Tσουνάμι στην Ινδονησία, από έκρηξη ηφαιστείου: 168 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες


Εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκανΤσουνάμι, που προκλήθηκε από την έκρηξη ηφαιστείου, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 168 ανθρώπων στην Ινδονησία.

Κύματα ύψους έως και 20 μ. σάρωσαν τις ακτές, πλημμυρίζοντας εκατοντάδες σπίτια και ξενοδοχεία. Toυλάχιστον 745 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ πολλοί αγνοούνται, από το τσουνάμι που έπληξε τις νήσους Ιάβα και Σουμάτρα, όταν προκλήθηκε υποθαλάσσια κατολίσθηση, η οποία προκάλεσε την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα.
Στο παρακάτω βίντεο αποτυπώνεται η στιγμή που τα κύματα του τσουνάμι σαρώνουν την ακτή.

Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά. Η αναποκρίτρια του BBC Ρεμπέκα Χένσκε μεταδίδει ότι σύμφωνα με αναφορές από μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, το Λαμπούνγκ της Σουμάτρα, οι νεκροί μπορεί να είναι εκατοντάδες - κάτι, ωστόσο, που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από τις τοπικές Αρχές. Αλλά και ο ανταποκριτής του ABC, Ντέιβιντ Λίπσον λέει ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του οι νεκροί θα είναι πιθανώς εκατοντάδες.
Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα social media, πανικόβλητοι κάτοικοι έτρεχαν κρατώντας φακούς, αναζητώντας καταφύγιο. Αρχικά, οι αρχές της Ινδονησίας έκαναν λόγο για πλημμυρίδα και όχι τσουνάμι και ζήτησαν από τον κόσμο να μην πανικοβληθεί. «Ήταν ένα λάθος, ζητάμε συγγνώμη», έγραψε στο Twitter o εκπρόσωπος της κυβερνητικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, Σουτόπο Πουρουό Νουγκρόχο.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι δεν αποκλείται να γίνει κι άλλο τσουνάμι καθώς το ηφαίστειο παραμένει ενεργό.
Οι Aρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους και τους τουρίστες στις παράκτιες περιοχές γύρω από τον Πορθμό της Σούνδας να μείνουν μακριά από τις παραλίες, ενώ μια προειδοποίηση για έντονο φαινόμενο πλημμυρίδας έως τις 25 Δεκεμβρίου είχε εκδοθεί ήδη στην περιοχή.
Εικόνες τηλεοπτικών συνεργείων δείχνουν δρόμους να έχουν αποκλειστεί από τα συντρίμμια σπιτιών, αυτοκίνητα να έχουν ανατραπεί και πεσμένα δέντρα.



Τα νερά από το τσουνάμι παρέσυραν τη σκηνή πάνω στην οποία έπαιζε τοπικό ροκ συγκρότημα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός μουσικού και του μάνατζερ της μπάντας. Οι υπόλοιποι αγνοούνται.


Τουλάχιστον 20 άτομα αγνοούνται ακόμηΗ έκρηξη του Κρακατόα δημιούργησε μια στήλη ηφαιστειακής στάχτης που εκτιμάται ότι έφτασε έως και τα 500 μέτρα ύψος.

Το χθεσινοβραδινό τσουνάμι προκλήθηκε από «μια υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Ανάκ Κρακατόα» και οξύνθηκε από ένα αφύσικα έντονο φαινόμενο πλημμυρίδας λόγω της πανσελήνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Σουτόπο Πούρουο Νουγκρόχο.
Ο σεισμολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Μπεν Βαν ντερ Πλάιτζμ, δήλωσε ότι το τσουνάμι μπορεί να προκλήθηκε από μια «μερική κατάρρευση» του Ανάκ Κρακατόα.
«Η αστάθεια των κλιτύων ενός ενεργού ηφαιστείου μπορεί να προκαλέσει κατολίσθηση ικανή να μετακινήσει μεγάλο όγκο νερού, δημιουργώντας τοπικά παλιρροϊκά κύματα τα οποία μπορεί να είναι πολύ ισχυρά. Είναι σαν να ρίχνεις ξαφνικά έναν σάκο με άμμο μέσα σε μια μπανιέρα γεμάτη νερό», δήλωσε.

Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι δεν είδαν ούτε ένιωσαν κάτι που να λειτουργήσει ως προειδοποιητικό σημάδι για την χθεσινοβραδινή τραγωδία, όπως να αποσύρονται ξαφνικά τα νερά ή μια σεισμική δόνηση, προτού τα κύματα ύψους δύο μέτρων φτάσουν και σαρώσουν την ακτή, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νουγκρόχο σημείωσε παράλληλα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Metro TV ότι τα τσουνάμι που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις είναι «σπάνια» και ότι το τσουνάμι στον Πορθμό της Σούνδας δεν προκλήθηκε από σεισμό. "Δεν σημειώθηκε σεισμός και η έκρηξη στο Ανάκ Κρακατόα δεν ήταν καν τόσο μεγάλη", υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι δεν έγιναν αισθητές ούτε δονήσεις που να υποδηλώνουν ότι μπορεί να προκληθεί τσουνάμι.


Το Κρακατόα είναι ηφαιστειακό νησί το οποίο βρίσκεται στον Πορθμό της Σούνδας, ανάμεσα στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα. Το όνομα χρησιμοποιείται για την ομάδα νησιών η οποία αποτελεί τα κατάλοιπα ενός μεγαλύτερου νησιού το οποίο καταστράφηκε από την κατακλυσμιαία έκρηξη του 1883. Στην καλδέρα του που σχηματίστηκε το 1883 αναδύθηκε το 1927 ένα νέο νησί, το Ανάκ Κρακατάου (στα ινδονησιακά "παιδί" του Κρακατάου), το οποίο είναι ενεργό ηφαίστειο.
Είναι ένα από τα 127 ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας.
Χάρτης του Κρακατόα (Πηγή: Google Maps)
Η τραγωδία αυτή είναι η πιο πρόσφατη από αρκετές που έχουν σημειωθεί στην Ινδονησία φέτος. Διαδοχικοί σεισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων και ισοπέδωσαν τμήματα του τουριστικού νησιού Λομπόκ τον Αύγουστο, ενώ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό και τσουνάμι στην νήσο Σουλαουέζι τον Σεπτέμβριο. Σχεδόν 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης όταν αεροπλάνο της Lion Air συνετρίβη στην Θάλασσα της Ιάβας τον Οκτώβριο.
Εξάλλου βαθειά χαραγμένη είναι στη μνήμη όλου του κόσμου η τραγωδία που σημειώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, όταν τσουνάμι που προκλήθηκε στον Ινδικό Ωκεανό από ισχυρό σεισμό προκάλεσε τον θάνατο 226.000 ανθρώπων σε 13 χώρες, εκ των οποίων περισσότεροι από 120.000 στην Ινδονησία.
Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters, AFP, Xinhua
Φωτογραφίες: AP, ΑΠΕ

Πηγή: www.iefimerida.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!