Η Θεσσαλονίκη διψάει και η Ν.Δ. καιροσκοπεί

Μέχρι και αύριο αναμένεται να υπάρχουν προβλήματα υδροδότησης περιοχών της Θεσσαλονίκης, αφού σήμερα το απόγευμα σύμφωνα με τις προβλέψεις θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αποκατάστασης στον αγωγό που μεταφέρει νερό στην πόλη από τις πηγές της Αραβησσού.

Τα προβλήματα υδροδότησης, για τρίτη ημέρα χθες, προκάλεσαν κύματα διαμαρτυρίας πολιτών και επαγγελματιών που προσπαθούσαν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους με εμφιαλωμένα νερά, τα οποία όμως «εξαφανίστηκαν» κυριολεκτικά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η ένταση του προβλήματος είναι τέτοια που η ΕΥΑΘ ανακοίνωσε ότι από τις 10 χθες το βράδυ μέχρι τις 6 σήμερα το πρωί έκοψε το νερό «στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Βαρδάρι, Εγνατία και κάτω μέχρι Εθνικής Αμύνης), για να ενισχυθούν Σαράντα Εκκλησιές, Τριανδρία και μέρος της Ανω Τούμπας «οι οποίες παρουσιάζουν σοβαρότερο πρόβλημα».

Με δεδομένο ότι οι ποσότητες νερού που διοχετεύονται στην πόλη είναι της τάξης του 75%, μοιάζει παράδοξη η έκταση του προβλήματος.

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, «το υφιστάμενο δίκτυο δεν είναι ενιαίο» και «σε ό,τι αφορά τις περιοχές που διαθέτουν εναλλακτικές πηγές υδροδότησης (Αλιάκμονα), ισχύουν τα εξής: εφόσον κλείνει η δικλίδα της παροχής που υδροδοτεί μια ολόκληρη περιοχή ώστε να ενισχυθεί μια άλλη, δεν διασφαλίζεται πλήρως ότι από την κίνηση αυτή καλύπτονται υδροδοτικά όλες οι προβλεπόμενες περιοχές.

Το νερό περνά από διάφορα διαδοχικά σημεία και, αν υπάρξει μεγαλύτερη από το αναμενόμενο κατανάλωση (επαφίεται και στην ευαισθησία των καταναλωτών), τότε είναι πολύ πιθανό κάποιες περιοχές να μην έχουν τελικά νερό».

Πάντως φαίνεται ότι τα προβλήματα υδροδότησης προκαλούν και… αμνησία. Εκτός κι αν την τελευταία την επιδιώκουν στη Ν.Δ., η οποία έσπευσε να εκμεταλλευτεί το θέμα καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει… Τρία χρόνια το μόνο που κάνουν είναι να θεωρητικολογούν».

Από κοντά και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, που εκτίμησε ως «παντελώς απαράδεκτο εν έτει 2018 μία βλάβη, όσο σοβαρή κι αν είναι, να αφήνει επί τρεις ημέρες μία πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων χωρίς νερό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης απάντησε με μια μακροσκελή ανακοίνωση: «Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του» και θυμίζει ότι «η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού (Α2 φάση της ΕΕΝΘ) μελετήθηκε και προκηρύχθηκε η κατασκευή της τον Ιούλιο 2012, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα έγινε η ανακήρυξη του προσωρινού μειοδότη. Μόνο που ώς το τέλος του 2013 δεν είχε ανατεθεί η κατασκευή, και τελικά το έργο απεντάχθηκε από το πρόγραμμα χρηματοδότησης».

Δυστυχώς για τη Ν.Δ. -και την πόλη- τα πράγματα είναι σοβαρότερα από αυτά που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αφενός ο σημερινός πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, προχώρησε τις παλιές μελέτες και αναμένει μόνο τη χρηματοδότηση -για να λύσει μια και καλή προβλήματα σαν κι αυτό που δημιουργήθηκε-, αφετέρου όμως, και σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο κ. Κρεστενίτης είχε -ή μήπως ακόμη έχει;- προβλήματα…

Διότι, όταν θέλησε να προχωρήσει τις «αραχνιασμένες» μελέτες, καταγγέλθηκε(!) από «κουκουλοφόρους» στο ΤΑΙΠΕΔ ότι… ξοδεύει λεφτά της εταιρείας, ενώ αυτά πρέπει να τα πληρώνει το… κράτος.

Και επειδή διαρκώς κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν τους πολίτες σε λωτοφάγους, μήπως θυμούνται στη Ν.Δ. τι ακριβώς συνέβη στην υδροδότηση της πόλης την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη του 2004;

Αν οι ίδιοι δεν θυμούνται, όπως και ο κ. Ζορπίδης -που τότε ήταν αντιδήμαρχος στη διοίκηση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου-, μπορεί προφανώς να τους το θυμίσει ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Σάκης Τζακόπουλος...

*Είχε διακοπεί η υδροδότηση της πόλης για τουλάχιστον 4 ημέρες.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!