Ολοι τον θέλουν για τη θέση του Μπουτάρη
Το τελευταίο χαρτί. Ετσι περιγράφουν την πιθανότητα υποψηφιότητας του Τάσου Τζήκα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης πολλά πρόσωπα που κινούνται σε πολιτικούς χώρους από την Κεντροδεξιά του κέντρου της πόλης, το Ποτάμι, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους.
Το όνομα του σημερινού προέδρου της ΔΕΘ έπεσε αιφνιδιαστικά μεν στο τραπέζι την επομένη κιόλας της δήλωσης του Γιάννη Μπουτάρη ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τον δήμο τρίτη φορά.
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από τον φιλικό κύκλο του κ. Τζήκα θέλουν τον πρόεδρο της ΔΕΘ να έκλινε σε άρνηση της πρότασης που του έγινε στο περιθώριο του τελευταίου Summit και «στο πόδι» από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο και ο ίδιος εξεπλάγη από την αντιμετώπιση που είχε από ανθρώπους στη γειτονιά του, στον δρόμο και στους χώρους της ΔΕΘ. Αυτό ήταν το κρίσιμο σημείο για να αρχίσει να το ξανασκέφτεται.
Ο κ. Τζήκας έχει όλα τα χαρακτηριστικά του Γιάννη Μπουτάρη χωρίς «μπουταρισμούς» στον δημόσιο λόγο του, οπότε κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι κάποιου είδους κακή ρέπλικα του σημερινού δημάρχου. Ισα ίσα είναι ακριβώς το αντίθετο σε ό,τι αφορά τη δημόσια συμπεριφορά καθώς πάντα εμφανίζεται πολύ ήρεμος και με μετρημένο, μέχρι παρεξηγήσεως, δημόσιο λόγο.
Πώς εμφανίζεται να έχει τέτοια αποδοχή; Πρώτα και κύρια φαίνεται ότι το πολιτικό προσωπικό της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στη Θεσσαλονίκη έχει αντιληφθεί τον ορατό κίνδυνο μιας παλινόρθωσης των πιο συντηρητικών κύκλων στην πόλη και τις συνέπειες μιας τέτοιας προοπτικής. Το μεγάλο διακύβευμα είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο των επιμέρους μικρότερων ή μεγαλύτερων διαφωνιών, προσωπικών ή πολιτικών διαφορών.
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν αυτό το ζήτημα να το έχει αντιληφθεί και ο κ. Τζήκας και αυτό είναι που τον έχει βάλει σε συζητήσεις με το «μαξιλάρι του». Επιπλέον αυτή τη στιγμή είναι το μόνο πρόσωπο στο οποίο θα μπορούσαν να συγκλίνουν ευρύτερες δυνάμεις τόσο στον δεύτερο γύρο των εκλογών όσο και στην περίπτωση νίκης για τη διοίκηση του δήμου, χωρίς προβλήματα στις συνεργασίες.
Υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία δημιουργούν προβληματισμό. Το πρώτο και μεγαλύτερο είναι οι ερμηνείες που έχουν προκύψει με το ζήτημα του ασυμβίβαστου και το άρθρο 11 του «Κλεισθένη», σύμφωνα με το οποίο έχουν πρόβλημα εκλογιμότητας οι πρόεδροι δημόσιων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο, όπως η ΔΕΘ-HELEXPO.
Ωστόσο η προϊστορία δείχνει ότι τέτοιου είδους προβλήματα ξεπερνιούνται, όπως στην πιο πρόσφατη και χαρακτηριστική υπόθεση που αφορούσε τον Γιάννη Μπουτάρη –το 2014 ήταν και πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου– όταν είχε ψηφιστεί ειδική τροπολογία στη Βουλή.
Παρομοίως το ίδιο ζήτημα είχε λυθεί με τροπολογία και το 2012 (κυβέρνηση Παπαδήμου) όταν, ενώ είχε κηρυχθεί έκπτωτος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας πήρε δικαίωμα να διεκδικήσει τη θέση του περιφερειάρχη.
Το δεύτερο είναι ότι μετά την κρούση που δέχτηκε αιφνιδιαστικά ο κ. Τζήκας από τον πρωθυπουργό, κάποιοι θα ήθελαν να τον εμφανίσουν ως υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποδείξει ο ίδιος ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αφού και οι πέτρες της πόλης γνωρίζουν ότι δεν είναι.
Υπάρχει και κάτι επιπλέον. Ο κ. Τζήκας είχε ξαναέρθει ως πρόταση υποψηφιότητας στον διάλογο της Θεσσαλονίκης πριν από είκοσι χρόνια. Τότε το σχετικό κουβεντολόι κατέληξε άδοξα καθώς η σκληρή Δεξιά εμφανιζόταν ανίκητη και με ισχυρό πλέγμα διαπλεκόμενων συμφερόντων, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα αρκούνταν σε απλή καταγραφή δυνάμεων.
Από τότε μεσολάβησαν πολλά και κυρίως η δυναμική εμφάνιση Μπουτάρη που άλλαξε το περιβάλλον. Τώρα, υποστηρίζουν κάποιοι ότι ένας άνθρωπος σαν τον κ. Τζήκα, που είναι πετυχημένος μάνατζερ, μπορεί να καταφέρει ό,τι δεν μπόρεσε ο κ. Μπουτάρης κυρίως σε θέματα όπως η καθαριότητα και οι υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης.
Τα αγκάθια είναι μεν οι συνεργασίες και το πρόγραμμα, αλλά τα αγκάθια βγαίνουν, ακόμη και δύσκολα. Εξάλλου, η αποδοχή της υποψηφιότητας θα εξαφάνιζε αυτομάτως αυτή τη στιγμή το πρόβλημα των κομματικών αντιπαραθέσεων.
Οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν τον κ. Τζήκα να λέει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα καθυστερήσει να δώσει απάντηση παραπάνω από 2 με 3 μέρες.
Πηγή: www.efsyn.gr