Κίνημα Διορισμών

Στον διορισμό των νέων οργάνων (όπως αντιστοίχως συνέβη και με τους συνέδρους) κατέληξε χθες έπειτα από πολλές άκαρπες συνεδριάσεις το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.

Στο παρά πέντε της έναρξης του ιδρυτικού συνεδρίου (ξεκινά αύριο το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) και με γνώμονα να αντιμετωπιστεί το παρατεταμένο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της ανένδοτης στάσης, κυρίως του Ποταμιού και δευτερευόντως του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών κατά της εκλογής αντιπροσώπων, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η νέα Κεντρική Επιτροπή να προκύψει με διορισμένα μέλη, αναλογικώς κατανεμημένα με ευθύνη των κομμάτων, των κινήσεων και των προσώπων που μετέχουν στον νέο φορέα.

Πρόκειται για μια απόφαση την οποία έμπειρα κομματικά στελέχη χαρακτήριζαν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της δημοκρατικής παράταξης, αφού ποτέ στο παρελθόν συνέδριο δεν έχει διοργανωθεί με εξ ολοκλήρου διορισμένους συνέδρους και όργανα. Από την άλλη, παράγοντες εκτός ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι η περίπτωση του Κινήματος Αλλαγής είναι πολύ διαφορετική και δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα συνέδρια, καθώς πρόκειται για ένα νέο ομοσπονδιακό κόμμα που βρίσκεται σε μεταβατική φάση μέχρι να μετεξελιχθεί σε ενιαίο.

Η «σολομώντεια» λύση που επέτρεψε να βγει λευκός καπνός από τη Χαριλάου Τρικούπη -όπου και διεξήχθη η συνεδρίαση- περιλαμβάνει την ύπαρξη Κεντρικής Επιτροπής 351 ατόμων με την εξής κατανομή: 128 μέλη θα τοποθετήσει η πλευρά της Φώφης Γεννηματά, 67 θα διορίσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, 50 στελέχη του θα επιλέξει ο Γιώργος Παπανδρέου εκ μέρους του ΚΙΔΗΣΟ, 41 η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, 35 άτομα θα ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ και 30 στο Δίκτυο του Γιώργου Καμίνη.

Επιπλέον, σε ισχύ αναμένεται να παραμείνει το 6μελές Πολιτικό Συμβούλιο, ενώ η Εκτελεστική Πολιτική Γραμματεία εκτιμάται ότι θα αριθμεί 40-50 μέλη.

Η παραπάνω απόφαση εν πολλοίς οφείλεται στην κατηγορηματική απόρριψη του Ποταμιού το νέο όργανο να είναι εκλεγμένο (με αναλογική εκπροσώπηση) και -σύμφωνα με πληροφορίες- στην έμμεση προειδοποίηση να μη μετέχει στην ψηφοφορία και ως εκ τούτου στα νέα όργανα, εφόσον επιλεγόταν η οδός της εκλογής.

Υπέρ της πρότασης που τελικώς επελέγη είχε ταχθεί και το ΚΙΔΗΣΟ, με το επιχείρημα να μη δοθεί βαρύτητα στους μηχανισμούς και στους εσωτερικούς εκλογικούς ανταγωνισμούς αλλά στη συζήτηση περί πολιτικών και προγραμματικών προτεραιοτήτων.

Προκειμένου λοιπόν να προστατευτεί η ενότητα και να μην επέλθει ρήξη την κρισιμότερη στιγμή του εγχειρήματος, η Φώφη Γεννηματά προτίμησε να συμβιβαστεί. «Στα όργανα του Κινήματος αποφασίστηκε να υπάρχει συνθετική, αναλογική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς», αναφέρεται στη «στρογγυλεμένη» ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ.

Σημειώνεται ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είχε εισηγηθεί εκλογή στο συνέδριο με εκ των προτέρων συμφωνημένες κατανομές, αλλά συμφώνησε ώστε να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια. Συναινετικός ήταν και ο Γιώργος Καμίνης για τους ίδιους λόγους. Στον αντίποδα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έλειπε στις Βρυξέλλες, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Γεννηματά επέμεινε στην αρχική του θέση για εκλογή οργάνων με καθολική ψηφοφορία, ωστόσο εξήγησε ότι θα σεβαστεί την πλειοψηφία για να μην πληγεί η συνοχή της παράταξης.

 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!