Μετέωρη η Τερέζα Μέι, θολό το Brexit
Με συντριπτική πλειοψηφία (432 κατά και 202 υπέρ) η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. που έχει συνάψει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες και πλέον το Brexit μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά.
Πρόκειται για την πιο βαριά ήττα κυβέρνησης στη βρετανική Βουλή στη σύγχρονη Ιστορία (σ.σ. η δεύτερη χειρότερη ήταν το 1924, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ έχασε ψηφοφορία με 140 ψήφους)· ήττα που, όπως είχε προαναγγελθεί από τους Εργατικούς, προκάλεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μέι από τον ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν.
Η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης (αναμένεται στις 21:00) αλλά η Τερέζα Μέι φαίνεται ότι θα... επιβιώσει.
Έχει άλλωστε με το μέρος της το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP (10 ψήφοι), που ανακοίνωσε ότι τη στηρίζει, επομένως για να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει βουλευτές του κόμματός της, των Συντηρητικών, να στηρίξουν την πρόταση Κόρμπιν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σκληρός πυρήνας του κόμματος (40 ψήφοι) τάσσονται υπέρ της, ενώ και οι Τόρις -που είναι υπέρ της συμφωνίας- θα είναι έκπληξη αν δεν πράξουν το ίδιο.
Επομένως, όπως εκτιμούν οι Financial Times, η Τερέζα Μέι θα προσέλθει στη Βουλή γνωρίζοντας ότι έχει πιθανότατα την πλειοψηφία με ψήφους 327 έναντι 315 της αντιπολίτευσης.
WATCH LIVE: PM @Theresa_May makes a statement in @HouseofCommons following the Meaningful Vote https://t.co/xXBZ7iOpNN
— UK Prime Minister (@10DowningStreet) 15 Ιανουαρίου 2019Τι θα γίνει όμως με το Brexit, που έχει προσδιοριστεί για τις 29 Μαρτίου, και ποια ήταν η αντίδραση της Ε.Ε.;
Το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό που έχει ανεπίσημα υποσχεθεί η Ε.Ε.: την παράταση της ημερομηνίας «εξόδου» μέχρι τον Ιούλιο προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Λονδίνο. Βεβαίως υπάρχει και η εκκρεμότητα των ευρωεκλογών που μεσολαβούν και το ερώτημα είναι εάν θα πρέπει ή όχι να ψηφίσουν οι Βρετανοί αφού θα ανήκουν ακόμα στην Ε.Ε., ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί κι άλλος χρόνος εάν χρειαστεί να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα.
Αυτά ανεπισήμως, γιατί επισήμως η αντίδραση των Βρυξελλών ήρθε αρχικά διά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, και τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Και οι δύο εξέφρασαν μεν τη λύπη τους, κάλεσαν δε τη βρετανική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Ο Γιούνκερ προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο «μη συντεταγμένης εξόδου» και ο Τουσκ αναρωτήθηκε μέσω twitter: «Αν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία, και κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία, τότε ποιος θα έχει τελικά το θάρρος να πει ποια είναι η μοναδική θετική λύση;»
If a deal is impossible, and no one wants no deal, then who will finally have the courage to say what the only positive solution is?
— Donald Tusk (@eucopresident) 15 Ιανουαρίου 2019Πίσω στο Λονδίνο ο Τζέρεμι Κόρμπιν επέμενε ότι η Μέι δεν μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την Ε.Ε. και ζητούσε εκλογές υποστηρίζοντας ότι μόνο οι Εργατικοί μπορούν να φέρουν συμφωνία που θα περάσει από το Κοινοβούλιο.
Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο της Μέι ξεκινούσαν πυρετώδεις διεργασίες με σκοπό να εξεταστεί κάθε διακομματική συναίνεση για την εξεύρεση λύσης. Στις συνομιλίες αυτές είναι αμφίβολη η συμμετοχή των Εργατικών καθώς η Μέι απορρίπτει την κόκκινη γραμμή του Κόρμπιν: να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της πρωθυπουργού να μην παραιτηθεί μετά την τόσο βαριά ήττα επιβεβαιώνει τη στοχοπροσήλωσή της στην έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
► To live της efsyn.gr για την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και όσα ακολούθησαν.
Πηγή: www.efsyn.gr