Τεστ αίματος ανιχνεύει το Αλτσχάιμερ πολλά χρόνια νωρίτερα
Ελπιδοφόρα μηνύματα για την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ καταγράφουν τα αποτελέσματα μίας νέας επιστημονικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία οι μεταβολές στα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ανιχνεύονται σε τεστ αίματος, μπορεί να αποκαλύψουν την εμφάνιση της νόσου πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
«Γνωρίζουμε ότι η νόσος του Alzheimer ξεκινά μία ή δύο δεκαετίες προτού υπάρξουν τα σχετικά συμπτώματα», δήλωσε ο καθηγητής Mathias Jucker, από τους συγγραφείς της εν λόγω μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine. «Γνωρίζουμε επίσης», συνέχισε ο ίδιος, «ότι οποιαδήποτε θεραπεία πρέπει να λάβει χώρα 10 χρόνια πριν τα συμπτώματα ή ακόμα και νωρίτερα, προκειμένου να είναι επιτυχής».
Η επιστημονική ομάδα εξέτασε τα επίπεδα της πρωτεΐνης NfL (που δραστηριοποιείται μέσα σε ανθρώπινους νευρώνες) σε 243 άτομα που είχαν γενετική μετάλλαξη που δημιουργεί προδιάθεση στην εν λόγω νόσο, καθώς και σε 162 άτομα χωρίς τέτοια μετάλλαξη. Τα άτομα με τις μεταλλάξεις ανέπτυξαν συμπτώματα της νόσου του Alzheimer σε καλά καθορισμένες ηλικίες, επιτρέποντας στην ομάδα να μετρήσει τα επίπεδα της NfL.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν ότι περίπου 6,8 χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, τα επίπεδα NfL στο αίμα και τον νωτιαίο μυελό των δοκιμαζομένων, άρχισαν να τροποποιούνται σημαντικά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο ρυθμός αύξησης των επιπέδων NfL ήταν υψηλότερος στα άτομα με γενετική προδιάθεση (σε σύγκριση με όσους δεν είχαν), με τις διαφοροποιήσεις να είναι εμφανείς για πάνω από 16 χρόνια πριν την αναμενόμενη εμφάνιση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, η άνοδος των επιπέδων του NfL ήταν πιο απότομη στα χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Παρά τους περιορισμούς της εν λόγω μελέτης και της ανάγκης επιβεβαίωσής της από άλλες, μελλοντικές έρευνες, η παρούσα επιστημονική μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, για την οποία σήμερα δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που να μπορεί να σταματήσει την εξέλιξή της ή να τη θεραπεύσει.
Δείτε ΕΔΩ περαιτέρω πληροφορίες για την έρευνα.
Πηγή: www.efsyn.gr