Δεύτερη συνάντηση εργασίας της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης του έργου “InnovaSump” στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεύτερη συνάντηση εργασίας της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης του έργου “InnovaSump” στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου

 

            Με τη συμμετοχή τοπικών φορέων όπως ο Ο.Α.Σ.Θ., το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή πραγματοποιήθηκε  η δεύτερη συνάντηση εργασίας της τοπικής ομάδας υποστήριξης του έργου InnovaSUMP, που υλοποιεί ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου στο πλαίσιο συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό έργο: «Καινοτομίες στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για αστικές μεταφορές χαμηλών εκπομπών άνθρακα”.
           
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του InnovaSUMP και τις υποχρεώσεις που έχουν προκύψει από τη συμμετοχή του Δήμου στις διαπεριφερειακές ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου. Στις διαπεριφερειακές ομάδες εργασίας συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εταίρων του έργου InnovaSUMP και έχουν ως αντικείμενο τη διερεύνηση και τη σταδιακή ενσωμάτωση τεσσάρων καινοτομιών στην υφιστάμενη μεθοδολογία εκπόνησης Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
            Ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Σούλας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της τοπικής ομάδας υποστήριξης του έργου για τη συμβολή τους στη μεγάλη προσπάθεια στρατηγικού αστικού σχεδιασμού που καταβάλλει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, τονίζοντας πως με το συγκεκριμένο έργο βιώσιμης αστικής κινητικότητας ο δήμος επιχειρεί να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή καινοτομία και να εφαρμόσει καλές πρακτικές που θα δώσουν ανάσα ζωής και θα βελτιώσουν την κινητικότητα και την προσβασιμότητα στον δήμο, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των πολιτών.
           
Αναφερόμενος στα προσδοκώμενα αποτελέσματα των συναντήσεων εργασίας των τοπικών φορέων που υποστηρίζουν την υλοποίηση του έργου, ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Ανδρεάδης τόνισε πως “Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία, μέσω της οποίας θα αποκομίσουμε γνώση και εμπειρία, έχοντας ως σημείο αναφοράς το παράδειγμα των ευρωπαϊκών πόλεων, με στόχο να διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο μοντέλο αστικής παρέμβασης για πόλη  προσβάσιμη, ανοιχτή και φιλική προς όλους”.
             Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση των δράσεων που υλοποίησε ο Δήμος κατά το 2ο  εξάμηνο του έργου, και έγινε η ανάλυση και αποσαφήνιση των τεσσάρων καινοτομιών που αφορούν: α) Την ένταξη ερευνών συμπεριφοράς των μετακινουμένων καθώς και ερευνών σε δυνητικούς χρήστες μεταφορικών μέσων, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες εφαρμογής νέων μεταφορικών συστημάτων, τεχνολογιών, πολιτικών και μέτρων, β) Την ενσωμάτωση στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) μέτρων χρέωσης και χρηματοδότησης των μεταφορικών υπηρεσιών και υποδομών, γ)Την ενσωμάτωση στα Σ.Β.Α.Κ. μέτρων για τις μετακινήσεις των επισκεπτών σε τουριστικούς προορισμούς, και δ) Την εναρμόνιση των διαδικασιών των Σχεδίων Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
            Οι φορείς από τη μεριά τους δεσμεύτηκαν μέσω της εμπλοκής τους στο έργο ότι θα παράσχουν τις προτάσεις και την τεχνογνωσία τους για τη βέλτιστη επίτευξη των στόχων του έργου, με σκοπό την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών σχεδιασμού της βιώσιμης κινητικότητας και της προσβασιμότητας.
            Υπενθυμίζεται ότι το έργο "InnovaSump", στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος -μεταξύ 7 ευρωπαϊκών δήμων και του ΑΠΘ που είναι επιστημονικός υπεύθυνος- ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας  INTERREG Europe της Ε.Ε. με διάρκεια 54 μήνες και συνολικό προϋπολογισμό 1.698.000 €. Για τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου η χρηματοδότηση ανέρχεται στα  185.000,00 € και θα καλυφθεί 100% από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια.




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!