Αδειες οδήγησης στα 17 και επανέλεγχος στα 74
Με δύο σημαντικές ρυθμίσεις κατατέθηκε χθες στη Βουλή το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον νέο τρόπο εξέτασης των υποψήφιων οδηγών.
Η πρώτη αφορά τη χορήγηση άδειας οδήγησης σε νέους που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος ηλικίας, όπως ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Θα μπορούν να οδηγούν εφόσον συνοδεύονται από ενήλικα που διαθέτει άδεια οδήγησης, θα πληρώνουν αυξημένα ασφάλιστρα και θα παίρνουν κανονικό δίπλωμα μόλις συμπληρώσουν τα 18, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προκαλέσει σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
Με τη δεύτερη διάταξη ξεμπλοκάρονται η έκδοση νέων αδειών οδήγησης και ο επανέλεγχος ικανότητας για άτομα που έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος ηλικίας.
Οι διαδικασίες είχαν «παγώσει» εδώ και μήνες στις περισσότερες υπηρεσίες των περιφερειών, γιατί με μνημονιακή διάταξη καταργήθηκε από τον περασμένο Μάιο η υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων που έκαναν τις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών εκτός του κανονικού τους ωραρίου.
Προβλέπεται υπερωριακή αποζημίωση 240 ευρώ τον μήνα για κάθε εξεταστή που θα δοθεί για απασχόληση από την 1η Μαΐου 2018 έως και τρεις μήνες από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου. Η συνολική δαπάνη για την αποζημίωση των εξεταστών υπολογίζεται σε 2,5 εκατ. ευρώ.
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν τον νέο τρόπο εξέτασης των υποψήφιων οδηγών και περιλαμβάνει μέτρα που θα κάνουν αδιάβλητη τη διαδικασία και θα καταργούν τα «λαδώματα» που έπεφταν για χορήγηση διπλωμάτων «από το παράθυρο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή οδήγηση.
Με τα νέα μέτρα:
◼ Η εξέταση του υποψηφίου γίνεται σε οργανωμένο χώρο και περιλαμβάνει συγκεκριμένα τεστ δεξιότητας.
◼ Απομακρύνονται από το όχημα εξέτασης οι εκπαιδευτές και οι εξεταστές. Ο υποψήφιος είναι μόνος του και η παρακολούθησή του γίνεται από ηλεκτρονικό σύστημα που είναι εγκαταστημένο μέσα στο όχημα.
◼ Δημιουργείται ειδικό σώμα εξεταστών, στο οποίο μετέχουν υπάλληλοι των περιφερειών. Η επιλογή τους για τον κάθε εξεταζόμενο γίνεται με ηλεκτρονική κλήρωση, που διενεργείται πριν από τη διαδικασία. Η ηλεκτρονική καταγραφή της κάθε εξέτασης φυλάσσεται στο αρχείο της υπηρεσίας και υπάρχει η δυνατότητα ένστασης. Δημιουργείται ειδικό σώμα ελεγκτών στο υπουργείο, που μπορεί να παρακολουθεί online την εξέταση που γίνεται στις υπηρεσίες των περιφερειών.
◼ Για τους παραβάτες εξεταστές και εκπαιδευτές προβλέπεται αποκλεισμός από τη διαδικασία έως και δύο χρόνια. Επιβάλλεται και πρόστιμο που κυμαίνεται από 100 έως 6.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
◼ Αυξάνεται το εξέταστρο από 10 σε 15 ευρώ και από το ποσό αυτό τα 5 ευρώ εισπράττονται από την περιφέρεια του υποψήφιου οδηγού. Ορίζεται επίσης σε 30 ευρώ το παράβολο για την επανέκδοση διπλώματος.
Πηγή: www.efsyn.gr