Η άθληση μπορεί να αντιστρέψει την ήπια γνωστική διαταραχή
Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που είχε ως δείγμα ηλικιωμένους με συμπτώματα Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής (MCI).
Όπως είναι γνωστό, η MCI (mild cognitive impairment) χαρακτηρίζεται από μία ήπια απώλεια των νοητικών ικανοτήτων, όπως είναι οι δεξιότητες μνήμης. Πιο συγκεκριμένα, ένα άτομο με MCI δυσκολεύεται να θυμηθεί πράγματα και γεγονότα, να πάρει αποφάσεις και να συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένες εργασίες.
Ωστόσο, ενώ η απώλεια γνωστικών ικανοτήτων δεν θεωρείται αρκετά σοβαρή ώστε να δημιουργεί δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες, η MCI αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας. Πιο απλά, η MCI αποτελεί μία κατάσταση όπου η εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών είναι σε βαθμό μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο σε σχέση με την ηλικία, αλλά όχι τέτοια που να διαγνωστεί ένα άτομο με άνοια.
Την εν λόγω έρευνα πραγματοποίησε ο δρ. James A. Blumenthal, από το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ και οι συνεργάτες του, οι οποίοι εξέτασαν τα αποτελέσματα της άθλησης σε 160 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.
Αρχικά, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα δεν ασχολούνταν με τον αθλητισμό, είχαν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, ενώ είχαν αναφέρει συμπτώματα της MCI. Οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν τις επιπτώσεις τόσο της σωματικής δραστηριότητας όσο και της διατροφής στις νοητικές λειτουργίες των δοκιμαζομένων.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαχώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες:
Όσοι αθλούνταν, η άσκησή τους ήταν τρεις φορές την εβδομάδα για χρονική περίοδο 45 λεπτών, η οποία περιείχε ασκήσεις προθέρμανσης, ακολουθούμενες από περπάτημα, μέτριας έντασης τρέξιμο (τζόκινγκ) ή ποδηλασία.
Όσοι έκαναν διατροφικό πρόγραμμα, ακολούθησαν τη δίαιτα για τη διακοπή της υπέρτασης (DASH), η οποία εμπεριέχει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, όπως φρούτα, λαχανικά, καρύδια, φασόλια, σπόρους και άπαχο κρέας, καθώς και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ο Blumenthal και η ομάδα του αξιολόγησαν τις νοητικές ικανότητες των συμμετεχόντων τόσο στην αρχή όσο και 6 μήνες αργότερα, χρησιμοποιώντας σχετικές εξετάσεις, ενώ κατέγραψαν και την καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα, χρησιμοποιώντας δοκιμασίες προσομοίωσης διαδρόμου. Επίσης, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε την καρδιαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων, καταγράφοντας την αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια και το σάκχαρο του αίματος.
Η έρευνα κατέγραψε βελτίωση των εκτελεστικών λειτουργιών στα άτομα που ακολούθησαν το πρόγραμμα άθλησης. Η βελτίωση ήταν ακόμα υψηλότερη στους συμμετέχοντες που ακολούθησαν το ταυτόχρονο πρόγραμμα διατροφής και άθλησης. Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στη λειτουργία της μνήμης.
Σημειώνεται ότι οι εκτελεστικές λειτουργίες αποτελούν περίπλοκες νοητικές δεξιότητες που επιτρέπουν στο άτομο να σχεδιάζει και να οργανώνει δράσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένους στόχους, να προσαρμόζεται στην αλλαγή των συνθηκών και να αυτορυθμίζει τις ενέργειες και τη συμπεριφορά του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι εκτελεστικές λειτουργίες των συμμετεχόντων ήταν (στην αρχή της μελέτης και κατά μέσο όρο) ισοδύναμες με εκείνες ατόμων... 93 ετών, παρόλο που η ηλικία τους ήταν κατά 28 έτη μικρότερη. Μετά το πρόγραμμα παρέμβασης (διατροφή και άθληση), οι εκτελεστικές τους λειτουργίες ισοδυναμούσαν με άτομα ηλικίας 84 ετών: ένα γεγονός που συνεπάγεται βελτίωση κατά 9 έτη της εκτελεστικής λειτουργίας.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα κατέγραψαν ότι οι ηλικιωμένοι που πρόσθεσαν στην καθημερινότητά τους, τακτική άθληση για μόλις 6 μήνες, βελτίωσαν τις γνωστικές τους λειτουργίες. Πρόσθεσαν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες με ακόμα μεγαλύτερο δείγμα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω συμπεράσματα και να διαπιστωθούν ενδεχόμενα άλλα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.
Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα.
Πηγή: www.efsyn.gr