«Υπολείμματα αποικιοκρατίας οι δηλώσεις του κ. Φίσερ»
«Απόψεις όπως αυτή του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ περί ''νόμιμου ιδιοκτήτη'' των Γλυπτών αποτελούν υπολείμματα της αποικιοκρατίας και αγνοούν τη διεθνή συζήτηση και τις Διακηρύξεις της Unesco» απάντησε η Μυρσίνη Ζορμπά στον Χάρτβιχ Φίσερ.
Η δήλωσή του «περί ''νόμιμου ιδιοκτήτη'' επιδεικνύει μια στενή, κυνική διαχειριστική αντίληψη» παρατήρησε η υπουργός πολιτισμού εκφράζοντας τη λύπη της «να ακούγεται από τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου και γνωστό ιστορικό τέχνης».
»Υποβαθμίζει την πολιτιστική κληρονομιά από ανεκτίμητη οικουμενική αξία σε αγοραπωλησία. Παρόμοιες απόψεις είναι διαμετρικά αντίθετες με τις αντιλήψεις που επικρατούν σήμερα στο διεθνές πεδίο του πολιτισμού».
Η κ. Ζορμπά τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ο γενέθλιος τόπος των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Αθήνα είναι η πόλη τους, η Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι ο φυσικός τους χώρος».
Εξήγησε πως «πρόκειται για ένα ακρωτηριασμένο μνημείο, σύμβολο της χώρας διαχρονικά, στο οποίο οφείλεται η επανένωση και αποκατάστασή του, σύμφωνα με τη βασική αρχή της "ακεραιότητας", όπως επιβάλλει η Σύμβαση της Unesco του 1972».
Προηγήθηκαν οι προκλητικές δηλώσεις του κ. Φίσερ στα «Τα Νέα» κατά τις οποίες υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών και ότι «τα αντικείμενα της συλλογής του βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου».
Ενώ παραδέχτηκε ότι «όταν μετακινείς πολιτιστική κληρονομιά σε ένα μουσείο, τη μετακινείς εκτός πλαισίου της», ισχυρίστηκε πως «αυτή η μετατόπιση είναι και αυτή μια δημιουργική πράξη» και πως «το Μουσείο δεν θα επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο «επ' αόριστον δανεισμού» συμπληρώνοντας πως «όταν δανείζουμε, δανείζουμε σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία».
Πηγή: www.efsyn.gr