Σε Λήμνο και Λέσβο για ανάπτυξη και προσφυγικό UPD

Σε Λήμνο και Λέσβο σήμερα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του 14ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Βορείου Αιγαίου. Στη Μύρινα τον πρωθυπουργό καλωσόρισαν κάτοικοι του νησιού, ενώ ο δήμαρχος χάρισε στον πρωθυπουργό το έμβλημα του δήμου που απεικονίζει τη βασίλισσσα Υψιπύλη, καθώς και έναν αμφορέα φτιαγμένο από κοχύλια.

Ακολούθησε συνάντηση του Αλ. Τσίπρα (σ.σ. τον συνοδεύουν ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, ο αναπλ. υπ. Οικονομίας και Αλ. Χαρίτσης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργος Πάλλης) με τον δήμαρχο Δημ. Μαρινάκη και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την 130ή Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και πραγματοποίησε ομιλία στο Αγρόκτημα του Παλημνιακού Ταμείου στο Λιβαδοχώρι. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πάρα πολλούς νησιώτες σε μια 40λεπτη βόλτα που έκανε με τα πόδια στο λιμάνι και την κεντρική αγορά της Μύρινας.

Ο πρωθυπουργός άκουσε τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, που αφορούν κυρίως τη χειμερινή περίοδο, και αντάλλαξε μαζί τους εγκάρδιες κουβέντες. «Τώρα την περάσαμε τη φουρτούνα», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας με ψαράδες που έθεσαν το πρόβλημα του πετρελαίου, με έναν εξ αυτών να του... επισημαίνει ότι και τα πρίμα είναι δύσκολο να τα κουμαντάρεις.

Περιδιαβαίνοντας το κεντρικό πλακόστρωτο σοκάκι όπου φιλοξενούνται στη σειρά δεκάδες καταστήματα -η κεντρική αγορά του νησιού-, ο πρωθυπουργός μίλησε με τους καταστηματάρχες.

«Στο τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα βγαίνει αυτοδύναμη και καθαρά από μια πολύ δύσκολη περιπέτεια», είπε κατά την ομιλία του στο Λιβαδοχώρι ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε τη Λήμνο «μια από τις πιο όμορφες αλλά και ιστορικές γωνιές της πατρίδας μας».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ιστορία του νησιού κάνοντας ειδική μνεία σε μια μεγάλη προσωπικότητα της Αριστεράς που γεννήθηκε στο νησί, τον Ηλία Ηλιού, ο οποίος συνέβαλε στα πρώτα βήματα της ίδρυσης του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου, τη δεκαετία του '30.

Παρατήρησε ότι το Ταμείο αυτό βρέθηκε τα τελευταία χρόνια σε αδιέξοδο και τέλμα, λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και εξαιτίας της αδιαφορίας της πολιτείας, και τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση βάζει τέλος σε αυτή την περίοδο και δίνει την απαραίτητη στήριξη στον θεσμό ώστε αναγεννημένος πλέον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Το Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο, παρά την πλούσια παρακαταθήκη και συμβολή του στην πνευματική, πολιτιστική και οικονομική άνθηση του νησιού, βρέθηκε τα τελευταία χρόνια σε αδιέξοδο και τέλμα. Δίνουμε σήμερα την απαραίτητη στήριξη για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. pic.twitter.com/yGN752IdQ4

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 3 Μαΐου 2018

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς σε έργα ύψους άνω των 7 εκατ. ευρώ που βαίνουν προς υλοποίηση στο νησί.

