MAGNA GRECIA καλεί Ελλάδα: «Είμαστε Εδώ». Του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, Δημοσιογράφου- Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης- Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής Για τον Απόδημο Ελληνισμό



MAGNA GRECIA καλεί Ελλάδα: «Είμαστε Εδώ».

Του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη,
Δημοσιογράφου-
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης-
Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής
    της Βουλής Για τον  Απόδημο Ελληνισμό.

Στο νοτιότερο άκρο της Απουλίας στη Grecia Salentina, στη χερσόνησο του Σαλέντο (το γνωστό και ως τακούνι στο χάρτη της γειτονικής μας Ιταλίας) , στο δρόμο που ενώνει το Λέτσε με το Οτράντο η ταμπέλα γράφει με μεγάλα γράμματα στη γλώσσα των Grico «kalos irtate».
Ως επισκέπτης , μετά την ευγενική πρόσκληση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (Ο.Ε.Κ.Α.Ι.) και ως προσκυνητής των 28 αιώνων ελληνισμού της Magna Grecia εδώ στη Μεσσήνα δικαιούμαι να απαντήσω: «Καλώς σας βρήκα», μεταφέροντας το ενδιαφέρον και την έγνοια του ελληνικού κοινοβουλίου.
Απευθύνομαι αδελφικά προς εσάς αφού δεν ξεχνώ αυτό που αναφέρει το πέτρινο μνημείο στο χωριό Καλημέρα “Zenο sui se ettu sti kalimera”, δηλαδή «δεν είσαι ξένος , εδώ στην Καλημέρα».
Εδώ ο ιστορικός χρόνος αποκτά ξεχωριστό νόημα. Η Ελλάδα σε παίρνει από το χέρι, ναοί, θέατρα , ιερά τείχη, μαζί με τις Τέχνες , την Επιστήμη και τη Φιλοσοφία, μαζί με τον Αρχιμήδη από τις Συρακούσες, τον Εμπεδοκλή από τον Αγράγαντα (Ακριτζέντο), τον Πυθαγόρα από τον Κρότωνα  και τον Επίχαρμο.
Ο χαρακτηρισμός ως Magna Grecia (Σικελία-Καλαβρία-Απουλία) δεν αφορά το γεωγραφικό μέγεθος της έκτασης, αλλά το μέγεθος της αναγνώρισης ως πόλος έλξης, που έδειχνε ο αρχαίος κόσμος στις κοινότητες των Ελλήνων Μεγάλης  Ελλάδας  που είχαν τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ως πυρηνική τους δύναμη.
LA CULTURA CI UNISCE, Ο Πολιτισμός Μας Ενώνει.
Με τη φράση αυτή ανταμώσαμε μέσα στο σπίτι του, στο Δημαρχείο της Μεσσήνα, με το φίλο της Ελλάδας και των Ελλήνων Δήμαρχο της πόλης Ρενάτο Ακορίντι.
Εκεί φιλοξένησε 21-22 Απριλίου το 11ο Πανιταλικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας(Ο.Ε.Κ.Α.Ι.), στην ίδια αίθουσα όπου το 1955 πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των έξι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ). Αυτή θα οδηγούσε το 1958 στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και μετέπειτα στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση .
Η απερχόμενη και επανεκλεγείσα πρόεδρος της ΟΕΚΑΙ η Ολγα Νάσσης μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τον οικοδεσπότη δήμαρχο Ρενάτο Ακορίντι , ο οποίος από το Δεκέμβριο του 2017 , με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, μετά από πρόταση του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Στενού-Μεσσήνας Δανιήλ Μακρή, αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τη 19η Μαΐου, ως ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας και για την πόλη της Μεσσήνας.   
Οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων στην Ιταλία ήταν εκεί: από το Μιλάνο ο Δημήτρης Φέσσας, ο  Ματθαίος Γιαννισόπουλος και Χαράλαμπο Σισμανίδη, από την κοινότητα της Τρινάκρια Σικελίας ο Χαράλαμπος Τσολάκης και η Δέσποινα Καρνιαδάκη, η Πρόεδρος της Κοινότητας της Ρώμης Μαρινέλλα Λινάρδος, ο εκπρόσωπος από το Σαλέρνο της Νάπολης  Ανδρέας Ανδρέου, οι εκπρόσωποι της κοινότητας του Τάραντα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αντώνη Γεωργόπουλο, από  τη Σαρδηνίας και το Κάλιαρι, η Μαρία Πία-Ορρού και ο Γιώργος Κούβελας, από την Κοινότητα του Στενού-Μέσσήνας ο πρόεδρος Δανιήλ Μακρής, ο αντιπρόεδρος Ιωσήφ Καρμπόνε και  ο γενικός επιμελητής  του Συνεδρίου Θανάσης Λιόσσης .
Πρώτο μας θέμα την επόμενη μέρα μετά την εκλογή του νέου Δ.Σ. της ΟΕΚΑΙ ο έντονος προβληματισμός για τη διατήρηση της γκρεκάνικης πολιτιστικής ταυτότητας, γλώσσας και μουσικής, στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας και κυρίως της Καλαβρίας. Οι εκπροσώποι τους Καρμέλο Νουτσέρα, Σαλβατόρε Ντιένι και Φρίντομ Πεντεμάλι, αλλά και ο Πρόεδρος του Τάραντα Αντώνης Γεωργόπουλος επισήμαναν τη μέγιστη και επείγουσα ανάγκη η Magna Grecia πολιτιστικά -εκπαιδευτικά να ενισχυθεί, καθώς τώρα, όπως είπαν, « κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Ωστόσο , δεν θα μπορούμε ποτέ να το καταφέρουμε μόνοι μας. Οι ομιλούντες(ενν. τη γκρεκάνικη) είναι τώρα πια λίγοι και κυρίως ηλικιωμένοι και κινδυνεύουμε να χάσουμε τη γλώσσα σε μια δεκαετία. Για αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Εμείς Είμαστε Εδώ»,  τόνισαν, μέσω ημών, απευθυνόμενοι στους αρμόδιους της ελληνικής πολιτείας.
          Μετά τον προβληματισμό ακολούθησε η αισιοδοξία και η ελπίδα που αντλήσαμε από τη λειτουργία του κέντρου ελληνικής γλώσσας στην Κατάνια, υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό  της Λέκτορος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, κας. Κατερίνας Παπαθέου.
Η επίσκεψη στην έδρα των ελληνικών σπουδών στο πανεπιστημιακό τμήμα της ιταλικής φιλολογίας και των ξένων γλωσσών που στεγάζεται στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων στην Κατάνια και  η συνάντηση με ομάδα σπουδαστών της ελληνικής γλώσσας από το σύνολο των 140 μας γέμισε με μεγάλη ικανοποίηση.
Η συνάντηση μας με το φιλέλληνα, αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού του Δήμου της Κατάνια Οράτιου Λύκανδρου στο Palazzo della Cultura αιτιολόγησε ουσιαστικά του πόσο περήφανα αισθάνονται οι Ιταλοί για τη διαχρονική  ελληνική παρουσία στη Σικελία.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!