Εισαγγελική παρέμβαση για τη διακοπή νερού στη Θεσσαλονίκη

Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα έχει μπει για τα καλά η ΕΥΑΘ. Λίγο καιρό μετά την προκαταρκτική έρευνα για ρύπανση στο νερό του Αλιάκμονα που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, έρχεται σήμερα νέα προκαταρκτική εξέταση εξαιτίας των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην υδροδότηση της πόλης.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, παρήγγειλε στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Αργυρή Βαλούση, τη διενέργεια έρευνας για την αναζήτησή ευθυνών σε δυο επίπεδα.

Πρώτον, ζήτησε να εξετασθεί πώς φθάσαμε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την υδροδότηση της πόλης και συγκεκριμένα να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη βλάβη στον αγωγό της Αραβησσού, αν από αυτή προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους, κυρίως με τις διακοπές νερού στα νοσοκομεία και σε σχολεία, μολύνσεις στον πληθυσμό και ρύπανση περιβάλλοντος. Επίσης, παρήγγειλε να ερευνηθεί αν η ΕΥΑΘ μπορούσε να έχει προβλέψει αυτή τη βλάβη και τι ενέργειες έκανε για να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Δεύτερον, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ζήτησε να γίνει εκτεταμένος οικονομικός έλεγχος στα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΥΑΘ και να διαπιστωθεί αν αυτά διατέθηκαν για τη συντήρηση των δικτύων. Στο κομμάτι αυτό, στο μικροσκόπιο μπαίνουν διαγωνισμοί, έργα, αναθέσεις και οποιαδήποτε δαπάνη της εταιρίας σχετικά με τη συντήρηση των υποδομών υδροδότησης της πόλης.

Και οι δυο έρευνες ανατέθηκαν στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η πρώτη στο τμήμα περιβάλλοντος και η δεύτερη στο τμήμα οικονομικών εγκλημάτων.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της υπεύθυνης του γραφείου, Κατερίνας Νοτοπούλου, και συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα λυθούν τα προβλήματα της υδροδότησης περιοχών, καθώς η εξομάλυνση θα γίνει σταδιακά προκειμένου να πληρωθούν οι δεξαμενές και το εσωτερικό δίκτυο της πόλης.

Όσον αφορά στις περιοχές για τις οποίες ανακοινώθηκε ότι θα έχουν 24ωρη διακοπή, εφόσον γίνει ομαλά η τροφοδοσία με νερό Αραβησσού, θα έχουν συντομότερη αποκατάσταση. «Συνεχίζεται η έκπλυση του αγωγού της Αραβησσού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, μεταξύ των οποίων και η παράμετρος της θολότητας, η οποία βαίνει συνεχώς μειούμενη» ανακοίνωσε η ΕΥΑΘ σχετικά με τη νεότερη διαχείριση στην παροχή νερού, η οποία θα ανακουφίσει περιοχές που εμφανίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα υδροληψίας.

«Από τις 5 μ.μ. του Σαββάτου και για ένα 24ωρο θα διακοπεί η υδροδότηση στις περιοχές Ωραιόκαστρο - Γαλήνη - Παλαιόκαστρο, στον Εύοσμο, στο Κορδελιό, την Ευκαρπία, τα Πεύκα και σε τμήμα της Πολίχνης και των Μετεώρων, όπως και στη Χαλάστρα και στο Ανατολικό. Από αυτήν τη διαχείριση θα εξασφαλίσουν παροχή οι Συκιές, η Τούμπα, η Χαριλάου, οι υψηλές περιοχές του 'Αη Γιάννη, η Πυλαία, το Πανόραμα και η Καλαμαριά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!