Ευκλείδης Τσακαλώτος: Μειώνουμε σταδιακά τη λιτότητα
Θεσσαλονίκη 1/12/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Μειώνουμε σταδιακά τη λιτότητα
Για την ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας στη μεταμνημονιακή εποχή μίλησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος σε εκδήλωση της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Νικόλαος Γερμανός στη ΔΕΘ.
Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο ο υπουργός ανέπτυξε την πολιτική της κυβέρνησης η οποία ως πρωταρχικό σκοπό έχει τη σταδιακή μείωση της λιτότητας και την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Κι αυτό φαίνεται από τον προϋπολογισμό ο οποίος έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ο οποίος είναι ένας επεκτατικός ο προϋπολογισμός ο οποίος για πρώτη φορά τα, τα τελευταία χρόνια, αντί να παίρνει, δίνει. «Δεν κάνουμε θαύματα», είπε χαρακτηριστικά, όλα αυτά γίνονται σε αρκετά δύσκολες συνθήκες κρίσης, η οποία δεν είναι μόνον ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Ευκλείδης Τσκαλώτος, αναφέρθηκε στις διαχωριστικές γραμμές οι οποίες υπάρχουν ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η πρώτη έχει να κάνει με τα κοινωνικά θέματα, δηλαδή τις ανισότητες, την ανεργία τους μισθούς κλπ.
Η δεύτερη περιλαμβάνει τα δικαιώματα και τη διεύρυνση της δημοκρατίας.
Η τρίτη είναι το πώς βλέπουμε τα ζητήματα του εθνικισμού και του ρατσισμού.
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πρόβλημα το οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει με ανθρωπισμό. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα, όπως και πολλά άλλα, τα οποία χρήσουν υπερεθνικής αντιμετώπισης αφού δεν μπορούν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα προβλήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, οι κοινωνικές ανισότητες, η άνοδος της ακροδεξιάς κλπ.
Κάνοντας αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών και στις ωφέλειες οι οποίες θα προκύψουν από αυτήν είπε πως η Θεσσαλονίκη θα πάει μπροστά μόνο εάν σταματήσει να κοιτάζει προς το Νότο και το ‘αθηναϊκό κράτος’. Πρέπει να κοιτάξει προς το Βορά ως χώρο συνανάπτυξης και όχι διείσδυσης όπως έλεγαν ως τώρα.
Για την άνοδο του εθνικισμού υποστήριξε πως κατά μεγάλο ποσοστό οφείλεται και στην περιστολή των δικαιωμάτων. Ένας τρόπος να διευρυνθούν τα δικαιώματα είναι και η συνταγματική αναθεώρηση στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η διεύρυνση της δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά είπε, πως όπως και πολλοί από τους παρευρισκόμενους, θα ήθελε κάποιες πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στο Σύνταγμα αλλά αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να έχει μαζί της όσο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μπορεί. Τέλος, έκανε αναφορά σε εμβληματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως η προσπάθεια για δημιουργία ανθρώπινων φυλακών, η σεξουαλική ταυτότητα κ.α.
Ο Ευκλείδης Τσκαλώτος απαντώντας στους επικριτές της κυβέρνησης πως δήθεν δε διαπραγματεύτηκε, θύμισε πως ακόμη από την πρώτη κυβερνητική περίοδο, δηλαδή μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2015, είχαν ψηφιστεί τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις και εκείνη ήταν η πρώτη ρήξη με τους θεσμούς. Αλλά και μετά από το συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, η κυβέρνηση συνέχισε να διαπραγματεύεται, όπως για παράδειγμα ο νόμος Κατσέλη ή Σταθάκη όπως τον λέμε, που κατάφερε να τον διευρύνει.
Επίσης εντός μνημονίων ψηφίστηκαν οι νόμοι για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία.
Σε αντίθεση με τη ΝΔ, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «για μας η εργασία βρίσκεται στον κορμό της αναπτυξιακής πολιτικής». Για εκείνους είναι η μείωση της φορολογίας. Ένα μοντέλο το οποίο οδηγεί στη συνέχεια στον περιορισμό των εσόδων και στον περιορισμό του κοινωνικού κράτους.
Η ΝΔ βλέπει διαρκώς το αφήγημά της να υποχωρεί. Όχι μόνον δεν υπάρχει 4ο μνημόνιο, όχι μόνον οι συντάξεις δε πρόκειται να κοπούν αλλά επί πλέον θα εφαρμοσθούν και όλα σχεδόν τα αντίμετρα. Και όλα αυτά σε συνιστούν παροχολογία όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Παροχολογία είναι τα όσα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τα οποία υπολογίζονται σε 6 δις ευρώ τα οποία δε μας λέει που τα βρει. Αντίθετα τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι από το πλεόνασμα ύψους 920 εκ. ευρώ τα οποία δίδονται μετά από συμφωνία με τους θεσμούς
Αυτό που πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα είναι να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή μας πολιτική. Να αποφασίσουμε πιο μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε έτσι ώστε να μην ξαναζήσει η χώρα και ο λαός μας τα όσα ζήσαμε από το 2008.
Έχουμε μια καλή συμφωνία με το χρέος η οποία μας δίνει ένα χρονικό διάστημα 15 ετών για να δούμε πως θα σχεδιάσουμε το μέλλον. Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε τι ανάπτυξη θέλουμε και να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και επίσης να αποφασίσουμε και να σχεδιάσουμε το αναπτυξιακό μέλλον της Ευρώπης.
Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντά σε ερωτήσεις του κοινού.
Το γραφείο Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης