«Θα κατεβάσουμε περισσότερο κόσμο για πεζές περιπολίες»
Περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο σε πεζές περιπολίες προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών-Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στην «Εφ.Συν.». «Θα κατεβάσουμε όλο και περισσότερο κόσμο στον δρόμο», λέει χαρακτηριστικά, αφαιρώντας αστυνομικούς από την προστασία ανθρώπων που δεν τη χρειάζονται.
Υπεραμύνεται της απόφασης κατάργησης της ομάδας «Δέλτα», ενώ πετάει το γάντι της συνεργασίας στον δήμαρχο Αθηναίων για το θέμα των Εξαρχείων. Παράλληλα, ο υπουργός κάνει αναφορά στα διεθνή θέματα και στις σχέσεις με την Τουρκία, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αξιοποίηση από ιστορικούς, ερευνητές και κάθε πολίτη των φακέλων ατομικών φρονημάτων και άλλου ιστορικού αρχειακού υλικού, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμος και προσβάσιμος ο χώρος που θα φιλοξενήσει το ιστορικό Αρχείο της Αστυνομίας.
• Ψάχνατε τις προάλλες 150 άτομα για να αστυνομεύουν με πεζές περιπολίες το κέντρο της Αθήνας. Είχατε πάει στη ΓΑΔΑ, ήταν μόνο 40 και οι υπόλοιποι έλειπαν. Τι γίνεται, τους βρήκατε αυτούς;
Βρήκαμε πάνω από 250. Βγάλαμε κυρίως από ασφάλεια επισήμων και συνεχίζουμε να βγάζουμε από εκεί. Βγάλαμε άλλους 150 από ασφάλεια δικαστικών και συνεχίζουμε από ασφάλεια πολιτικών και άλλων.
Θα βρεθούν αρκετά άτομα, χωρίς να παραμελούμε την ασφάλεια κάποιων προσώπων που πρέπει να έχουν φύλαξη κι έχουν βαθμό κινδύνου λόγω διαφόρων υποθέσεων, αλλά θα κατεβάσουμε όλο και περισσότερο κόσμο, γιατί πιστεύω ότι οι πεζές περιπολίες, στο κέντρο της πόλης, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε σ’ αυτόν τον τομέα σε δύσκολες συνθήκες και με πολλές αντιδράσεις. Αντιδράσεις και χτυπήματα, σε πολλές περιπτώσεις, από ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια αντίληψη ότι δήθεν κινδυνεύουν, επιζητούν προνομιακή μεταχείριση και θέλουν να έχουν πολύ μεγάλη ασφάλεια.
• Αυτή η λύση πιστεύετε ότι θα βοηθήσει; Ας πούμε κάποιοι αναγνώστες, ειδικά από τον Πειραιά, παραπονιούνται γιατί έχουν μείνει πολύ λίγα Τμήματα. Οπως, για παράδειγμα, το Κερατσίνι, που είχε δικό του Τμήμα, τώρα αστυνομεύεται μαζί με τη Δραπετσώνα, δηλαδή 120.000 κάτοικοι έχουν ένα ενιαίο Τμήμα ενώ και ο Δήμος Πειραιά, με επίσης χιλιάδες κατοίκους, έχει ένα. Θα αλλάξετε τη δομή και θα βγουν περισσότεροι στον δρόμο; Πώς θα λύσετε αυτό το θέμα;
Η αναδιοργάνωση αυτή είναι το πρώτο βήμα. Ηταν συντηρητική αναδιοργάνωση. Ως τώρα δημιουργούνταν συνεχώς, άκριτα –σε πάρα πολλές περιπτώσεις– αστυνομικά τμήματα. Είχε κάποιος ένα μέσον κι έφτιαχνε αστυνομικό τμήμα στο χωριό του ή στην περιοχή του. Μειώσαμε με βάση τις μελέτες που έγιναν σε κάθε περιοχή και μετά από συζητήσεις που έγιναν με τους τοπικούς φορείς, ορισμένα αστυνομικά τμήματα, αλλά δεν μειώσαμε το προσωπικό από αυτές τις περιοχές.
