Έξι χώρες τορπιλίζουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Καρκινοβατεί εκ νέου η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό. Εκτός από τη μεγάλη ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Δύσης με την κυβέρνηση Ερντογάν, ένα δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel αναφέρει ότι έξι ισχυρές χώρες εντός της ΕΕ βάζουν... δύσκολα στις Βρυξέλλες για τη συνέχιση του αμφιλεγόμενου σχεδίου.

Το γερμανικό Der Spiegel σημειώνει ότι συγκεκριμένα κράτη-μέλη αρνούνται να διαθέσουν χρήματα από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς για τη συνέχιση της συμφωνίας, ενώ η Κομισιόν, από την πλευρά της, αρνείται να αναλάβει ολόκληρο το κόστος στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ, το Spiegel, επισημαίνει ότι η συμφωνία για το προσφυγικό είναι στο μεταίχμιο, καθώς η ΕΕ έχει υποσχεθεί την επιπλέον χορήγηση δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου η Τουρκία να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της. 

Σύμφωνα με τα έγγραφα, στο πλαίσιο εμπιστευτικών συσκέψεων αρκετά κράτη της ΕΕ έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως εναντίον της σχεδιαζόμενης χρηματοδότησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Έμπιστη πηγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σε μία συνάντηση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2017, απηύθυνε προειδοποιήσεις σχετικά με το γεγονός ότι μία απόφαση αναφορικά με την καταβολή της δεύτερης δόσης χρηματοδότησης προς την Τουρκία, θα πρέπει να ληφθεί μόνον εφόσον μπουν σε εφαρμογή τα ήδη συμφωνηθέντα σχέδια – πχ για ανέγερση σχολείων ή νοσοκομείων.

«Αν και όλοι στην Ευρώπη είναι σύμφωνοι ως προς το ότι η Τουρκία πρέπει να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, υπάρχει διαμάχη ως προς το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό για αυτό. Με βάση τη συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας προ διετίας, η Τουρκία θα έπρεπε να λάβει έξι δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον σε αντάλλαγμα κρατήσει κλειστά τα σύνορά της προς την Ευρώπη. Τα μισά από τα προβλεπόμενα κονδύλια έχουν ήδη μεταβιβαστεί και τα υπόλοιπα είναι έτοιμα από πλευράς Κομισιόν» υπογραμμίζει το Spiegel.

Ωστόσο, το περιοδικό επικαλούμενο τα ευρήματα των δικών του ερευνητών και των συνεργατών τους από το δίκτυο του Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Συνεργασιών (ΕΙC), αναφέρει ότι καταδεικνύεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο για πού ακριβώς προορίζονται τα χρήματα. 

Το Spiegel καταγράφει ότι σε κοινή επιστολή τους προς την Κομισιόν, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία απαιτούν η καταβολή των υπόλοιπων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ να βαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό της ΕΕ και όχι τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Το αίτημα αυτό έχει ήδη απορρίψει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επιθυμεί η υπόλοιπη δόση να καταβληθεί με βάση την ποσοστιαία κατανομή βαρών με κριτήριο την οικονομική ισχύ των κρατών-μελών.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα με το ποσό να είναι σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. 

Από τα 26 μακροπρόθεσμα «μη ανθρωπιστικού χαρακτήρα» σχέδια που έχουν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε τα μισά, ενώ αρκετά δεν έχουν καν δρομολογηθεί. Επιπρόσθετα, τα κράτη της ΕΕ καταγγέλλουν και έλλειμμα διαφάνειας, ενώ σε μία εσωτερική σύσκεψη στις 8 Νοεμβρίου 2017, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε να μάθει από την Κομισιόν με ποια ακριβώς οικονομικά μέσα θα χρηματοδοτηθούν οι δόσεις βοήθειας προς την Τουρκία και αν η εξοικονόμηση θα γίνει σε βάρος άλλων προγραμμάτων. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματσιέζ Ποπόφσκι απέφυγε να δώσει κάποια απάντηση, ενώ μερικά κράτη – μέλη απαίτησαν από τις Βρυξέλλες μία απολογιστική έκθεση, πριν από την περαιτέρω εκταμίευση χρημάτων.

Το Spiegel, τέλος, σημειώνει ότι η διαμάχη για τα χρήματα καταδεικνύει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ήταν μάλλον μια βιαστική ενέργεια για τον καθησυχασμό των Ευρωπαίων ψηφοφόρων και λιγότερο ένα καλά μελετημένο σχέδιο διαχείρισης.

Άλλωστε, μέλος της αρμόδιας για το θέμα επιτροπής λέει ότι η συμφωνία του 2016 τέθηκε υπό διαπραγμάτευση «εν μία νυκτί», και προσθέτει ότι «αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται η ΕΕ κατά τα άλλα».


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!