NASA: Ξεκίνησε το ταξίδι του για τον Άρη ο ρομποτικός σεισμολόγος InSight - Θα ερευνήσει το εσωτερικό του Κόκκινου Πλανήτη

Εκτοξεύθηκε με επιτυχία ο πύραυλος «'Ατλας 5» ύψους 57 μέτρων της United Launch Alliance (ULA), που μεταφέρει την αποστολή InSight της NASA, το μεσημέρι του Σαββάτου από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια.

 

Ο ρομποτικός γεωλόγος InSight, είναι η πρώτη αποστολή που θα εστιάσει τις έρευνές της κυρίως στο εσωτερικό του Κόκκινου Πλανήτη.

 

Το InSight, που προβλέπεται να προσεδαφιστεί στον Άρη στις 26 Νοεμβρίου, θα τοποθετήσει ένα σεισμογράφο στην επιφάνεια του «κόκκινου» πλανήτη για να μελετήσει το υπέδαφός του, ανιχνεύοντας τους σεισμούς του κόκκινου πλανήτη.

 

NASA/Bill Ingalls
NASA/Bill Ingalls

 

 

 

Αυτές οι δονήσεις θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πως διαμορφώνεται το υπέδαφος, δεδομένα που μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Γης, για να ρίξουν φως στη δημιουργία των πλανητών 4,6 δισ. χρόνια πριν.

 

«Καθώς τα σεισμικά κύματα ταξιδεύουν μέσα από την επιφάνεια του Άρη, λαμβάνουν πληροφορίες κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους. Καθώς διαπερνούν διαφορετικά πετρώματα» εξήγησε ο δρ. Μπρους Μπανέρντ, ο επικεφαλής ερευνητής του InSight.

 

«Όλες αυτές τις διακυμάνσεις που βλέπετε στα σεισμογραφήματα, οι επιστήμονες κατανοούν πως να ερμηνεύσουν αυτές τις πληροφορίες. Αφού καταγράψουμε αρκετές δονήσεις (Marsquakes) από διαφορετικές κατευθύνσεις, μπορούμε να σχηματίσουμε μία τρισδιάστατη απεικόνιση του εσωτερικού του Άρη» ανέφερε.

 

 

 

H τελευταία φορά που η NASA έστειλε σεισμογράφους στον «κόκκινο» πλανήτη ήταν τη δεκαετία του 1970. Όμως αυτές οι αποστολές απέτυχαν να ανιχνεύσουν δονήσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι τα όργανα ήταν τοποθετημένα στο σώμα των σκαφών.

 

Το μόνο που κατέγραψαν ήταν οι κινήσεις των διαστημικών σκαφών από τον αέρα.

 

Σε αντίθεση με αυτές τις αποστολές, το InSight, θα τοποθετήσει τους σεισμογράφους του απευθείας στο έδαφος του Άρη

 

JPL-CALTECH/NASA
JPL-CALTECH/NASA

 

Επειδή στον Άρη δεν υπάρχει τεκτονική δραστηριότητα όπως στη Γη, δηλαδή μετακίνηση και σύγκρουση τεκτονικών πλακών, οι αρειανοί σεισμοί (Marsquakes) εκτιμάται ότι είναι πολύ ασθενέστεροι και προκαλούνται από άλλες αιτίες, όπως η συστολή της επιφάνειας λόγω σταδιακής ψύξης του πλανήτη, η ανοδική πίεση μάγματος από τα έγκατά του ή ακόμη και η πτώση μετεωριτών πάνω του. Οι επιστήμονες προσδοκούν να «πιάσουν» έως 100 αρειανούς σεισμούς ισχύος το πολύ έως έξι βαθμών.

 

Ο πλανήτης, θεωρητικά, θα πρέπει να έχει έναν μεταλλικό πυρήνα, έναν πυκνό μανδύα και έναν ελαφρότερο φλοιό - αλλά πού βρίσκονται ακριβώς τα όρια είναι καθαρά υποθέσεις.

 

JPL-CALTECH/NASA
JPL-CALTECH/NASA

 

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Άρης κάποτε είχε ρευστό πυρήνα, όπως αποδεικνύεται από τον μαγνητισμό που δημιουργείται και ο οποίος παραμένει σε πολλά από τα βράχια του πλανήτη. Το αν κάποιο από εκείνο το αρχαίο υγρό παραμένει είναι κάτι που το InSight θα εξετάσει χρησιμοποιώντας ραδιοεξοπλισμό για να παρατηρήσει πως ο πλανήτης μετατοπίζεται στον άξονα περιστροφής του.

 

Η αποστολή InSight, που προγραμματίζεται να διαρκέσει τουλάχιστον 26 γήινους μήνες (ένα αρειανό έτος), διευθύνεται από το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και της NASA.

 

Την αποστολή υποστηρίζουν η γαλλική, η γερμανική και άλλες ευρωπαϊκές διαστημικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν κατασκευάσει τα ευαίσθητα επιστημονικά όργανα του InSight: ο σεισμογράφος (με την ονομασία Seismic Experiment for Interior Structure) δημιουργήθηκε με γαλλική καθοδήγηση και ο θερμικός ανιχνευτής (Heat Flow and Physical Properties Package) με γερμανική. Η ευρωπαϊκή συνεισφορά έφθασε τα 180 εκατ. δολάρια.

 

NASA
NASA

 

Είναι η πρώτη διαπλανητική αποστολή στην αμερικανική ιστορία που ξεκίνησε από τη δυτική και όχι από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, σπάζοντας έτσι το μονοπώλιο της Φλόριντα στις διαστημικές εκτοξεύσεις.

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 


Πηγή: www.lifo.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!