«Εβρεξε» πυραύλους

Τα -αμφιβόλου νομιμότητας και στρατηγικής- συντονισμένα πυραυλικά χτυπήματα στη Συρία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία άρχισαν στις τέσσερις τα ξημερώματα του Σαββάτου. Μέσα στον πόλεμο της προπαγάνδας, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως συνολικά 105 πύραυλοι εξαπολύθηκαν από συμμαχικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον βόρειο Περσικό Κόλπο.

Τα «χειρουργικά» πλήγματα ολοκληρώθηκαν εντός περίπου 70 λεπτών καταστρέφοντας τρεις συριακούς στόχους: ένα ερευνητικό κέντρο βόρεια της Δαμασκού, στο οποίο -σύμφωνα με τους Αμερικανούς- παρασκευάζονταν χημικά και βιολογικά όπλα, μια αποθήκη χημικών όπλων δυτικά της Χομς κι άλλος ένας χώρος αποθήκευσης χημικών όπλων και «σημαντικό διοικητικό κέντρο», επίσης δυτικά της Χομς.

Κόντρα στους φόβους να χτυπηθούν και ρωσικές ή ιρανικές δυνάμεις, φέρνοντας Ουάσινγκτον και Μόσχα σε κατά μέτωπο σύγκρουση, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού τόσο ο συριακός στρατός όσο και οι σύμμαχοί του είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα από πιθανούς στόχους, εν μέσω αντικρουόμενων πληροφοριών για το κατά πόσον είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων η Ρωσία από τις ΗΠΑ.

«Απάντηση» της αεράμυνας

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε πως η (παλιάς τεχνολογίας) συριακή αεράμυνα κατέρριψε 71 πυραύλους των Δυτικών σε σύνολο 103, χωρίς να υπάρξει εμπλοκή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων συστοιχιών S-400 που έχουν αναπτυχθεί σε βάσεις της Ρωσίας στη Συρία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διέψευσε πως υπήρξαν καταρρίψεις πυραύλων, σημειώνοντας πάντως πως περισσότεροι από 40 πύραυλοι εδάφους-αέρος εκτοξεύτηκαν λίγο-πολύ στα... κουτουρού από τη συριακή αεράμυνα όταν το κύμα των βομβαρδισμών είχε ουσιαστικά τελειώσει. Μέσα ενημέρωσης στη Συρία ανέφεραν πως οι επιδρομές προκάλεσαν υλικές ζημιές και τρεις τραυματίες στη Χομς. Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από κατοίκους της Δαμασκού να πανηγυρίζουν την ήττα των Δυτικών και να ορκίζονται πίστη στον πρόεδρό τους.

Και στη μέση οι Σκριπάλ!

Προτού ακουστούν οι πρώτες εκρήξεις πέριξ της πρωτεύουσας της Συρίας, ο πολεμοχαρής Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωνε το τηλεοπτικό διάγγελμα-αναγγελία για ανάληψη στρατιωτικής δράση εκ μέρους των ΗΠΑ, διακηρύσσοντας πως «είμαστε προετοιμασμένοι να επιμείνουμε σε αυτή την απάντηση μέχρις ότου το συριακό καθεστώς σταματήσει τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων».

Από κοντά λίγο αργότερα και η Τερέζα Μέι, η οποία τόνισε με νόημα: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η χρήση χημικών όπλων να γίνει κανονικότητα εντός Συρίας, στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Θα προτιμούσαμε ένα εναλλακτικό μονοπάτι, αλλά σε αυτή την περίσταση δεν υπάρχει κανένα»...

Πέρα από την κυνική υποκρισία για τη «νομιμότητα» ενός ακόμη «ανθρωπιστικού» στρατιωτικού χτυπήματος που δεν στοχεύει «στην αλλαγή του καθεστώτος» στη Συρία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έβαλε ανοιχτά και κατά της Μόσχας, την οποία κατηγορεί ως υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα τύπου Novickok του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στην αγγλική πόλη Σόλσμπερι, στις αρχές Μαρτίου.

Στην αντεπίθεση για τη μυστηριώδη υπόθεση πέρασε ξανά χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζοντας πως -σε αντίθεση με τις βρετανικές αιτιάσεις για ρωσική προέλευση της επικίνδυνης ουσίας- οι αναλύσεις σε δείγματα από το Σόλσμπερι, που έλαβε ελβετικό εργαστήριο από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟPCW), δείχνουν την ύπαρξη του νευροπαραλυτικού στοιχείου BZ. Η παρασκευή του, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, γινόταν από τον στρατό των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ...

Τη χρήση στρατιωτικών μέσων προκειμένου να καταφερθεί ένα ισχυρό πλήγμα στο χημικό οπλοστάσιο του Ασαντ, που συνιστά «άμεσο κίνδυνο για τον συριακό λαό και τη συλλογική ασφάλειά μας» υπερασπίστηκε βέβαια και ο έτερος... Καππαδόκης, Εμανουέλ Μακρόν.

Καλωσόρισμα Ερντογάν

«Εγκληματίες» χαρακτήρισε τους κυβερνώντες σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ. Στο άλλο άκρο αναμενόμενα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στους βομβαρδισμούς των τριών δυτικών συμμάχων.

Ακροβατώντας μεταξύ της λυκοσυμμαχίας του στο συριακό με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον διακαή πόθο του για ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν καλωσόρισε τις επιδρομές ως την «κατάλληλη απάντηση» στη χημική επίθεση στην Ντούμα. Περιττό να αναφέρουμε πως Ευρωπαϊκή Ενωση, Γερμανία και Καναδάς, μεταξύ άλλων, τάχθηκαν υπέρ των στρατιωτικών πληγμάτων στη Συρία.

Να σημειωθεί εδώ πως την Παρασκευή,το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε «προβοκάτσια» της οργάνωσης διάσωσης «Λευκά Κράνη», που δρούσε στην Ντούμα και φέρεται να «σκηνοθέτησε» με χαλκευμένα βίντεο και μαρτυρίες θυμάτων και ιατρικού προσωπικού το «προσχεδιασμένο» συμβάν, κατόπιν πιέσεων για «επίσπευσή» του εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης (με την οποία η Ρωσία έχει ανοιχτούς λογαριασμούς και λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ).

Το Σάββατο επρόκειτο να ξεκινήσει επιτόπια έρευνα και συλλογή στοιχείων στην Ντούμα από κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΟPCW, η αποστολή των οποίων ήταν μέχρι χθες αδιευκρίνιστο αν και πότε θα πραγματοποιηθεί.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!