Στη Μυτιλήνη

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στη Μυτιλήνη, όπου διεξάγεται το περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Μετά την απογευματινή σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο συνέδριο και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι προγραμματισμένη η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού στο αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων προκειμένου να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική του βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής, παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Από το βήμα του συνεδρίου ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να εστιάσει στο προσφυγικό και να εξαγγείλει σειρά μέτρων για τα νησιά που έχουν πληγεί από τη μεταναστευτική κρίση. Για το θέμα αυτό αλλά και για το Αιγαίο αναμένεται να στείλει μηνύματα στην Άγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο πραγματοποιείται περίπου μία εβδομάδα μετά τα επεισόδια ακροδεξιών στην πλατεία Σαπφούς του νησιού που επιτέθηκαν σε πρόσφυγες, αλλά η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις των τελευταίων. Στον ΣΥΡΙΖΑ λέγεται πως φοβούνται προβοκάτσια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας πως βουλευτές της Ν.Δ. ενθαρρύνουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες θα συμμετάσχουν και μέλη της Ακροδεξιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. δεν καταδίκασε τον ρατσιστικό χαρακτήρα των επεισοδίων στο νησί, ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ., Χαράλαμπου Αθανασίου: «Μην παρασυρθούμε και θεωρήσουμε ότι τα επεισόδια τα δημιουργούν ακραία στοιχεία».

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, σχολιάζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας στο ταξίδι του στη Λέσβο, και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, θα συνοδεύεται από 17 διμοιρίες ΜΑΤ που θα τον προστατεύσουν από τον ενθουσιασμό των κατοίκων για τα επιτεύγματά του στην ανάπτυξη και το προσφυγικό».

Στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε (Real FM) ο υφυπ. Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Χρησιμοποίησαν ακόμα και εκβιασμούς για να μην έρθουν οι φορείς και αυτά τα μάθαμε από τους ίδιους τους φορείς. Υπήρξε στοχευμένη προσπάθεια να αποτύχει το περιφερειακό συνέδριο. Δεν τα κατάφεραν όμως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και έκανε λόγο για μεγάλη συμμετοχή στο συνέδριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εύλογες οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για τους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ και για το προσφυγικό, «όμως η πραγματικότητα είναι ότι ενώ προσπάθησε η Ν.Δ. και έφερε ολόκληρο επιτελείο για να πείσει τους νησιώτες να μην έρθουν στο Περιφερειακό Συνέδριο, έχασε παταγωδώς. Ξέρουν οι άνθρωποι εδώ ότι πρέπει να μιλήσουν στην κυβέρνηση, να πουν αυτά που τους απασχολούν».

Απεργίες και συλλαλητήρια

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κινητοποίησε τους συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς φορείς σε Χίο και Λέσβο. Κλειστή από άκρη σ' άκρη έμεινε σήμερα η αγορά στη Χίο, όπου πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, το ΕΚΧ καθώς και επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς πραγματοποίησαν απεργία και συγκέντρωση στη πλατεία του νησιού.

Όλοι οι παραπάνω σε συντονισμό με τη Λέσβο διαδήλωσαν το μεσημέρι στους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο ζητώντας διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ καθώς και αποτελεσματικά μέτρα διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος ώστε να αποσυμφορηθεί το νησί και να απεγκλωβιστούν οι περίπου 2.000 πρόσφυγες που διαμένουν προσωρινά εκεί. 

Παράλληλα συγκέντρωση και πορεία ξεχωριστή πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ με την ΑΔΕΔΥ Χίου που μετείχε στο απεργιακό κάλεσμα, αντίθετα με την ΑΔΕΔΥ Λέσβου που με απόφασή της δεν μετείχε στην απεργία. 

Στη Μυτιλήνη ακολούθησαν κινητοποιήσεις από τις 5 το απόγευμα, με πρώτο το ΠΑΜΕ (όπου έδωσαν το «παρών» περίπου 300 άτομα) και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, του αντιφασιστικού μπλοκ, το συντονιστικό όργανο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου (μέτωπο του «ΝΑΙ»).

Περίπου στις 7 στην πλατεία Σαπφούς συνολικά υπήρχαν περίπου 1.500 άτομα, με διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και βουλευτές του ΚΚΕ να συμμετέχουν στην πορεία που ακολούθησε προς το πρώτο αστυνομικό μπλοκ. Παρόντες στην πλατεία ήταν βουλευτές από τη Χίο και τη Σάμο. 

Γύρω στις 8 το βράδυ, η πορεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με την πορεία των φορέων (με περίπου 1.200 διαδηλωτές) στο αστυνομικό μπλοκ.


Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!