Και επίσημα το χρίσμα των Σοσιαλδημοκρατών στον Φρανς Τίμερμανς


«Κοινός υποψήφιος» της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίστηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, κατά το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που διεξάγεται στη Λισαβόνα.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, που μετά την αποχώρηση του Σλοβάκου Μάρος Σέφκοβιτς ήταν μοναδικός υποψήφιος για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ορίστηκε διά επευφημιών, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να δηλώνει πως είναι «τιμή» της σοσιαλιστικής ομάδας να εκπροσωπηθεί από τον Τίμερμανς στις προσεχείς ευρωεκλογές,
«Έχω συνείδηση του φορτίου που βαραίνει τους ώμους μου αλλά με αυτή την οικογένεια πίσω μου πίσω δεν μπορώ να πάρω λάθος δρόμο», δήλωσε ο Τίμερμανς παίρνοντας τον λόγο.
Ο 57χρονος, εγγονός ανθρακωρύχων που γεννήθηκε στο Μάαστριχτ, θεωρείται ένα από τα πιο λαμπρά μέλη της ομάδας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμφανιζόταν ως ο ισχυρός άνδρας της «πολιτικής Επιτροπής» που ήθελε ο Λουξεμβούργιος.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενίσχυσε την εντύπωση αυτή στη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ανάληψη των καθηκόντων της ομάδας του στις 22 Οκτωβρίου 2014. «Ο πρόεδρος, είμαι εγώ, αλλά έχω αναθέσει ένα ικανό μέρος των εξουσιών μου στον αντιπρόεδρο. Ο Φρανς Τίμερμανς είναι το δεξί μου χέρι και ελπίζω ότι θα είναι επίσης και το αριστερό», είχε πει.
Όμως ο έμπιστος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης, Μάρτιν Σελμάιρ δεν το εννοούσε έτσι. Επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, προαχθείς στη συνέχεια στη θέση του γενικού γραμματέα της Κομισιόν, πήρε το πάνω χέρι στην προετοιμασία των αποφάσεων έτσι ώστε ο πρόεδρος και το γραφείο του έχουν πάντα την τελευταία λέξη απέναντι στους Επιτρόπους.
Η "πραγματικότητα" των εξουσιών του Φρανς Τίμερμανς προκάλεσε γρήγορα πολλά ερωτηματικά. «Ειπώθηκαν και γράφτηκαν τα πάντα για μένα: ο Τίμερμανς δεν έχει τίποτα να κάνει, ο Τίμερμανς είναι ο υπεύθυνος για το άδειο κέλυφος», είχε πει κάπως πικρά σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο μερικούς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο διορισμός του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Βrexit με το Λονδίνο βιώθηκε ως ταπείνωση,σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής.
«Ο Τίμερμανς είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Έχει άλλα πράγματα να κάνει», είχε πει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη βελγική εφημερίδα Soir.
Η διαφωνία δεν κράτησε πολύ. Ο Φρανς Τίμερμανς επέστρεψε στο προσκήνιο με την υποστήριξη του Γιούνκερ προκειμένου να καταγγείλει τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία. Προκάλεσε την έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το άρθρο 7 της Συνθήκης για την τιμωρία των παραβιάσεων των αξιών της Ε.Ε.
Όμως η δράση του αναχαιτίστηκε γρήγορα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ευρωπαϊκή δεξιά, που αγωνιούσε να φροντίσει έναν από τους δικούς της, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.
Το ευρωπαϊκό μέλλον προμηνύεται ακόμη περισσότερο αβέβαιο για τον Φρανς Τίμερμανς καθώς το κόμμα του, το PvdA, βρίσκεται στην αντιπολίτευση και ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δεν έχει κανένα λόγο να τον ξαναπροτείνει για μια νέα θητεία Επιτρόπου.
Κι αυτό ενώ οι προβολές για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 δίνουν στο ΕΣΚ 140 έδρες στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 183 στο ΕΛΚ, ενώ η πλειοψηφία για να εκλεγεί κάποιος υποψήφιος είναι 353 ψήφοι.
Στην αναμέτρηση για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν, ο Φρανς Τίμερμανς θα έχει αντίπαλο τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος ορίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου επικεφαλής του ΕΛΚ που κατέχει τον θώκο από το 2004.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!