Η Ε.Ε. υπέγραψε το «διαζύγιο» με τη Βρετανία
Τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική διακήρυξη με τους όρους του ιστορικού «διαζυγίου» υιοθέτησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες της Ε.Ε., σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που διήρκεσε λιγότερο από μια ώρα, έπειτα απ' τις χθεσινές μαραθώνιες συνομιλίες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη συμφωνία με τη Βρετανία και την Πολιτική Διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε – Ηνωμένου Βασιλείου.
EU27 has endorsed the Withdrawal Agreement and Political Declaration on the future EU-UK relations.
— Donald Tusk (@eucopresident) 25 Νοεμβρίου 2018«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας», γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της "όσο το δυνατόν πιο στενής" σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.
Τώρα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έχει μπροστά μια δύσκολη μάχη στο κοινοβούλιο της χώρας της που πρέπει να εγκρίνει επίσης το σχέδιο συμφωνίας για να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο». Πράγμα, που αποτελεί δύσκολη υπόθεση εν μέσω έντονων αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματός της, αν και ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες υπογραφές για πρόταση μομφής στο πρόσωπό της.
«Είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Καλώ αυτούς που θα πρέπει να επικυρώσουν την συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο, να το λάβουν αυτό υπόψη τους. Πρόκειται για την καλύτερη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την καλύτερη συμφωνία για την Ευρώπη και είναι η μοναδική συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Προσερχόμενος εξάλλου, χαρακτήρισε «τραγωδία» την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι μια θλιβερή μέρα, όταν βλέπω μια χώρα όπως η Βρετανία, αλλά θα έκανα την ίδια παρατήρηση με όλες τις άλλες χώρες, να εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μια στιγμή χαράς ούτε γιορτής, είναι μια θλιβερή στιγμή, μια τραγωδία». «Εγώ θα ψήφιζα ναι, γιατί αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Είμαι λυπημένος που βλέπω το Ηνωμένο Βασίλειο να φεύγει, γιατί δεν είναι αμελητέα χώρα για την Ε.Ε. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι ένα ομαλό διαζύγιο. Αλλά δεν υπάρχουν ομαλά διαζύγια», είπε ακόμη πριν τη Σύνοδο.
Κάλεσμα «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» απηύθυνε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής, σημειώνοντας ότι:«Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι», κατέληξε ο Μ. Μπαρνιέ.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε ότι: «Δεδομένων των συνθηκών αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία». «Εργαστήκαμε εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο για να την επιτύχουμε. Ποτέ εναντίον του. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί», πρόσθεσε. «Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι η σημερινή συμφωνία δημιουργεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, για τη μελλοντική τους σχέση. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία, πρώτα από όλα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που μένουν στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών που μένουν στην Ε.Ε.
«Η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει την θέση της Ισπανίας στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Γιβραλτάρ, ενώ μια τέτοια [ισχυρή] θέση δεν είχαμε μέχρι τώρα», δήλωσε απ' την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μετά την σημερινή σύνοδο για το Brexit.
«Δεν μπορώ να προδικάσω για την ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου. Στην περίπτωση αυτή, είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι στην πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας να κάνει νέες προτάσεις. Είναι ευθύνη μας, να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε», είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν.
«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία. Αυτή είναι η μόνη συμφωνία» υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως υποστήριξε η συμφωνία σημαίνει «έλεγχο των συνόρων μας, ενώ μας δίνει και τον έλεγχο των χρημάτων μας». «Θα έχουμε την δυνατότητα να δαπανήσουμε χρήματα των φορολογουμένων για τις δικές μας προτεραιότητες» είπε ακόμη και υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί τότε η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερη αβεβαιότητα.
«Είναι ώρα να προχωρήσουμε», είπε, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία κάνει πραγματικότητα την ψήφο των Βρετανών για το Brexit.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, που στο μεταξύ σήμερα κάλεσε τον λαό να στηρίξει τη συμφωνία, μέσω δημόσιας επιστολής, είπε ακόμη ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα, έπειτα από ένα «κρίσιμο εθνικό διάλογο».
Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει απ' την Ε.Ε τον Μάρτιο του 2019.
Η σημερινή συμφωνία στις Βρυξέλλες έρχεται έπειτα από 18 μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, που ξεκίνησαν μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 που ακολούθησε το δημοψήφισμα του 2016 στη Βρετανία.
Το σχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Βρετανίας στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά η επικύρωση του κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι.
Η ηγέτης του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας είπε ότι «θα επανεξετάσει» την συμφωνία στήριξης προς την συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας, εάν η συμφωνία για το Brexit περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.
«Εάν προκύψει μία κατάσταση στην οποία θα αποφασίσουν να υποστηρίξουν αυτή την συμφωνία -δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι θα το πράξουν- αλλά αν το κάνουν, τότε, προφανώς, θα πρέπει να επανεξετάσουμε την συμφωνία παροχής εμπιστοσύνης», δήλωσε η Αρλίν Φόστερ στο BBC, μετά την σημερινή αποδοχή της συμφωνίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στην Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την συμφωνία.
Πηγή: www.efsyn.gr