Οι ΗΠΑ παρέβησαν το δικαίωμα «της χώρας που φιλοξενεί» με την απέλαση Ρώσων διπλωματών

«Η Ουάσινγκτον καταχράσθηκε της εξουσίας ως χώρας όπου φιλοξενείται η έδρα του ΟΗΕ, όταν κινήθηκε για να απελάσει 12 μέλη της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας» είπε ο πρέσβης της Ρωσίας  στα Ηνωμένα Έθνη Vassily Nebenzia, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «Εξαιρετικά μη φιλική πράξη».

«Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών, μαζί με άλλες μη φιλικές πράξεις, όπως ο περιορισμός στην πρόσβαση σε ρωσική διπλωματική περιουσία, αρνήσεις χορήγησης βίζας σε μέλη της αποστολής και άλλα (μέτρα), μπορούν να θεωρηθούν ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν το δικαίωμα ως χώρα που φιλοξενεί», είπε ο Nebenzia.

Ο Ρώσος πρέσβης επισήμανε ότι το καθεστώς των μονίμων αντιπροσωπειών των χωρών που είναι διαπιστευμένες στα Ηνωμένα Έθνη, βασίζονται στις διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ «για προνόμια και ασυλία», που έχει υπογραφεί το 1946. Επίσης και τη συμφωνία του ΟΗΕ με τις ΗΠΑ για την φιλοξενία της έδρας των Ηνωμένων Εθνών, που υπεγράφη το 1947.

Οι δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ, έγιναν μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον νωρίτερα χτες (Δευτέρα) ότι απελαύνει 48 ρώσους διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και χαρακτηρίζει 12 Ρώσους διπλωμάτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη «persona non grata».

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης έγινε για συμπαράσταση στην δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Sergei Skripal σε βρετανικό έδαφος, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα, αρνούμενο ταυτόχρονα να συνεργασθεί με τη Ρωσία στην ΄ρευνα για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πηγή: www.zougla.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!