Ελαφρύνσεις για 250.000 μη μισθωτούς
Δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση το μη μισθωτών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, εντάσσοντάς τα σε μία στρατηγική που χαράχθηκε και υλοποιείται εδώ και τρία χρόνια «για ένα υγιές, βιώσιμο και δίκαιο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα».
Το νομοσχέδιο για τις ασφαλιστικές μειώσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του από την Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Ν.Δ., ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε και η Χρυσή Αυγή δήλωσε «παρών».
«Μόλις τρία χρόνια μετά τη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, έχουμε πλέον ένα νέο πλεονασματικό σύστημα, μακροπρόθεσμα βιώσιμο και δικαιότερο» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στις σημαντικές όπως είπε ελαφρύνσεις που εισάγονται με το νομοσχέδιο για 250.000 μη μισθωτούς και συνέχισε: «Μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες. Μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επίθεση σε Μητσοτάκη με «Τσοβόλα» - Προανήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθούhttps://t.co/bG9HXW7H21
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 22 Νοεμβρίου 2018Στη νέα όψη του ασφαλιστικού συστήματος αποτυπώνονται:
Η συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, παρά τις επιμέρους διαφωνίες της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού αναμένεται να ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία.
Έφη Αχτσιόγλου: Η πρόταση Μητσοτάκη να περνάνε οι εισφορές στο ιδιωτικό σύστημα, «κόβει πόρους από τις συντάξεις»https://t.co/ulW1caZ7Sr
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 22 Νοεμβρίου 2018Θα καταψηφίσει δήλωσε το ΚΚΕ.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης, επεσήμανε ότι όλες οι διατάξεις έχουν μόνο σε θετική κατεύθυνση και υλοποιεί τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενώ κατηγόρησε την Ν.Δ. για στείρα κριτική.
Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόλυτη υποκρισία λέγοντας ότι «κατέθεσε έναν νέο προϋπολογισμό, τον τελευταίο της, όπως είπε, που «ψιχαλίζει επιδόματα, που περιλαμβάνει κατακλυσμό φόρων και εισφορών και έχει ξηρασία στην ανάπτυξη».
Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ζήτησε την πλήρη κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου» που περιλαμβάνει όπως είπε, «ρυθμίσεις τύπου Πινοσέτ».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, τόνισε ότι η κυβέρνηση με το σημερινό νομοσχέδιο επιχειρεί να σβήσει τα ίχνη του εγκλήματος από το νόμο λαιμητόμο του κ. Κατρούγκαλου δίνοντας ψίχουλα και την κατηγόρησε ότι έβαλε ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση.
«Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να διορθώσει τις δραματικές αστοχίες του “νόμου Κατρούγκαλου” που διέλυσε το δυναμικό παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας. Όσες όμως τροποποιήσεις και να γίνουν δεν διορθώνεται πρέπει να καταργηθεί», υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου αντικρούοντας το επιχείρημα του βουλευτή της Ν.Δ. Σταύρου Καλαφάτη, ότι η χώρα μας είναι στην τρίτη χειρότερη θέση στο θέμα της φτώχειας στην ΕΕ, τόνισε πως «για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης δαπανήσαμε 1.600.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της φτώχειας, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν δώσει επί πέντε χρόνια ούτε 1 ευρώ».
► Με σκληρή κριτική στο κυβερνητικό έργο απάντησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Πηγή: www.efsyn.gr