Ανοιχτό παράθυρο για το αφορολόγητο αφήνει ο Τσακαλώτος
«ΥΠΟΜΟΝΗ» ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχετικά με την προγραμματισμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί το μέτρο, όπως ακριβώς συνέβη και με την απόφαση για περικοπή των συντάξεων το 2019, η οποία δεν θα υλοποιηθεί τελικά.
«Για τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 συνιστώ υπομονή, όπως συνιστούσα και σε όσους και όσες προκαταλάμβαναν τη μείωση των συντάξεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος, τα μέτρα-αντίμετρα που ψηφίστηκαν για το 2019 και το 2020 «ήταν προϊόν ενός συμβιβασμού στην αντιπαράθεση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ».
Νωρίτερα, ο υπουργός είχε αναφερθεί εκτενέστερα στο θέμα των συντάξεων και στα μέτρα-αντίμετρα, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «με μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο θα κάναμε περισσότερα πράγματα».
Ο υπουργός είπε επίσης ότι οι εκλογές «πρέπει να γίνουν» στη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας, καθώς -όπως υπογράμμισε- «έχουμε πολλούς λόγους να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε το 2015, μακριά από κάθε εκλογικίστικο σχεδιασμό».
Σε ερώτηση για το εάν η σκανδαλολογία βοηθάει την οικονομία, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ούτε η σκανδαλολογία ούτε τα σκάνδαλα βοηθούν την οικονομία, ενώ τόνισε ότι «δεν έχουν παταχθεί ακόμη πλήρως οι ολιγάρχες, δεν έχουν όμως και την ευχέρεια για "δουλειές" που είχαν με το παλιό δικομματικό σύστημα».
Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στον χρόνο που η Ελλάδα θα κάνει το βήμα εξόδου στις διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση. Όπως υπογράμμισε, «ο λόγος που έχουμε χτίσει το "μαξιλάρι" είναι για να μπορούμε να επιλέξουμε τη χρονική στιγμή της εξόδου και να μπορούμε να ξεπεράσουμε τη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές», κάνοντας λόγο για σχετικό σχέδιο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στο επόμενο χρονικό διάστημα:
Επειδή επιστρέφουμε στην κανονικότητα, ο ΟΔΔΗΧ μέχρι το τέλος του χρόνου θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2019 και ένα πλαίσιο προγραμματισμού για το πόσες φορές και σε τι χρονικό ορίζοντα θα βγούμε στις αγορές.
Πηγή: www.efsyn.gr