Με εντάσεις η πρώτη συνεδρίαση για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Με υψηλούς τόνους ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης τόσο για τη σύνθεση της Επιτροπής, όσο και για τη συνταγματικότητα του κειμένου της Συμφωνίας, καθώς και από τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνέχεια της συνεδρίασης.
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπως του ζητήθηκε, χαρακτηρίζοντας ως «προφάσεις εν αμαρτίαις» τα θέματα που έθεσαν επί της διαδικασίας συζήτησης της Συνθήκης των Πρεσπών στην Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, σημείωσε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών συγκροτεί ένα δημοκρατικό μέτωπο, γιατί για πρώτη φορά, δημοκρατικά, μετά από πάρα πολλές δεκαετίες, συζητείται ένα εθνικό ζήτημα στη Βουλή. Παίρνουμε θέση – και δεν εκχωρούμε κανένα εθνικό ζήτημα – απέναντι στις δυνάμεις που με συνθηματολογία περί προδοσίας προσπαθούν να εκφοβίσουν τον κόσμο».
Υποστήριξε επίσης ότι όταν οι συντηρητικές δυνάμεις, αφήνουν λόγω αδράνειας, λόγω φόβου, λόγω πολιτικού κόστους, ή για οποιανδήποτε άλλο λόγο, εθνικά θέματα να σέρνονται για δεκαετίες και επιτρέπουν σε εθνικιστικές δυνάμεις και μέσα στον χώρο τους, να ανασυντάσσονται και να διαμορφώνουν εθνική πολιτική, τότε η χώρα μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.
Επί της ουσίας, η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι έχουμε μία συμφωνία, η οποία είναι πολύ καλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να διανοηθεί η χώρα μέχρι σήμερα, και είναι πολύ καλύτερη γιατί καταρχάς πατάει πάνω σε μια συνέχεια από προηγούμενες περιόδους – από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, από ό,τι έχει γίνει από το 2007 και μετά – και επεκτείνει πολύ περισσότερο αυτό που οι δημοκρατικές δυνάμεις αυτής της χώρας ξεκίνησαν από το 1995.
Ακόμη, σημείωσε ότι με τη συμφωνία αυτή εξαλείφεται αποφασιστικά και σε διεθνές επίπεδο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οποιοσδήποτε αλυτρωτισμός που βασίζεται σε ύπαρξη μειονότητας.
Ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος -που επέλεξε να εκπροσωπήσει την Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων ως αντικαταστάτης του Κωνσταντίνου Κατσίκη- εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία κατήγγειλε για μεθοδεύσεις και στημένες διαδικασίες. Επίσης χαρακτήρισε ως «όνειδος» για την Ελλάδα, το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η σημερινή αποτελεί ημέρα θρήνου για την Ελλάδα επειδή πλέον αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για την παραχώρηση της ιστορίας της Μακεδονίας, κατά παράβαση της εθνικής θέσης που διαμορφώθηκε το 1992 στη σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ουδέποτε ανατράπηκε. Η σημερινή είναι ημέρα θλιβερή για το κοινοβούλιο που από νωρίς ξεκίνησε με τη διάλυση ενός κόμματος, με υπόγειες μεθοδεύσεις και αποστασίες, διαγραφές, με μεθοδεύσεις, εν συνεχεία, κατάφωρης παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος, ο οποίος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, δήλωσε:
Από κυβέρνηση της εθνικής συμφιλίωσης γίνατε κυβέρνηση αποστασίας.
Νωρίτερα, είχε θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας και είχε υποστηρίξει ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για τη σύνθεση της Επιτροπής.
Σε υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι ομιλίες κι άλλων βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ο τομεάρχης Εξωτερικών και εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε λόγο για συμφωνία απόλυτα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι χωρίς καμία συναίνεση και κρατώντας στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις κατά τη διαπραγμάτευση, υπέγραψε ό,τι δεν δέχθηκαν διαχρονικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Έδωσε έμφαση στο συλλαλητήριο της Κυριακής και σημείωσε ότι «Έχουμε μια συμφωνία που δεν έχει την τυπική και ουσιαστική νομιμοποίηση, είναι σαθρή και εν δυνάμει δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και όχι σταθεροποίησης στα Βαλκάνια».
Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ακόμα, ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών, τα Σκόπια πέτυχαν όλα όσα επί σειρά ετών διεκδικούσαν και επέμεινε ότι τους αναγνωρίζεται πλέον η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, προσδιορίζονται ως Βόρειοι Μακεδόνες και πέτυχαν τη χρήση του όρου της ιθαγένειας και της εθνότητας.
Απαντώντας στον τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ., ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αντέτεινε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ικανοποιεί κατά 120% τα εθνικά θέματα που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση από τότε που θα τεθεί σε ισχύ, και χαρακτήρισε προσχηματικούς τους ισχυρισμούς του κ. Κουμουτσάκου.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ γνωρίζει ότι στη πραγματικότητα με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος, το κρύβει από τον ελληνικό λαό.
Ακόμα ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να ψηφίσει τη συμφωνία. «Νομοθετείτε με έξι αποστάτες βουλευτές για ένα θέμα που δεν λάβατε δημοκρατική νομιμοποίηση και με 500.000 άτομα έξω από τη Βουλή δεν πάτε για δημοψήφισμα», είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος κάλεσε τον βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργο Μαυρωτά, να μην κάνει το λάθος και υπερψηφίσει τη Συμφωνία.
Οι αναφορές του κ. Γεωργιάδη, προκάλεσαν την αντίδραση, τόσο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου όσο και της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου. Η κ. Αναγνωστοπούλου τον κάλεσε να απαντήσει από πότε η θέση της Ν.Δ. δεν ήταν σύνθετη ονομασία, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι παλαιότερα ο κ. Γεωργιάδης, όταν ήταν στο ΛΑΟΣ, υποστήριζε ότι ο Κώστας Καραμανλής «ξεπούλησε την Μακεδονία».
«Εκφράζω τη ρητή, εμφαντική και ανεπιφύλακτη άρνησή μας να ψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέας Λοβέρδος, καταγγέλλοντας παράλληλα, «παιχνίδι» με σκοπό το διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗ.ΣΥ.
Τόνισε ότι οι συνταγματικές διευκρινίσεις για τα θέματα της εθνικότητας και της γλώσσας εκ μέρος της ΠΓΔΜ «δεν επηρεάζουν σε θετική κατεύθυνση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως εν μέρει την επιβαρύνουν περισσότερο» και επανέλαβε ότι πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει στην εθνική αντιπροσωπεία το κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις του και με τους «εκεί συνταγματικούς νόμους που το συμπληρώνουν».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας υποστήριξε πως τη Συμφωνία των Πρεσπών «την ήθελε, τη στήριξε και την επέβαλε όλη η αφρόκρεμα του ιμπεριαλισμού, όλη η αφρόκρεμα των πιο δολοφονικών, επιθετικών, πολεμοκάπηλων οργανισμών και χωρών που έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια σπείρει τον εθνικισμό και το θάνατο στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή».
Όπως συμπλήρωσε, προφανής στόχος αυτής της διαδικασίας ήταν να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., για να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια και να αποδυναμωθεί η επιρροή της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστών.
«Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια», τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του ψηφίζει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Ο ελληνικός λαός, βλέπει σήμερα την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποτρέψει όσους διαφωνούν τόσο με την ίδια την Συμφωνία όσο και με την διαδικασία της κύρωσής της, όσους θέλουν να αφήσουν μια δημοκρατική στάμπα πάνω σε αυτό το παλιόχαρτο που διχάζει τους Έλληνες» είπε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο Ιωάννης Σαρίδης, ο οποίος μίλησε για «ταρζανιές» με τον Κανονισμό της Βουλής και «ταχυδακτυλουργικά κόλπα» ώστε να πάει άσπιλη η Συμφωνία στην Ολομέλεια.
Κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι με την επικύρωσή της, η χώρα μας παραχωρεί στα Σκόπια και το όνομα «Μακεδονία» και τη μακεδονική γλώσσα και την εθνότητα.
Σημειώνεται ότι έπειτα από απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, η Συμφωνία θα συζητηθεί και την Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ενώ την Τετάρτη θα έρθει στην Ολομέλεια, όπου αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη. Όπως έγινε γνωστό, οι συνεδριάσεις θα ξεκινούν στις 10 το πρωί και θα ολοκληρώνονται στις 2 τα ξημερώματα.
Πηγή: www.efsyn.gr