ΡΕΚΚ: Παρούσα στο ποντιακό «ταφικό έθιμο» («του Θωμά σα Ταφία») και στην μικρασιάτικη «αυγομαχία» στη Νέα Κρήνη





Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς
Μεταμορφώσεως 9,ισόγειο,τηλ./φαξ : 2313 314396
                            E-mail: dimotikikinisikal@gmail.com,  info@rekk.gr,     

                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΕΚΚ: Παρούσα στο ποντιακό «ταφικό έθιμο» («του Θωμά σα Ταφία») και στην μικρασιάτικη «αυγομαχία» στη Νέα Κρήνη

Την Κυριακή του Θωμά, 15 Απριλίου, η ΡΕΚΚ εκπροσωπήθηκε σε δύο εκδηλώσεις στην Καλαμαριά από τον επικεφαλής της Μανόλη Λαμτζίδη.
Το πρωί, στα Κοιμητήρια της Καλαμαριάς με συνδιοργάνωση του Δήμου και της «Αδελφότητας Κρωμναίων» πραγματοποιήθηκε  το «ταφικό έθιμο». Είναι  τελετουργική διαδικασία με ρίζες που ανάγονται  στην αρχαία Ελλάδα και τηρείται με ευλάβεια και σεβασμό στην παράδοση. Την Κυριακή 15 Απριλίου 2018 στις 11 το πρωί συγκεντρώθηκαν  όλα τα μέλη της Αδελφότητας Κρωμναίων , φίλοι και επίσημοι προσκεκλημένοι στο χώρο των κοιμητηρίων,  όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν  όλους τους τάφους σε ένα συμβολισμό όπου οι ψυχές των ζώντων ενώνονται με αυτές των νεκρών και έρχονται κατά κάποιο τρόπο σε επαφή. Στον Πόντο, όλοι οι κάτοικοι των χωριών και των πόλεων συγκεντρώνονταν στο νεκροταφείο όπου τελούνταν τρισάγιο και στη συνέχεια άπλωναν τραπεζομάντηλα πάνω στους τάφους, με ποικιλία εδεσμάτων και ακολουθούσε τραγούδι και χορός κάτω από τους ήχους της ποντιακής λύρας. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε  «Παρακάθι», εντός των κοιμητηρίων, με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών της ποντιακής μουσικής. Στη λύρα και στο τραγούδι ήταν  ο Αλέξης Στεφανίδης και στο τραγούδι ο Γιώργος Στεφανίδης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης "Η Αγία Παρασκευή" διοργάνωσε στο προαύλιο των γραφείων του την  «αυγομαχία», ένα παραδοσιακό έθιμο που μετέφεραν μαζί τους οι πρόγονοι των «Κρηνιωτών» από τα παράλια της Μικράς Ασίας κατά τον ξεριζωμό. Οι παρευρισκόμενοι ανά ζεύγη δοκιμάζουν την αντοχή των πασχαλινών αυγών τους,  μεχρι να επικρατήσει ο τελικός νικητής ή νικήτρια.
Ο επικεφαλής της ΡΕΚΚ τα "τσούγκρισε" με στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας (Στρ. Σιμόπουλο). Το αυγό  που κρατούσε έσπασε. ! Αλλά, όπως είπαν παρευρισμόμενοι “όποιος xάνει στο τσούγκρισμα", κερδίζει τις εκλογές!

                                  Καλαμαριά, 16.4.2018
                                 Από το Γραφείο Τύπου



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!