Δύσκολες διαβουλεύσεις για κυβέρνηση με το βλέμμα στη Συρία

Ακόμη ένας κύκλος διαπραγματεύσεων με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης ξεκίνησε στην Ιταλία. Παραμένουν πολλά τα προβλήματα και οι «κόκκινες» γραμμές, ωστόσο λόγω των εξελίξεων στη Συρία εκφράζονται ελπίδες ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα, πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συζητήσουν ώστε να εξακριβώσουν αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συσταθεί νέα κυβέρνηση.

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα είτε θα επιλέξει έναν τρίτο γύρο διαβουλεύσεων, μια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά ή των Πέντε Αστέρων (δεν διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που αποτελεί εμπόδιο) ή να αναθέσει τη διερευνητική εντολή στην πρόεδρο της Γερουσίας ή στον πρόεδρο της Βουλής.

Ωστόσο, έως και σήμερα η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει κατηγορηματικά ότι για να ξεκινήσει διάλογος για σχηματισμό κυβέρνησης, τα Πέντε Αστέρια πρέπει το κόμμα του Μπερλουσκόνι να συμμετάσχει σε μια νέα, ευρεία κυβερνητική συνεργασία.

Τα Πέντε Αστέρια όμως δεν δέχονται συνεργασία με τη Φόρτσα Ιτάλια αν δεν φύγει από το κάδρο ο «καβαλιέρε», με τον οποίο δεν δέχονται καμία συνεργασία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δέχεται να ξεκινήσει διάλογο με τα Πέντε Αστέρια υπό τον όρο ότι αυτά δεν κάνουν παράλληλη διαπραγμάτευση με τη ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι.

Μετά την πρώτη ημέρα των νέων διαβουλέυσεων οι θέσεις των ιταλικών κομμάτων δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά.

Η Κεντροαριστερά, με τον προσωρινό γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαουρίτσιο Μαρτίνα, επανέλαβε ότι, προς το παρόν, δεν εννοεί να πάρει μέρος σε κανένα κυβερνητικό σχήμα.

Ενώ η Κεντροδεξιά (Λέγκα του Βορρά, Φόρτσα Ιτάλια και Αδέλφια της Ιταλίας) τόνισε ότι είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τα Πέντε Αστέρια, αλλά ότι δεν δέχεται κανενός είδους «βέτο» του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, κατά της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας έχει ένα κίνητρο παραπάνω για να αναζητήσει λύση το συντομότερο δυνατό. Είναι η κρίση στη Συρία και οι τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις.

Πάντως, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, είχε πολυάριθμες επαφές σήμερα με διεθνείς ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Όπως ανακοίνωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι στους συμμάχους, «η Ιταλία δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία».

Ωστόσο, «με βάση τις τωρινές διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, η Ιταλία θα συνεχίσει να προσφέρει υλικοτεχνική υποστήριξη σε συμμαχικές δυνάμεις».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!