Τμήμα Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Ημερίδα σχετικά με το ΠΔ Αξιού
Τμήμα Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη 17/9/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερίδα σχετικά με το ΠΔ Αξιού
Την Δευτέρα 10/9/2018 πραγματοποιήθηκε ημερίδα διαβούλευσης σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο 'Χαρακτηρισμό των χερσαίων, υδάτινων και θαλάσσιων περιοχών των εκβολών των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, της αλυκής Κίτρους και της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής τους ως Εθνικού Πάρκου'. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου και παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος ΠΚΜ, Κώστας Γιουτίκας, ο Δήμαρχος Δήμου Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος και πλήθος εκπροσώπων από φορείς, την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγούς.
Το ΠΔ έρχεται να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά στην προστασία μιας περιοχής με μεγάλη οικολογική σημασία, για την οποία σήμερα, μετά την ακύρωση της προηγούμενης ΚΥΑ 12966/2009 από το ΣτΕ, δεν προστατεύεται από καμία νομοθεσία, ενώ επικρατεί μια κατάσταση με προβλήματα και αυθαιρεσίες.
Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε σαφές από τον αναπληρωτή υπουργό ότι οι παραγωγικές και αγροτικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα θα διατηρηθούν, ενώ θα επιτρέπεται η καθετοποίηση των παραγωγικών μονάδων τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις αναγκαίες υποδομές για την παραγωγή προϊόντων και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας στην περιμετρική ζώνη, όπου δε θα επιτρέπονται βιομηχανικές δραστηριότητες. Παράλληλα θα αναζητηθεί λύση για τη μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων που σήμερα βρίσκονται στις πλημμυρικές ζώνες και αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για το περιβάλλον.
Οι θέσεις που διατυπώθηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη ΠΚΜ αλλά και τους εκπροσώπους των φορέων ως επί το πλείστον ικανοποιούνται πλήρως από το ΠΔ, ενώ προτάθηκε να γίνουν συναντήσεις με διαφορετικές ομάδες παραγωγικών ομάδων προκειμένου να κατανοηθούν πλήρως οι όροι και τα πλεονεκτήματα του ΠΔ και να συμπεριληφθούν στο ΠΔ θέματα που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας.
Αναμφίβολα το Π.Δ. μετά την κύρωσή του θα αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την προστατευόμενη αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, με παράλληλους και συμπληρωματικούς στόχους την προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού κεφαλαίου. Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου βέβαια θα πρέπει να οριοθετείται με βάση την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Σε αυτή τη φάση είναι σκόπιμη η επιτάχυνση των διαδικασιών για την τελική κύρωσή του, αλλά και για την ταχεία εξέλιξη του υφιστάμενου Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα για τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού που αποτελεί το φορέα που θα εποπτεύει το Εθνικό Πάρκο και η ακόλουθη εκπόνηση των Ειδικών Διαχειριστικών Σχεδίων. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά προβλέπεται η χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης από εθνικούς πόρους έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτόνομα και χωρίς προβλήματα που συνδέονται με τη διαρκή αναζήτηση πόρων.
Τμήμα Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης
Το γραφείο Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης