Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή εποχή
Το θέμα της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος απασχόλησε τη συνάντηση του λεγόμενου Washington Group. Οι βασικοί «παίκτες» μπορεί να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους όμως άφησαν να διαφανούν τα πρώτα σημάδια για το ελληνικό ζήτημα. Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική συζήτηση με τη συμμετοχή του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών, που φέρεται να δήλωσε πως «το πρόγραμμα θα οδηγηθεί με καλό τρόπο στη λήξη του», αποκλείοντας όμως την επίτευξη συμφωνίας στο Ecofin που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα (27/04) στη Σόφια.
Στην άτυπη συνεδρίαση του Washington Group που διήρκεσε 45 λεπτά και διεξήχθη σε καλό κλίμα σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκπροσώπησε ο Πολ Τόμσεν που χθες έστειλε μηνύματα προς την Αθήνα για τη φορολογική πολιτική και προς τους Ευρωπαίους για το χρονοδιάγραμμα.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς και ο Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
«Η κατάσταση είναι διαφορετική από ό,τι ήταν πριν από ένα-δυο χρόνια. Γι' αυτό μπορεί κανείς να ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα οδηγηθεί με καλό τρόπο στη λήξη του», δήλωσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον.
Η αισιοδοξία του κ. Σολτς για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος αποτυπώνεται επίσης σε ανταπόκριση της εφημερίδας Rheinische Post από την Ουάσιγκτον, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει σύντομα να σταθεί στα δικά της πόδια». Στον υπότιτλο, αναφέρεται ότι στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και άλλοι πιστωτές της Ελλάδας «προετοιμάζουν το τέλος του τελευταίου προγράμματος στήριξης», αλλά και ότι «στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης βρίσκεται η περαιτέρω σχέση με την Ελλάδα».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε να ακυρώνει τις προσδοκίες ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στο Ecofin που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στη Σόφια. Η λύση θα απαιτήσει «πολλές ακόμη εβδομάδες», δήλωσε ο κ. Σολτς, σύμφωνα με την ανταπόκριση της RP.
Την άποψη ότι η Ευρωζώνη πρέπει να έχει «φιλόδοξη» προσέγγιση απέναντι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ουάσινγκτον.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών συμμετείχε στο λεγόμενο Washington Group, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ που θα αποτελέσει τη «σφραγίδα» για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο Μπρουνό Λε Μερ είχε χθες κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Πλησιάζουμε το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης και οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες. Πρέπει να διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ», είπε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να «σκεφτούμε το μέλλον και τα μέτρα για το χρέος».
«Υποστηρίζω μια φιλόδοξη προσέγγιση, ούτως ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών», κατέληξε ο Μπρουνό Λε Μερ.
Σε «εποικοδομητικό πνεύμα» διεξάγονται οι συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί «στην ώρα του».
«Υπάρχει η κοινή πρόθεση όλων των εμπλεκομένων να ολοκληρώσουμε αλλά και η αίσθηση ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση όλων μας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να γίνει και πάλι μια κανονική χώρα στην Ευρωζώνη. Αλλά και απέναντι στην Ευρωζώνη την ίδια, καθώς μετά από δέκα χρόνια, η μέρα που θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι θετικό σημάδι ότι έχουμε αφήσει την κρίση πίσω μας», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «είναι εκτός συζήτησης η όποια αλλαγή ή παράταση του προγράμματος», λέγοντας ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή να έχουμε μια απόφαση εάν είναι δυνατό στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή το αργότερο τον Ιούλιο, έτσι ώστε τον Αύγουστο να είναι εφικτή η ολοκλήρωση του προγράμματος», ενώ απέρριψε τις «φήμες περί παράτασης».
Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση που είχε χθες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση εγκαίρως τον Μάιο, κάτι που προϋποθέτει ότι οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν θα έχουν εφαρμοστεί. «Υπάρχει, λοιπόν, ακόμη πρόοδος που απομένει να γίνει. Ακόμη κι αν είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε εγκαίρως, πρέπει οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην εφαρμογή των τελευταίων μεταρρυθμίσεων», επέμεινε.
►Με τη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πολ Τόμσεν δευτερευόντως, ολοκληρώνεται σήμερα το «πρώτο ημίχρονο» της αναμέτρησης της ελληνικής αποστολής στην Ουάσινγκτον. Το δεύτερο θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου με την έλευση των δανειστών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και του μεταμνημονιακού προγράμματος εποπτείας.
Πηγή: www.efsyn.gr