Σε όλες τις μεγάλες πόλεις στον κόσμο τα αστυνομικά τμήματα δεν είναι πολλά. Γιατί πολλά αστυνομικά τμήματα σημαίνει πολλούς ανθρώπους να ασχολούνται με τη γραφειοκρατία, πολλούς φρουρούς του αστυνομικού τμήματος, πολλούς διοικητές. Για εμάς δεν είναι αυτό το πρότυπο, προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αστυνομικούς στο πεζοδρόμιο. Ως τώρα η κατάληξη ήταν αντίστροφη.
• Σε πρόσφατη συνέντευξή σας χαρακτηρίσατε τη δράση της Combat 18 τρομοκρατική. Στη δικογραφία, όμως, που σχηματίστηκε από την Αντιτρομοκρατική, οι παραβάσεις εντάσσονταν στον απλό ποινικό κώδικα με συνέπεια να τους ασκηθεί δίωξη για διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ακόμη όμως κι έτσι, δεν θα έπρεπε να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους;
Ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν έπρεπε να δοθούν. Ομως έχουμε διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω στο θέμα της εξιχνίασης της ακροδεξιάς τρομοκρατίας. Θεωρούμε ότι η ακροδεξιά τρομοκρατία είναι το φαινόμενο αυτό που έχει αναδυθεί με τη μεγαλύτερη ένταση σε όλη την Ευρώπη κι ίσως σε όλον τον κόσμο, και επειδή δεν έχουμε καμία διάθεση να ξαναδούμε το «αυγό του φιδιού» να αναγεννιέται στον τόπο μας.
• Με τους συμπαθούντες τη Χρυσή Αυγή, στην Αστυνομία, έχετε κάποιες σκέψεις για το τι μπορεί να γίνει; Πώς μπορεί να περιοριστούν;
Θέλω να υπενθυμίσω το τεράστιο λάθος επί εποχής κ. Δένδια, που είχε βαφτίσει τους μισούς αστυνομικούς χρυσαυγίτες και κυνηγούσε όποιον είχε ένα ενθύμιο από μια βολή, έναν κάλυκα ή δεν ξέρω τι άλλο. Εγινε τεράστιο κακό με αυτή την άκριτη αντιμετώπιση των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί έχουν καταλάβει ότι τα κόμματα της Αριστεράς δεν είναι εχθροί τους. Οτι η Δημοκρατία δεν είναι εχθρός τους και αυτό φαίνεται στην καθημερινή τους δράση.
• Σας κατηγορούν –πρόσφατα άκουσα την κ. Σπυράκη– ότι καταργήσατε την ομάδα «Δέλτα», ότι δεν γίνονται συλλήψεις στα επεισόδια και ότι αυξήθηκε η εγκληματικότητα. Θα υπάρξει μήπως μια ομάδα η οποία θα κάνει συλλήψεις σε περίπτωση επεισοδίων;
Η κ. Σπυράκη καλό θα είναι να διαβάσει τη συνέντευξη του πρώτου διοικητή της ομάδας «Δέλτα», που έλεγε ακριβώς με ποιον άναρχο τρόπο ενεργούσε αυτή η ομάδα και πόσο χαοτικό περιβάλλον δημιουργούσε, καθώς και φανατισμό και από τις δύο πλευρές. Θα πρέπει κάποιοι να δουν και κάποια βίντεο με τη δράση αυτής της ομάδας «Δέλτα», δηλαδή το χτύπημα των πορειών με μηχανάκια, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και χωρίς διοικητές. Ηταν μια αναρχία από τη μεριά του οργανωμένου κράτους. Υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα ακόμη και του ξένου Τύπου που στηλίτευαν τη δράση της «Δέλτα».
Αυτοί ήταν οι λόγοι της κατάργησης της ομάδας «Δέλτα». Ενα μέρος των αστυνομικών της ομάδας «Δέλτα» εντάχθηκαν στα ΜΑΤ και είναι μάλιστα με ελαφρά θωράκιση έτσι ώστε να μπορούν να τρέχουν και να κάνουν συλλήψεις. Το ίδιο και κάποια μηχανάκια από αυτούς της ομάδας «Δέλτα» έχουν ενταχθεί σε τμήματα ευέλικτα για να κάνουν συλλήψεις. Εμείς είμαστε υπέρ της οργανωμένης δράσης της Αστυνομίας κι όχι υπέρ της άναρχης δράσης που δημιουργεί προβλήματα.
