Ο Άκης προτείνει: Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα
- 150 γρ. μαύρες σταφίδες
- 150 γρ. ξανθιές σταφίδες
- 150 γρ. χοντροκομμένα δαμάσκηνα
- 175 ml μαυροδάφνη
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 150 γρ. τρίμματα ψωμιού
- 150 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους
- 150 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
- 1 κ.γ. μπέικιν
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 4 μέτρια αυγά
- 1 πράσινο μήλο
- 2 κ.σ. μέλι
- 125 γρ. βότκα για φλαμπέ
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα και την μαυροδάφνη σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε στη άκρη να κρυώσουν.
- Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράζει σε μέτρια φωτιά.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα (20 εκ. στρογγυλή με τρύπα) για πουτίγκα χωρητικότητας 1,7 lt της όποιας δεν ξεχνάμε να βουτυρώσουμε και το καπάκι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη βότκα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα φρούτων-κρασιού και ανακατεύουμε άλλο λίγο μέχρι να πάνε παντού τα φρούτα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, πιέζουμε το μείγμα να πάει ομοιόμορφα παντού και τοποθετούμε το καπάκι.
- Τοποθετούμε τη φόρμα στην κατσαρόλα με το καυτό νερό και προσέχουμε πάντα το νερό να είναι μέχρι τη μέση της φόρμας, ελέγχουμε συχνά να δούμε αν το νερό έχει εξατμιστεί.
- Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε πάλι νερό μέχρι την μέση.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένη κατσαρόλα για 4 ώρες.
- Μετά τις 4 ώρες αφαιρούμε προσεκτικά τη φόρμα από την κατσαρόλα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. (Μπορούμε να το προετοιμάσουμε μέρες πριν και να το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το χρειαστούμε)
- Πριν σερβίρουμε βράζουμε άλλες 3 ώρες. Αφαιρούμε με προσοχή τη φόρμα από την κατσαρόλα, βγάζουμε το καπάκι και αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη βότκα και τη στιγμή που είναι ζεστή αλλά δεν έχει βράσει αφαιρούμε από τη φωτιά και με ένα σπίρτο ανάβουμε τη βότκα.
- Περιχύνουμε την πουτίγκα με τη φλεγόμενη βότκα. Μπορούμε επίσης να ρίξουμε τη ζεστή βότκα πάνω στην πουτίγκα και στη συνέχεια να βάλουμε φωτιά.
Πηγή: akispetretzikis.com