Συντηρεί τους υψηλούς τόνους η Άγκυρα για όλη την ατζέντα

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζει η Άγκυρα αναφορικά με όλα τα ανοιχτά θέματα μεταξύ της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ άφησε αιχμές κατά της Αθήνας για το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας από χρυσαυγίτες, ενώ έστειλε ξανά προειδοποιήσεις προς την Κύπρο για το ζήτημα της ΑΟΖ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Τουφάν Ερχουμάν, πρωθυπουργό των Κατεχόμενων, άσκησε κριτική για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας, στο οποίο προέβησαν χρυσαυγίτες κατά την διαδήλωσή τους στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε «Η προσβολή της σημαίας σημαίνει προσβολή της χώρας, αυτό είναι απαράδεκτο. Η σημαία μας είναι η περηφάνια μας. Θα θυσιάσουμε και την ψυχή μας για αυτά και μπορούμε να κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους μας για αυτό».

Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από την Αθήνα να συλλάβει τους δράστες, κάτι που ζήτησε και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αλλά και ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εμφανίστηκε προκλητικός κάνοντας ξανά λόγο για «μονομερείς ενέργειες» και σημειώνοντας «Όλοι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου είναι ο κοινός πλούτος όλων των κατοίκων του νησιού. Συνεπώς μονομερείς ενέργειες δεν είναι καλοδεχούμενες από εμάς. Ούτε από την “τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”».

Χαρακτήρισε, ακόμη, ως «απειλή» τις όποιες ενέργειες πραγματοποιούνται χωρίς την έγκριση και των δύο πλευρών. 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για τους δύο Έλληνες συλληφθέντες στρατιωτικούς επισημαίνοντας ότι το θέμα βρίσκεται στην τουρκική δικαιοσύνη, όμως δεν παρέλειψε να αφήσει εκ νέου αιχμές κατά της Αθήνας.

«Έχει γίνει συνήθεια όποιο θέμα σχετίζεται με την Τουρκία να πηγαίνει στην ΕΕ για υποστήριξη. Αυτό και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες μας δεν βελτιώνουν τις σχέσεις μας, αλλά τις επιδεινώνουν».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν,  Ιμπραΐμ Καλίν δηλώνει ότι η Άγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και στέλνει μηνύματα και προς τις ΗΠΑ.

Ο  Ιμπραΐμ Καλίν ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ενημέρωση για το πλοίο της Exxon Mobil και θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!