Βαριές σκιές πάνω από τις τουρκικές εκλογές UPD
Καταγγελίες για απειλές, στοχοποίηση πολιτικών και μπαράζ συλλήψεων υπόπτων γκιουλενιστών συνθέτουν το παζλ της πολιτικής ατζέντας στην Τουρκία δύο μήνες πριν από τις πρόωρες εκλογές. Δεν θα είναι υποψήφιος ο Αμντουλάχ Γκιούλ, για απειλές από τον αρχηγό του στρατού κάνει λόγο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Ο Γιλντιρίμ χαρακτηρίζει όλη την αντιπολίτευση «τρομοκράτες».
Το όνομα του Αμπντουλάχ Γκιούλ, πρώην προέδρου της Τουρκίας, συνιδρυτή του AKP και άλλοτε στενού συνοδοιπόρου του Ταγίπ Ερντογάν, «έπαιξε» τις τελευταίες ημέρες ως βασικός υποψήφιος για να προκαλέσει τον πρώην σύντροφό του για την προεδρία της χώρας.
Έπειτα από σειρά επαφών και συναντήσεων κόμματα της αντιπολίτευσης περίμεναν τη δημιουργία ενός εκλογικού συνασπισμού πίσω από το πρόσωπο του Γκιουλ ώστε να προκαλέσουν εφόσον μπορούν την παντοδυναμία του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, όμως ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας. Στην ανακοίνωσή του σημείωσε ότι έλαβε αυτή την απόφαση γιατί «δεν υπήρχε η απαιτούμενη συναίνεση στο χώρο της αντιπολίτευσης», άφησε όμως και αιχμές σημειώνοντας ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Δυστυχώς υπάρχει πόλωση, φόβος και ανησυχία, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ανάγκη για ειρήνη και ασφάλεια. Βλέπουμε, ακόμη, και τα οικονομικά προβλήματα να φθάνουν σε ανησυχητικά επίπεδα».
Κι ενώ τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ «παίζουν» την απόφαση του Αμπντουλάχ Γκιούλ ως απόρροια της έλλειψης συναίνεσης στην αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP) προβαίνει σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία.
Ο εκπρόσωπός του Ενγκίν Αλτάι δήλωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε τον αρχηγό του στρατού να «πείσει» τον κ. Γκιουλ να μην κατέβει υποψήφιος για την προεδρία.
Ο Αλτάι ανέφερε χαρακτηριστικά «Πάντα έλεγα ότι ο στρατός έχει παρέμβει επτά φορές στη δημοκρατία μας και αυτή είναι η όγδοη. Μία μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία. Υπάρχουν αδιάσειστες πληροφορίες ότι ο αρχηγός του στρατού Χουλουσί Ακάρ προσγειώθηκε με ελικόπτερο στην αυλή του κ. Γκιούλ και του έκανε ξεκάθαρο ότι σκόπευε να το εκφοβίσει».
«Αυτή είναι μια ξεκάθαρη υπενθύμιση για τις προηγούμενες προσπάθειες του στρατού να επιβάλει κανόνες στους πολίτες» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του CHP.
Την ίδια στιγμή, ο δημοσιογράφος φιλοκυβερνητικής εφημερίδας που δημοσίευσε το ρεπορτάζ για την «επίσκεψη» του Ακάρ στον Γκιούλ απολύθηκε από την εργασία του, ενώ το ίδιο συνέβη και τον συντάκτη της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας. Σύμφωνα με την Cumhuriyet, ο ηλεκτρονικός συντάκτης Μπαρίς Ερκάγια, ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.
Σημειώνεται ότι χθες ο Μπιναλί Γιλντιρίμ προχώρησε σε γενικό... τσουβάλιασμα όλης της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τα κόμματα ως συνωμότες κατά της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μιλώντας στην φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ περιέγραψε την αντιπολίτευση ως μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας κατά της χώρας.
Η FETO (η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν) βρίσκεται πίσω από την αντιπολίτευση σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος συνδέει στη συνωμοσία και «ξένες δυνάμεις».
Ο Γιλντιρίμ κούνησε το δάχτυλο στις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι είναι συνεργοί των γκιουλενιστών και κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι έχει χρηματοδοτήσει την οργάνωση.
Στη συνέχεια της συνέντευξής του δήλωσε «υπάρχει ένα σύστημα στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες εκτός από το AKP και το MHP» περιγράφοντας πολύ βολικά τη... συνωμοσία από την οποία απουσιάζουν το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν και το Ντεβλέτ Μπαχτσελί, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει κοινή κάθοδο στις επερχόμενες εκλογές.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τοποθετήθηκε και για το θέμα της φερόμενης υποψηφιότητας του Αμπντουλάχ Γκιουλ αφήνοντας υπόνοιες για «απιστία» σε σχέση με το κόμμα. Ο Γκιουλ ήταν μαζί με τον Ερντογάν από τους συνιδρυτές του AKP και διετέλεσε ως πρόεδρος της χώρας, όταν ο «σουλτάνος» ήταν πρωθυπουργός. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε χαρακτηριστικά «Εάν θέσει υποψηφιότητα θα τη θέσει. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει είναι να εκφράσει την στήριξή του στο κόμμα, αλλά τον έχουν παρασύρει σε διαφορετική κατεύθυνση».
Εν τω μεταξύ η προεκλογική περίοδος διεξάγεται εν μέσω συλλήψεων και ερευνών για όσους η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «γκιουλενιστές».
Χθες οι αρχές έθεσαν υπό κράτηση 63 πρόσωπα ως ύποπτα για σχέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ σήμερα αναζητούνται άλλα σαράντα.
Αξιωματούχοι δήλωσαν πως μερικοί από τους υπόπτους δρούσαν ως προξενητές --έβρισκαν συζύγους για οπαδούς του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, σύμφωνα με το Ανατολή.
Άλλοι από τους συλληφθέντες εμφανίζονταν στους καταλόγους των πιθανών συντρόφων που είχαν συντάξει οι προξενητές, πρόσθεσε το Ανατολή.
Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες 35 περιοχές σ' όλη την Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης καταστολής που έχει καταδικασθεί από τον ΟΗΕ και δυτικές δυνάμεις.
Πηγή: www.efsyn.gr