Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στο Ευρωκοινοβούλιο
Στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο, την εβδομάδα που έρχεται (11-14 Φεβρουαρίου), θα συζητηθούν και θα τεθούν προς έγκριση από την Ολομέλεια, σημαντικά ζητήματα όπως η συνένωση των πόρων για καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η προστασία της Ε.Ε. από ξένες επενδύσεις που αντιστρατεύονται τα στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα και η συμφωνία Ε.Ε.-Σιγκαπούρης.
Στο πλαίσιο του διαλόγου για το μέλλον της Ε.Ε., την Τρίτη θα μιλήσει στους ευρωβουλευτές ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Αναλυτικότερα, η ατζέντα της ολομέλειας έχει ως εξής:
Την Τρίτη, η Ολομέλεια ψηφίζει έκθεση για την αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών.
Στην έκθεση προβλέπεται να υπάρχει διαθεσιμότητα σε αεροσκάφη δασικής πυρόσβεσης, νοσοκομεία ή ιατρικές μονάδες έκτακτης ανάγκης, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν έχουν επαρκείς πόρους για να ανταποκριθούν σε μια καταστροφή.
Την Πέμπτη, ψηφίζεται η δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού εργαλείου που θα ελέγχει τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Η ΕΕ θέλει μ αυτό τον τρόπο να διασφαλίσει ότι οι ξένες επενδύσεις, αν και ευπρόσδεκτες, δεν αποτελούν κίνδυνο για τα στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Μετά τις καταγγελίες για κακομεταχείριση των ζώων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους εντός και εκτός της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές αναζητούν τρόπους για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Γι' αυτό προτείνουν στα κράτη μέλη να βελτιώσουν τις συνθήκες μεταφοράς και να περιορίσουν τον ταξιδιωτικό χρόνο στο ελάχιστο δυνατό.
Αν και οι ευρωπαϊκοί δρόμοι είναι από τους ασφαλέστερους στον κόσμο, το 2017 135.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά σε αυτοκινητικά ατύχηματα. Την Τετάρτη, η ολομέλεια ψηφίζει πρόταση για τη βελτίωση της οδηγίας για την ασφάλιση των οχημάτων, με στόχο να προστατεύσει ακόμα περισσότερο τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων.
Την ίδια ημέρα, ψηφίζει για την έγκριση ή μη, της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Σιγκαπούρης, η οποία προβλέπει την κατάργηση όλων των δασμών σε διάρκεια πέντε χρόνων.
Οι ευρωβουλευτές συζητούν τρόπους, όπως η επαναχρησιμοποίηση νερού για τη γεωργική άρδευση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της λειψυδρίας, που φαίνεται ότι θα απειλήσει την ΕΕ τα επόμενα χρόνια.
Το ΕΚ θα ψηφίσει επίσης ότι οι τράπεζες πρέπει να χρεώνουν το ίδιο για διασυνοριακές συναλλαγές σε ευρώ και συναλλαγές εσωτερικού, καθώς και να έχουν πιο διαφανείς χρεώσεις για τη μετατροπή συναλλάγματος.
Σε σχέση με την επικινδυνότητα των φυτοφαρμάκων και την ανάγκη να αντικατασταθούν από άλλα χαμηλής επικινδυνότητας θα ψηφιστεί έκθεση που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: www.efsyn.gr