Ο Ερντογάν... στο Αφρίν και ο Ασαντ στη Γούτα
«Νέα φάση στην αντίσταση και στη μάχη κατά των Τούρκων εισβολέων και των εξτρεμιστών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που μπήκαν στο Αφρίν» ανήγγειλε από χθες η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, ενόσω η Αγκυρα και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πανηγύριζαν για την κατάληψη της ομώνυμης πρωτεύουσας του αποκομμένου κουρδικού καντονιού, στη βορειοδυτική Συρία.
«Οι δυνάμεις μας στο Αφρίν θα γίνουν ο εφιάλτης τους», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αξιωματούχος της YPG, Οτμάν Σέιχ Ισα, ανακοινώνοντας αλλαγή στρατηγικής από την ευθεία αντιπαράθεση σε τακτικές ανταρτοπόλεμου, την ώρα που ο Σάλεχ Μουσλέμ, πρώην ηγέτης του κόμματος PYD των Κούρδων της Συρίας, σχολίαζε στο Twitter ότι «η αποχώρηση από μια μάχη δεν σημαίνει ήττα στον πόλεμο και εγκατάλειψη του αγώνα».
«Η μάχη θα συνεχιστεί και ο κουρδικός λαός θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του ενάντια στη γενοκτονία που σχεδιάζεται γι’ αυτόν. Η νίκη θα είναι για τους λαούς της βόρειας Συρίας», συμπλήρωσε, καθώς η βρετανική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» εκτιμούσε ότι περίπου 300.000 άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Αφρίν και τουλάχιστον άλλοι 290 έχουν σκοτωθεί στους δύο μήνες που διαρκεί η τουρκική εισβολή στο κουρδικό καντόνι.
Για τον Ταγίπ Ερντογάν η ανάγνωση των εξελίξεων ήταν, φυσικά, διαμετρικά αντίθετη. «Δεν εισβάλαμε στην πόλη του Αφρίν, παρά τη σώσαμε από την καταπίεση των τρομοκρατών», υποστήριξε από τα Δαρδανέλια, όπου είχε στηθεί εθνικιστική φιέστα για την 103η επέτειο από τη Μάχη της Καλλίπολης, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Σε αυτήν μάλιστα αφιέρωναν χθες Τούρκοι στρατιώτες και Σύροι αντικαθεστωτικοί σύμμαχοί τους φωτογραφίες και βίντεο που αναρτούσε σωρηδόν ο τουρκικός στρατός στα social media από την πόλη του Αφρίν, ανεμίζοντας την τουρκική σημαία στο κέντρο της, έπειτα από 58 ημέρες αιματηρών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά θέσεων της YPG, από ξηράς και αέρος, σχεδόν σε ολόκληρο το καντόνι.
Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονταν και εικόνες από την καταστροφή του αγάλματος του σιδηρουργού Κάβα, ο θρύλος του οποίου συνδέεται με την κουρδική παράδοση και το Νεβρόζ, τη γιορτή της άνοιξης και της κουρδικής Πρωτοχρονιάς, που γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου.
«Το Αφρίν, με την ηρωική του αντίσταση, πληρώνει τώρα το τίμημα της επιμονής μας να αρνηθούμε να παζαρέψουμε την τύχη του καντονιού και της άρνησής μας να το παραδώσουμε στο καθεστώς Ασαντ», σχολίασε στο Facebook ο Μουσταφά Μπαλί, στέλεχος των -υπό κουρδική διοίκηση και αμερικανική υποστήριξη- Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές και για τη στάση της Ρωσίας.
Η Μόσχα και η Δαμασκός είχαν ωστόσο χθες άλλα να τις απασχολούν. Η μεν πρώτη ζούσε στον ρυθμό των προεδρικών εκλογών και της τέταρτης επανεκλογής του Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική προεδρία.
Η μεν δεύτερη εξαπέλυε -παράλληλα με τις αιματηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις της- επικοινωνιακή εκστρατεία για την προβολή της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του Σύρου προέδρου Ασαντ στην («καθαρισμένη» σε μεγάλο πια βαθμό από τους αντικαθεστωτικούς) Ανατολική Γούτα, που θρηνεί πάνω από 1.000 νεκρούς αμάχους από τα μέσα Φεβρουαρίου.
«Στη γραμμή του πυρός στην Ανατολική Γούτα... Ο πρόεδρος Ασαντ με ήρωες του Συριακού Αραβικού Στρατού», γράφει η λεζάντα στις φωτογραφίες του Ασαντ ανάμεσα σε πλήθος στρατιωτών, με φόντο σταθμευμένα άρματα μάχης και κατεστραμμένες προσόψεις κτιρίων.
«Είμαστε περήφανοι για εσάς», ακούγεται να λέει στους στρατιώτες ο Σύρος πρόεδρος, σε πλάνα που προέβαλε το κρατικό δίκτυο Al-Ikhbariya TV. «Με κάθε σφαίρα που ρίχνετε στους τρομοκράτες», συμπλήρωσε, «αλλάζετε την ισορροπία στον κόσμο»...
Στο μεσοδιάστημα, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει από χθες το πρωί την Ανατολική Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, ανεβάζοντας σε 68.000 τον συνολικό αριθμό όσων κατάφεραν να διαφύγουν μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τον αιματοβαμμένο θύλακα μέσα στις τελευταίες ημέρες.
Παράλληλα, η ισλαμική «Λεγεώνα αλ Ραχμάν» -από τις μεγαλύτερες αντικαθεστωτικές στην Ανατολική Γούτα- ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται με αντιπροσωπεία του ΟΗΕ εκεχειρία, πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και άμεση απομάκρυνση των τραυματιών που χρειάζονται επειγόντως νοσηλεία.
Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπό της, Ουαέλ Αλουάν (εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη), «δεν συζητήθηκε ζήτημα εκκένωσης της πόλης».
Πηγή: www.efsyn.gr