• Ως πρώην στρατιωτικός πώς κρίνετε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Φοβάστε ένα –έστω και μικρής έκτασης– θερμό επεισόδιο;
Πάντοτε, όταν υπάρχει ένταση, μπορεί τυχαία γεγονότα να δημιουργήσουν προβλήματα, γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζονται οι δοκιμασμένες πρακτικές σε ό,τι αφορά τα μεθοριακά ζητήματα, όπως τόσα χρόνια. Στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών παρόμοιες καταστάσεις έχουν συμβεί και από τις δυο μεριές και λύνονταν μέσα σε διάστημα ολίγων ωρών, χωρίς να συλληφθεί κάποια περίπολος.
Η Τουρκία σε αυτή την περίπτωση δεν σεβάστηκε το Διεθνές Δίκαιο, τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας και δεν σεβάστηκε ούτε τις πρακτικές αυτές που προανέφερα. Αυτό δυσκολεύει τις συνεργασίες των γειτονικών κρατών και είναι κάτι που θα πρέπει να επανέλθει για το καλό και των δύο. Για εμάς είναι κεντρικό ζήτημα οι σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και γι’ αυτό θα πρέπει να λυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.
• Φοβάστε για θερμό επεισόδιο έστω και μικρής έντασης;
Επιπόλαιες ενέργειες μπορεί να δημιουργήσουν περίπλοκες καταστάσεις. Οταν γίνονται παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών, και από τη μεριά μας γίνονται αναχαιτίσεις, μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα· το ίδιο, τα διπλανά μονοπάτια στα σύνορα έχουν κινδύνους σαν και αυτούς που δημιουργήθηκαν με τη σύλληψη των δύο στρατιωτών και μπορεί να δημιουργηθούν ζητήματα που αν δεν λυθούν γρήγορα εγκυμονούν κινδύνους.
• Είδαμε να δοκιμάζονται οι σχέσεις των εταίρων της κυβέρνησης επ’ αφορμή το Μακεδονικό. Πιστεύετε πως αν υπάρξει λύση στο πρόβλημα με σύνθετη ονομασία δεν θα απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα;
Οι ελληνικές θέσεις, όπως εκφράστηκαν από τον πρωθυπουργό αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών και τον υπουργό κ. Κοτζιά, είναι ξεκάθαρες. Είναι θέσεις που δεν στοχεύουν στο να κοροϊδέψουν την άλλη πλευρά, αλλά που θέλουν να δημιουργήσουν το καλό κλίμα για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Από την πλευρά μας είναι, πιστεύω, θέσεις ρεαλιστικές. Ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική άποψη σ’ αυτό το θέμα, την έχει ξεκαθαρίσει, νομίζω όμως ότι εάν η πλευρά της ΠΓΔΜ δεχτεί τις ελληνικές θέσεις, αυτές θα περάσουν στο εσωτερικό, και χωρίς κυβερνητικές αναταράξεις.
• Είστε ο υπουργός που άνοιξε τους φακέλους ατομικών φρονημάτων. Πέρα από αυτούς, αναζητήσατε άλλα αρχεία που σχετίζονται με τις πολιτικές διώξεις στην Ελλάδα;
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιστεύω σε ένα-ενάμιση μήνα, θα είναι έτοιμος ο χώρος που θα φιλοξενήσει το ιστορικό αρχείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Ενα ιστορικό αρχείο με ιδιαίτερη σημασία και πλούσιο σε υλικό, στο οποίο θα έχει πρόσβαση το κοινό. Υπενθυμίζω ότι 2.100 φάκελοι ιστορικών προσωπικοτήτων που δεν κάηκαν με τη διακομματική συμφωνία του 1989 –όπως έγινε με περίπου εφτά εκατομμύρια φακέλους που καταστράφηκαν– είναι ένα μέρος μόνο του ιστορικού αρχείου.
