Στενότερη συνεργασία και «...μπορεί να σκοράρουμε»


Άρωμα ποδοσφαίρου είχε η τετραμερής συνάντηση των ηγετών της Σερβίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στο Βελιγράδι. Οι Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Αλέξης Τσίπρας, Μπόικο Μπορίσοφ και Βιόριτσα Νταντσίλα συζήτησαν την κοινή υποψηφιότητα των τεσσάρων χωρών για την φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 2028 ή του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2030.
«Έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα που έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες και να ανοίγει το παιχνίδι, να παίζει δημιουργικό ποδόσφαιρο και μέσα από την πολύ καλή συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς υποδομών και ενέργειας, πολύ σύντομα μπορεί να σκοράρουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λίγο μετά το πέρας της Τετραμερούς Συνόδου Συνεργασίας ανακοίνωσε την πρόθεση να κατατεθεί η υποψηφιότητα και για το λόγο αυτό ενημέρωσε πως θα συγκροτηθεί 16μελης επιτροπή (4 εκπρόσωποι από κάθε μια χώρα) με αντικείμενο την κατάρτιση του σχετικού φακέλου.
Ο κ. Βούτσιτς, πρόσθεσε πως ο φάκελος θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 καθώς οι τελικές επιλογές για τις επίμαχες διοργανώσεις θα γίνουν τον Ιούνιο του 2022.
Στην προσπάθεια αυτή αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για φιλόδοξο στόχο να διεκδικήσουν οι τέσσερις χώρες ή το Μουντιάλ ή το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. «Για εμάς η διοργάνωση μιας τέτοιας αθλητικής διοργάνωσης είναι κάτι παραπάνω από στόχος, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για την περιοχή των Βαλκανίων για τη συνεργασία. Η διοργάνωση θα έχει μεγάλη συμβολική σημασία, προβάλλοντας τα Βαλκάνια ως θετικό παράδειγμα στην Ευρώπη».

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως είναι «δύσκολος» αλλά «ωραίος» στόχος και πως «θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις» για να πάρουμε μια από τις δύο διοργανώσεις. «Μπορούμε να τις κερδίσουμε και να κάνουμε μια από τις καλύτερες διοργανώσεις που έχουν γίνει στην ιστορία και των δύο θεσμών» κατέληξε για το θέμα ο Αλ. Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τους στόχους για τα Βαλκάνια «της ειρήνης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης» τονίζοντας πως αυτό αυτό «δεν μπορεί παρά να περνά μέσα και από τη διεύρυνση της ΕΕ» και είπε ακόμα ότι, όπως προέκυψε από τη συνάντηση η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι μια από τις σημαντικές προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά σε λίγες μέρες.
«Η ΕΕ οφείλει να δώσει ένα θετικό όραμα στους λαούς των Βαλκανίων και να μιλήσει με αυτοπεποίθηση για τα δυτικά Βαλκάνια, όχι φοβικά, όχι με ηττοπάθεια. Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ταυτόχρονα ένα μήνυμα ότι όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα που δίνουμε σήμερα της συνεργασίας και να βασίσουν το όραμα για την ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ, στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους και στην ανάγκη συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων, και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ», τόνισε.
Αναφερόμενος στη ρουμάνικη προεδρία τόνισε την πίστη του πως «η προτεραιότητα πρέπει να είναι και η αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που δυστυχώς η αυστριακή προεδρία δεν προχώρησε ούτε κατά ένα βήμα. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε για πολύ στην ΕΕ να αντιμετωπίζουμε αλλά καρτ αρχές και αξίες όπως η αρχή της αλληλεγγύης. Οι χώρες πρώτης υποδοχής θα πρέπει να μοιράζονται τα βάρη με τις άλλες χώρες της Ευρώπης».
Τονίσαμε ακόμη, την ιδιαίτερη σημασία της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας της, για να γίνει πρωτοπόρος των εξελίξεων, ενώνοντας τη Νοτιανατ. Ευρώπη με την Ανατολ. Μεσόγειο, αλλά και τις ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, όπως είδαμε στις τελευταίες ΔΕΘ
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 22 Δεκεμβρίου 2018
Όσον αφορά τα επιχειρησιακά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Βαλκάνια στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών, αναφέρθηκε στη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας - Ρούσε, τη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου και Βουδαπέστης και στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB και στην αναβάθμιση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας.
«Θέλω να επισημάνω τη μεγάλη σημασία που έχει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας με στόχο να γίνει το μεγάλο λιμάνι όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας αλλά όλης της Βαλκανικής» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: www.efsyn.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!