες φορές το χρόνο, είναι επικίνδυνο για εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτό εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που εκτίθεται το άτομο στα συστατικά της σκόνης.

⇒ Εγκυμοσύνη: Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η σκόνη για μια έγκυο, διότι μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, κόπωση και πρόωρο τοκετό.

Τι πρέπει να κάνουμε τις ημέρες που το φαινόμενο είναι σε έξαρση:

• να περιορίζουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.

• να μην απλώνουμε τα ρούχα έξω από το σπίτι.

• να παραμένουμε σε καλά αερισμένους και κλιματιζόμενους χώρους.

• η χρήση ιονιστή στο σπίτι για καθαρισμό της ατμόσφαιρας είναι επιθυμητή.

• να καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού.

• με τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας να επικοινωνούμε με το γιατρό.

Πηγή:cretapost.gr , ekriti.gr 

Στείλτε μας τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τις καταγγελίες σας στο zougla.gr

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!