ΟΤΑ: νέα εποχή με στοχευμένες προσλήψεις
Αλλάζει το σκηνικό στη στελέχωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη μεταμνημονιακή περίοδο η κυβέρνηση και ειδικότερα το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε στοχευμένες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της υποστελέχωσης κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, βάζοντας παράλληλα τέλος σε ένα χρόνιο καθεστώς εργασιακής ομηρίας συμβασιούχων.
Θέμα ημερών είναι η κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με την οποία θα προκηρυχθούν 3.257 θέσεις μέσω ΑΣΕΠ.
Ετσι, οι δήμοι θα συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων, συστήνοντας μόνιμες θέσεις όχι μόνο ισάριθμες των σημερινών (2.950) αλλά και 7% επιπλέον, που θα στελεχωθούν από ειδικές προστατευόμενες κατηγορίες (ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.λπ.).
Η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τις νέες θέσεις αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του 2019. Θα προβλεφθεί ειδική μοριοδότηση της εργασιακής εμπειρίας (17 μόρια ανά μήνα, έως 84 μήνες), ώστε να αξιοποιηθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η εξειδίκευση που έχουν αποκτήσει εργαζόμενοι που απασχολούνται επί σειρά ετών στο πρόγραμμα.
Με την προωθούμενη ρύθμιση, οι ισχύουσες συμβάσεις θα παραταθούν μέχρι την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Το κόστος μισθοδοσίας των επιτυχόντων θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τόσο τη σημασία του προγράμματος, ως ένα πολύτιμο εργαλείο του κοινωνικού κράτος, όσο και την επιτακτική ανάγκη άρσης της εργασιακής ομηρίας του προσωπικού, που για χρόνια -πάνω από 15 ανά περιπτώσεις- απασχολούνταν με ανανεούμενες συμβάσεις -μολονότι είχαν επιλεγεί μέσω ΑΣΕΠ- παραμένοντας σε εργασιακή ανασφάλεια, σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινωνική σημασία των υπηρεσιών που προσέφεραν.
Παρότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπόσχονταν την εργασιακή αποκατάστασή τους, εκμεταλλευόμενες τον χαρακτήρα του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος που είχε το «Βοήθεια στο Σπίτι», παρέτειναν το καθεστώς των διαρκών ανανεώσεων και, κατ’ επέκταση, την ομηρία των εργαζομένων.
Στο μεταξύ έως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες του διαγωνισμού-«μαμούθ» του ΑΣΕΠ (3Κ/2018) για 8.166 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς των ΟΤΑ, που υπέστησαν πραγματική «αφαίμαξη» σε προσωπικό στα χρόνια των μνημονίων.
Οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αποτρέπουν φαινόμενα ιδιωτικοποιήσεων μιας υπηρεσίας-«φιλέτο» για το κεφάλαιο. Η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για το υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση, ανάμεσα στο σύνολο των προκηρύξεων που «τρέχουν».
Το ΑΣΕΠ έχει συσσωρεύσει πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας, όμως ο υπουργός Αλ. Χαρίτσης έχει καταστήσει σαφές σε συναντήσεις του με τον πρόεδρο και τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής ότι η 3Κ/2018 πρέπει να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων. Γι’ αυτόν τον σκοπό, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών τέθηκαν στη διάθεση του ΑΣΕΠ με σκοπό να συνδράμουν με όποιον τρόπο τους ζητηθεί.
Προκειμένου να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, το υπουργείο θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ρύθμιση στη Βουλή για την παράταση των -8μηνων αρχικά- συμβάσεων των επιτυχόντων βάσει προσωρινών πινάκων, μέχρι την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί ως «ουρά» της 3Κ/2018 επιπλέον 758 προσλήψεις, που έχουν ήδη σταλεί για επεξεργασία στο ΑΣΕΠ και έχουν προκύψει από αιτήματα δήμων.
Αμέσως μετά την 3Κ/2018, θα ολοκληρωθεί ο ήδη προκηρυγμένος διαγωνισμός για 118 μόνιμες θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό – σε βαθμό που κάποιοι δυσκολεύονται να συντάξουν προϋπολογισμό ή μελέτες έργων.
Ακολούθως, κυβερνητική βούληση είναι να γίνουν στοχευμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των μεγάλων κενών και στις περιφέρειες. Οι προσλήψεις αυτές αναμένεται να γίνουν μέσα στο 2019, επίσης με διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
Ηδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών καταγράφουν τα αιτήματα που αποστέλλονται. Εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 1000 οι εν λόγω προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.
«Για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι υπηρεσίες των ΟΤΑ στην καθαριότητα, στην ύδρευση, στην κοινωνική πρόνοια στελεχώνονται με εργαζόμενους πλήρους και σταθερής εργασίας, ενώ οι δήμοι και οι περιφέρειες αποκτούν το απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό που θα τους επιτρέψει να υλοποιήσουν κρίσιμα έργα στις τοπικές κοινωνίες», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, συμπληρώνοντας: «Σε αγαστή συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης στους ΟΤΑ και βάζουμε τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων».
Το γενικό πλαίσιο που ξεκαθαρίζουν από την πλ. Κλαυθμώνος σε κάθε ευκαιρία είναι ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτυχία της επαναφοράς της αναλογίας «ένα προς ένα» για τις αποχωρήσεις και τις προσλήψεις στο Δημόσιο, στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν, στο μέτρο του εφικτού, με στοχευμένες προσλήψεις εκεί όπου οι ίδιοι οι ΟΤΑ επισημαίνουν ότι έχουν ανάγκες.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αναμένονται και στα ΚΕΠ. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», για 165 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, για την κάλυψη κενών θέσεων.
Θα «τρέξουν» παράλληλα με το σχέδιο για την ψηφιακή αναβάθμιση των ΚΕΠ που έχει αρχίσει να υλοποιείται.
Στόχος είναι η καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, από έναν θεσμό που καθημερινά εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους και έχει ήδη καταξιωθεί στη συνείδησή τους.
Πηγή: www.efsyn.gr