Τοποθετούνται πριν το Συμβούλιο του Ποταμιού
Ώρα αποφάσεων για το Ποτάμι και τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα όταν έλθει η Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στη Βουλή. Αναφανδόν υπέρ της Συμφωνίας οι ευρωβουλευτές του κόμματος. Θετικοί με αστερίσκους Μαυρωτάς και Λυκούδης.
Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και το ενδιαφέρον μεταφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα του κοινοβουλίου. Ξεχωριστή περίπτωση σε αυτό το παζλ αποτελεί το Ποτάμι, καθώς οι εξελίξεις με τον Σπύρο Δανέλλη έφεραν αναταραχή στο κόμμα, το ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει τη στάση του απόψε μετά την ολοκλήρωση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Οι ευρωβουλευτές του κόμματος, πάντως, οι οποίοι θα συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, καλώντας το κόμμα να μείνει πιστό στα όσα έχει διακηρύξει εδώ και μήνες και να την ψηφίσει.
Στην τελευταία του ανακοίνωση από το Στρασβούργο, ο Γιώργος Γραμματικάκης υπογραμμίζει τους κινδύνους εξαιτίας «του τρόπου που αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο θέμα από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις αλλά και για το διχαστικό κλίμα που φαίνεται να επικρατεί στην κοινωνία».
Σημειώνει ότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμού και, παρά τις αδυναμίες της, είναι «υπέρ του μέλλοντος της Ελλάδας, θα ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας με τα Βαλκάνια και θα δώσει στη χώρα μας αυτοπεποίθηση».
Ο γνωστός πανεπιστημιακός επικρίνει το κλίμα στο ελληνικό κοινοβούλιο επισημαίνοντας ότι «έπρεπε να μιλάμε πιο νηφάλια, χωρίς να εξαπολύουμε κατηγορίες περί προδοσίας» προσθέτοντας ότι «κανένας δεν έχει μονοπώλιο στον πατριωτισμό».
Παράλληλα, απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία εξηγώντας ότι αυτό το ερώτημα έχει απαντηθεί στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος.
Ο κ. Γραμματικάκης καταλήγει με ένα ιστορικό δίδαγμα, σύμφωνα με το οποίο, «η Ελλάδα χάνει όταν ακούει φωνές μισαλλοδοξίας και φανατισμού και κερδίζει όταν ακούει φωνές νηφάλιες, που προσβλέπουν στο μέλλον».
Το Ποτάμι αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις σήμερα το απόγευμα, καθώς, στις 6, συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος με τη συμμετοχή της Κ.Ο. και των ευρωβουλευτών.
Από την πλευρά του ο, έτερος ευρωβουλευτής, Μίλτος Κύρκος χαρακτήρισε τη Συμφωνία «εθνικά σωστή» σημειώνοντας ότι αυτή είναι η θέση του κόμματος.
Μιλώντας στο OPEN ανέφερε ότι «η θέση αυτή έχει επιβεβαιωθεί από όλα τα επίσημα σώματα του κόμματος, κάθε φορά που ζητιέται. Σήμερα, συνεδριάζει η διευρυμένη πολιτική γραμματεία του κόμματος υπό τον πρόεδρό του και φαντάζομαι ότι θα επιβεβαιώσει, ότι οκτώ μήνες δε λέμε ανοησίες, είχαμε πάρει μία απόφαση που στηριζόταν στα πραγματικά δεδομένα, και δε μπορούμε επειδή ένα κόμμα της αντιπολίτευσης βάζει κόκκινες γραμμές σε πιθανή συνεργασία όπως την φαντάζεται, να υποκύπτουμε και εμείς και αλλάζουμε μια στάση την οποία έχουμε στηρίξει στα πραγματικά δεδομένα. Θα μου ήταν τελείως παράλογο το Ποτάμι να δηλώσει ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία, διότι προέκυψε κάποιο καινούργιο εθνικό θέμα το οποίο εγώ δεν το έχω καταλάβει».
«Εάν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι πολιτική ήττα για την κυβέρνηση, αλλά δεν συνδέεται σε οποιαδήποτε περίπτωση με την δυνατότητά της να κυβερνήσει. Δεν συμφωνούμε με την άποψη πως όταν είσαι αντιπολίτευση δεν ψηφίζεις οτιδήποτε προτείνει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Κύρκος και κατέληξε: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει εκλογές από το 2016. Θα έπρεπε να ακυρώσουμε την κοινοβουλευτική μας παρουσία από το 2016, επειδή η ΝΔ θέλει εκλογές;».
Ο Μ. Κύρκος ρωτήθηκε και για τους Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό αναφέροντας ότι έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους εδώ και πολλούς μήνες και εξέφρασε την άποψη ότι το κομμα δεν πρέπει να τους διαγράψει από τη στιγμή που ποτέ δεν έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη διαγραφή του κ. Δανέλλη είπε ότι ο ίδιος βρέθηκε εκτός κόμματος, γιατί η στήριξη που παρείχε προς την κυβέρνηση δεν ήταν στήριξη σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, για να περάσει, όπως είπε, τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στήριξη για το επόμενο οκτάμηνο.
«Το Ποτάμι δε μπορεί να φορτωθεί οτιδήποτε κάνει η κυβέρνηση τους επόμενους οκτώ μήνες» συμπλήρωσε με νόημα.
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, πάντως, επισήμανε ότι το Ποτάμι δεν έχει αλλάξει θέση προσθέτοντας ότι «το θέμα είναι πώς αυτό θα εκφραστεί συντεταγμένα σε μια ψηφοφορία».
Ο Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στον Ρ/Σ Θέμα, έκανε λόγο για άσκηση ισορροπίας ώστε να στηρίξει μεν το κόμμα του τη Συμφωνία, αλλά και να αποδοκιμάσει τις κυβερνητικές πρακτικές.
«Χθες δόθηκε η λευκή επιταγή με την ψήφο εμπιστοσύνης. Κατά τη γνώμη μου θα έχουμε πρωτόγνωρη κοινοβουλευτική περίοδο καθώς θα είναι ένα το κυβερνητικό κόμμα με σκόρπιους βουλευτές» είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι το κόμμα του δεν έχει δεχθεί πιέσεις από το εξωτερικό.
Την ενόχλησή του για τα «πολιτικά παιχνίδια» που παίζονται με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε μέσω του ΑΝΤ1 ο Σπύρος Λυκούδης.
Ο βουλευτής ξεκαθάρισε ότι κρίνει θετικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας, όμως, ότι είναι συνεργαζόμενος με το Ποτάμι και ότι η τελική στάση θα διαμορφωθεί από τα πολιτικά όργανα.
Ο βουλευτής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι κρίνει θετικά την Συμφωνία, αλλά δεν του αρέσουν τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται με αφορμή αυτή. Το σύνολο του δημόσιου διαλόγου γύρω από αυτή, θα είναι αυτό το οποίο και θα καθορίσει τη στάση του.
Επίσης εξήγησε πως είναι συνεργαζόμενος βουλευτής με τον Ποτάμι οπότε και η τελική στάση θα διαμορφωθεί από τα πολιτικά όργανα του πολιτικού φορέα.
Το Ποτάμι αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις σήμερα το απόγευμα, καθώς, στις 6, συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος με τη συμμετοχή της Κ.Ο. και των ευρωβουλευτών.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών».
Πηγή: www.efsyn.gr