Πιλοτική ηλεκτροδότηση πλοίων
Η πρώτη πιλοτική υποδομή ηλεκτροδότησης πλοίων από την ξηρά στην Ανατολική Μεσόγειο εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στο λιμάνι της Κυλλήνης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Elemed, το οποίο υλοποιεί μελέτες για την εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Σλοβενία) και τέσσερα λιμάνια κατά μήκος του νοτιοανατολικού θαλάσσιου διαδρόμου (Κόπερ, Κυλλήνη, Πειραιάς, Λεμεσός).
Στόχος της χρήσης του ηλεκτρισμού ως εναλλακτικού καυσίμου στη ναυτιλία, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Στο λιμάνι της Κυλλήνης υπάρχει προς το παρόν μία θέση ηλεκτροδότησης και το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Fior Di Levante», στο οποίο έχει τοποθετηθεί ειδική εγκατάσταση στις ηλεκτρομηχανές του, θα είναι αυτό που θα διασυνδεθεί, ενώ στο μέλλον προβλέπεται η δημιουργία άλλων τεσσάρων θέσεων. Το πλοίο δεν θα κινείται με ηλεκτρική ενέργεια αλλά θα ηλεκτροδοτείται από τη στεριά ενώ βρίσκεται στο λιμάνι, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ρύπων και του θορύβου.
Τα εγκαίνια έγιναν από τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό και τον δήμαρχο Κυλλήνης, Ναμπίλ-Ιωσήφ Μοράντ, παρουσία του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, αλλά και άλλων τοπικών παραγόντων.
«Στην Κυλλήνη γράφεται ιστορία όχι μόνο για τις λιμενικές υποδομές της χώρας μας αλλά και όλης της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο Ν. Σαντορινιός, εξηγώντας πως το Elemed είναι ένα έργο που πάει τη χώρα μας ένα βήμα μπροστά, από ανθρώπους που οραματίστηκαν και συνεχίζουν να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, ενώ ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα τον δήμο και τον δήμαρχο Κυλλήνης καθώς και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Οπως επισήμανε, το έργο Elemed πυροδοτεί τις εξελίξεις για να έχουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ηλεκτροδότηση και την ηλεκτροφόρτιση, που είναι το επόμενο βήμα, τον ελλιμενισμό και τη νηολόγηση ηλεκτρικών υβριδικών πλοίων.
Για τον λόγο αυτό έχει ήδη συσταθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας ομάδα εργασίας προκειμένου να παραχθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, η οποία έρχεται ως συνέχεια της ομάδας εργασίας που έχει υλοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα λιμάνια της χώρας, βήμα απαραίτητο για να προχωρήσουν επενδύσεις.
«Τα κίνητρα για να υπάρξουν πλοία που θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις τεχνολογίες, είναι δική μας ευθύνη» είπε ο Ν. Σαντορινιός και έκανε γνωστό ότι πολύ σύντομα το υπουργείο Ναυτιλίας θα ανακοινώσει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για να κατασκευαστούν είτε πλοία που θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή ηλεκτροφόρτιση, είτε υβριδικά πλοία και θα προτείνει διαδρομές τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο που θα εξυπηρετούνται από τα πλοία αυτά.
Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης, Ναμπίλ-Ιωσήφ Μοράντ, δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι το λιμάνι της Κυλλήνης εντάχθηκε στο πρόγραμμα Elemed ως πρώτη πιλοτική εφαρμογή σε όλη την Μεσόγειο και τόνισε ότι «κερδίσαμε το πρώτο στοίχημα και προχωράμε και για άλλα περιβαλλοντικά προγράμματα».
Σημειώνεται ότι στόχος του προγράμματος Elemed είναι μέχρι το 2025 στα βασικά ευρωπαϊκά λιμάνια να έχουν εγκατασταθεί σταθμοί ηλεκτροδότησης όλων των τύπων πλοίων, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για το λιμάνι του Πειραιά.
Πηγή: www.efsyn.gr