Σήμερα «κληρώνει» για το Σούνιο

Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να μην επιτρέψει τα γυρίσματα της σειράς του BBC «Η μικρή τυμπανίστρια», με τους όρους που ζήτησε η εταιρεία παραγωγής, έγινε αντικείμενο κριτικής και πεδίο ανοιχτών αντιπαραθέσεων. Από την περασμένη Παρασκευή τοποθετήθηκαν δημόσια με ανακοινώσεις τους ομοσπονδίες, ενώσεις, σωματεία, κόμματα, η υπουργός Πολιτισμού, ακόμα και ο πρωθυπουργός βάσει της ενημέρωσης που είχε από τους συμβούλους του.

Το είχε ζητήσει, εξάλλου, και εν εξάλλω ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, στην ανοιχτή επιστολή του. Εκδόθηκαν, λοιπόν, πολλές ανακοινώσεις με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις που φώτιζαν τις παραμέτρους που ο καθένας γνωρίζει καλύτερα ή θεωρεί ότι έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Βέβαια, η πολιτική για την ενίσχυση της εθνικής κινηματογραφίας μας απαιτεί στρατηγική χάραξη κατ’ αρχάς και φυσικά την ψήφιση των κινήτρων και των φοροαπαλλαγών προς τους ξένους παραγωγούς, όπως το σχέδιο επενδυτικού κινήτρου, δηλαδή, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το ΥΨΗΠΤΕ.

Ετσι, η ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό, να χρειάζεται προσωπική υπουργική παρέμβαση και κινητοποίηση του κινηματογραφικού χώρου, για να εγκριθεί ένα αίτημα γυρισμάτων σε αρχαιολογικό χώρο. Ιδίως όταν προέρχεται από έναν ιστορικό και διεθνώς αναγνωρισμένο για την ποιότητα των παραγωγών του τηλεοπτικό σταθμό, όπως το BBC.

Είναι πάγια θέση μας πως ανάλογα φαινόμενα άγνοιας και αδιαφορίας θα εξαλειφθούν μόνο με τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου, δίκαιου και ανεξάρτητου πλαισίου λειτουργίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που έχει αυτόν τον προσανατολισμό».

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρει: «Η απροβλημάτιστη στοχοποίηση του Κ.Α.Σ. για άλλη μια φορά προδίδει αδιαφορία και περιφρόνηση απέναντι στο βασικό γνωμοδοτικό όργανο του ΥΠ.ΠΟ.Α. Με αχαρακτήριστη ευκολία και εμφανή πρόθεση να δημιουργήσουν ευρύτερες αντιδράσεις στην κοινωνία, βάλλουν ευθέως ενάντια στον “συνήθη ύποπτο”, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τους αρχαιολόγους και εν τέλει στους ίδιους τους θεσμούς που διαφύλαξαν και ανάδειξαν τα μνημεία και τους χώρους, που σήμερα όλοι επιθυμούν την “αξιοποίησή τους”».

 Και υπογραμμίζουν: «Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι η σοβαρότητα μιας Κρατικής Υπηρεσίας δεν μετράται στην ευκολία με την οποία εγκρίνει κάθε αίτημα και με όποιο τίμημα απλώς και μόνο για να είναι “αρεστή”, αλλά στη σαφήνεια των όρων που θέτει, ώστε το εγχείρημα να είναι όντως επωφελές από κάθε άποψη».

Το θέμα επανέρχεται στο ΚΑΣ και συζητείται σήμερα το μεσημέρι.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!