«Βγήκαμε από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες»


Συνέντευξη στο δίκτυο Euronews έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που μίλησε για τα οκτώ χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής που χρειάστηκαν για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών την άνοιξη, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις, μέτρο που χαρακτήρισε αντιπαραγωγικό και αντιαναπτυξιακό.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην Ευρώπη, για τί «υΚπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ένα έλλειμμα Δημοκρατίας, που αποτελεί, μαζί με τον δημοσιονομικό φετιχισμό μια νεοφιλελεύθερη προσέγγιση οικονομίστικη στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτά τα δύο μαζί αποτελούν τις βασικές αιτίες για τις οποίες η Ευρώπη έχει πάψει να είναι ελκυστική προς τους πολίτες της και τη βασική αιτία για την άνοδο της ακροδεξιάς».
Όταν ρωτήθηκε αν θα έβλεπε ως πιθανό υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν τον Πιερ Μοσκοβισί, απάντησε ότι «αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, πριν πάμε στα πρόσωπα, είναι να δούμε τις πολιτικές» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή, μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο. Ρόλο καταλύτη στη δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου σύγκλισης προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων από τον χώρο της Αριστεράς, από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και από τον χώρο της Οικολογίας. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, χωρίς να αλλάζουμε πολιτική οικογένεια».
Όσον αφορά το θέμα της περικοπής των συντάξεων, και σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα προχωρούσε ακόμη και σε μονομερείς ενέργειες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα «είναι βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες θα επιτυγχάνονται οι στόχοι. Εμείς, λοιπόν, έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στο βαθμό, λοιπόν, που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται και τα στατιστικά στοιχεία δείξουν ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε θα καταθέσουμε, όπως προβλέπεται τον Προϋπολογισμό του 2019, στις 15 του Οκτώβρη στην Κομισιόν».
Επισήμανε ότι είναι «ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική, που μειώνουν τη ζήτηση, μειώνουν την κατανάλωση και άρα σπρώχνουν την οικονομία ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης, το οποίο μόλις τώρα αποφύγαμε, μόλις τώρα ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα, θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».
«Αν πετύχουμε τους στόχους, στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο, το οποίο και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι», τόνισε.
Όσον αφορά τη μετανάστευση, και τις συνθήκες στο κέντρο υποδοχής της Μόρια, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η χώρα έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ειδικά σε σχέση με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.
Όπως είπε, η συμφωνία «τηρείται με έναν τρόπο που εμείς επιδιώκουμε να – αν θέλετε- ικανοποιεί πλήρως τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων».
«Δεν μπορούμε να επιστρέφουμε ανθρώπους χωρίς να εξετάσουμε σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο βαθμό, όπως ορίζει η διεθνής νομιμότητα και οι διεθνείς συνθήκες, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε όπως ορίζεται για αυτούς που ζητάνε άσυλο στη χώρα μας. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην φύγει πίσω ούτε ένας άνθρωπος, ο οποίος χρίζει, δικαιούται προστασίας με βάση τη διεθνή νομοθεσία στη χώρα μας και την Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις».
Σε ερώτηση για την κυβέρνηση της Ιταλίας και τις θέσεις του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η ιταλική κυβέρνηση αναδεικνύει τη μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στους υποστηρικτές της σκληρής στάσης απέναντι στο Προσφυγικό». Και εξήγησε: «Από τη μία αρνείται να παραλάβει καράβια με μετανάστες, από την άλλη μόλις αυτά φτάσουν στα νερά της, ζητάει βοήθεια από γειτονικές χώρες να παραλάβουν αυτές. Άρα, δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης και κανείς δεν μπορεί να λύσει μόνος του το πρόβλημα αυτό. Η δική μου η άποψη, γιατί δεν θεωρώ και τόσο σκόπιμο να ασκώ κριτική σε άλλες κυβερνήσεις, θα σας πω τη δική μου άποψη και την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι ότι η προσφυγική κρίση είναι διεθνής και ευρωπαϊκή. Δεν είναι κρίση των χωρών πρώτης υποδοχής, δεν είναι ελληνική κρίση, δεν είναι ιταλική κρίση, δεν είναι ισπανική κρίση. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Για τη συμφωνία των Πρεσπών, επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσει, αναγνωρίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ να βρει «δύο τρίτα στη Βουλή, προκειμένου να επικυρώσει τη συνταγματική αλλαγή. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή. Λύνει ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, το λύνει με θετικό τρόπο για τη χώρα, κατά την άποψή μου».
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε κατηγορηματικά αυτό που είπε και στη ΔΕΘ, ότι «στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία» και πως «δεν αποτελεί στόχο, ούτε στρατηγική, ούτε επιθυμία μας να έχουμε τριπλές εκλογές».
Τέλος, σε ερώτηση για τη μεγάλη καταστροφή και τραγωδία στο Μάτι, όταν ρωτήθηκε αν πρέπει ή νιώθει την ανάγκη να ζητήσει «συγγνώμη από τους ανθρώπους που βίωσαν αυτή την τραγωδία το καλοκαίρι», απάντησε ότι «συγγνώμη ζήτησα έμπρακτα και όχι επικοινωνιακά, όχι για να αντιμετωπίσω με έναν επικοινωνιακό τρόπο την τραγωδία, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων και όχι μονάχα της δικής μου».
• Ολόκληρη το κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού εδώ: PDF iconΟ Αλέξης Τσίπρας στο Euronews

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!