Υπενθυμίζω ότι αυτό το αρχείο ήταν κλειστό μέχρι το 2029. Με απόφαση δική μου άνοιξε, γιατί δεν υπήρχε κανένας λόγος να είναι κλειστό μέχρι τότε. Ισα ίσα, η Δημοκρατία προασπίζεται όταν στηρίζεται στη διαφάνεια και στην καθαρή γνώση της Ιστορίας. Θα είναι μια τεράστια συμβολή στην Ιστορία αυτού του τόπου και θα έχει να ωφεληθεί και η ίδια η παράδοση της Αστυνομίας, η οποία δεν έχει μόνο σκοτεινά σημεία, αλλά και καλά σημεία. Υπάρχει κι άλλο πλούσιο αρχειακό υλικό, το οποίο έχει καταγραφεί στο 90% (που δεν είναι προσωπικοί φάκελοι), αλλά δεν έχει ψηφιοποιηθεί ακόμη· θα μεταφερθεί στον καινούργιο χώρο, θα αρχίσει σταδιακά να υπάρχει πρόσβαση στο κοινό, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί η καταγραφή και να αρχίσει η ψηφιοποίηση. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προκειμένου να βρεθούν τα κονδύλια.
• Πώς σκέφτεστε να αξιοποιηθεί αυτό το υλικό από τους ερευνητές της Ιστορίας και τους απλούς πολίτες;
Θα έχουν πρόσβαση στους ατομικούς φακέλους αυτοί που δικαιούνται, όπως ήδη έχουν πρόσβαση. Θα μπορεί το κοινό να έχει πρόσβαση, σύμφωνα με τις διαδικασίες των κρατικών αρχείων. Συνεργαζόμαστε με την υπηρεσία των κρατικών αρχείων και θα είναι κοινή η προσπάθεια και η λειτουργία του ιστορικού αρχείου.
• Οι συνδικαλιστές λένε ότι δεν θα βγάζουν κόσμο από τα σπίτια τους όταν αυτά έχουν εκπλειστηριαστεί. Εσείς πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα όταν κάποια στιγμή ο... κόμπος φτάσει στο χτένι;
Πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Χαίρομαι, αν θέλετε, που οι αστυνομικοί έχουν τις ευαισθησίες αυτές. Από τους αστυνομικούς, όμως, δεν ζητήθηκε να κάνουν κάτι τέτοιο. Οι ώς τώρα πλειστηριασμοί έχουν σχέση με ανθρώπους που χρωστούσαν πολλά χρήματα, είχαν πολλά σπίτια και δεν έχουν σχέση –αποδείχτηκε αυτό παρά τους αρχικούς προβληματισμούς κάποιων– ότι τα σπίτια που εκπλειστηριάζονται δεν έχουν σχέση με πρώτη κατοικία.
• Σχετικά με αυτό, θα θέλαμε να μιλήσουμε για τον κ. Καμίνη, μια και που κάποιοι σας έχουν κατηγορήσει ότι έχετε μια βεντέτα μαζί του. Εσείς λέτε ότι έχετε ζητήσει από τον δήμο κάποια πράγματα και αυτός δεν έχει ανταποκριθεί, τόσο για το θέμα των Εξαρχείων όσο και για άλλες περιοχές. Εχετε ζητήσει να σας βοηθήσει με κάποιες ενέργειες και ποιες ήταν αυτές;
Ζητήσαμε εγγράφως εδώ και πάρα πολύ καιρό να ενεργοποιήσει τα τεχνητά «δόντια» που απαγορεύουν την πρόσβαση οχημάτων στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, κάτι που δεν έχει γίνει, και του ζητήσαμε να βελτιώσει την κατάσταση στα Εξάρχεια σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, τον φωτισμό κ.λπ. Γιατί οι καταστάσεις σε προβληματικές περιοχές σε όλο τον κόσμο βελτιώθηκαν σταδιακά με κοινωνικές και πολιτιστικές παρεμβάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι αποκλειστικά από την Αστυνομία.
Είναι ζητήματα στα οποία θα μπορούσε ο δήμαρχος να συμβάλει και σε κάθε περίπτωση είναι και άδικο να προσπαθεί κάποιος τις παραλείψεις τις δικές του και τα προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί στη διάρκεια πολλών ετών να τα φορτώνει σε έναν υπουργό, για να καλύψει τις δικές του αδράνειες. Δική μας πρόθεση είναι η συνεργασία. Από εκεί και πέρα, όμως, η συνεργασία θέλει περισσότερους από έναν.
Πηγή: www.efsyn.gr