«Ο Μεγάλος Πόλεμος και η κατάρριψη του Ζέπελιν στις εκβολές του Αξιού ποταμού» στις 3/4 στη Χαλάστρα

Ο Δήμος Δέλτα σε συνεργασία με το Γαλλικό Προξενείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Ο Μεγάλος Πόλεμος και η κατάρριψη του Ζέπελιν στις εκβολές του Αξιού ποταμού», την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, ώρα 6.00 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαλάστρας «Δημήτριος Κ. Χαντές». Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Souvenirs de Salonique».
Κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι:
  • Βλάσης Βλασίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών) | θέμα: «Ο Μεγάλος Πόλεμος και το Μακεδονικό Μέτωπο»
  • Βασίλειος Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α. – Διευθυντής Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου | θέμα: «Η κατάρριψη του Ζέπελιν στις εκβολές του Αξιού ποταμού»
Παράλληλα, από τις 5.00 μ.μ. έως τις 8.00 μ.μ. θα υπάρχει έκθεση με αντικείμενα του Ζέπελιν όπως έντυπα που παρουσιάζουν το γεγονός, κειμήλια του αντιτορπιλικού «Αγαμέμνων» που κατέρριψε το Ζέπελιν αλλά και του γαλλικού στρατού, από τη συλλογή Βασιλείου Νικόλτσιου.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Phillip Ray γιατί υποστήριξε αμέσως την προσπάθεια μας για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας σε όλες τις εκφάνσεις της. Η ιστορία του Ζέπελιν είναι μια ακόμη ιστορία που ξεκινά από το Δήμο Δέλτα και ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα μιας και η κατάρριψή του ήταν σημαντική για το Μέτωπο της Ανατολής ενώ κυκλοφορούν διεθνώς κομμάτια του ως αναμνηστικά έργα τέχνης που έφτιαξαν τότε οι στρατιώτες που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογης σημασίας είναι οι ιστορίες που αφορούν στον Μακεδονικό Αγώνα, αλλά και στο πέρασμα του Αξιού από τον ελληνικό στρατό το 1912, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και τη διαμόρφωση του γεωπολιτικού χάρτη της περιοχής. Θέλω να προσκαλέσω όλους τους δημότες μας αλλά και τους Θεσσαλονικείς να παρακολουθήσουν την εκδήλωση γιατί πιστεύουμε ότι γνωρίζοντας την τοπική ιστορία εκτιμούμε τον τόπο μας, τον αγαπούμε και νοιαζόμαστε περισσότερο γι’ αυτόν» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθ. Φωτόπουλος.

Η ιστορία
Στη 01:45 της 5ης Μαΐου 1916 η αντιαεροπορική άμυνα της Θεσσαλονίκης και τα φώτα του συμμαχικού στόλου, που είχε αγκυροβολήσει στον Θερμαϊκό κόλπο, εντόπισαν το γερμανικό αερόπλοιο Ζέπελιν, στην προσπάθειά του να βομβαρδίσει για τρίτη φορά την πόλη.
Το αγγλικό θωρηκτό «Αγαμέμνων» έριξε την καθοριστική βολή και το Ζέπελιν κατέπεσε στον Βαρδάρη κοντά στις εκβολές του ποταμού Αξιού. Το αγγλικό στρατηγείο ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως  «Το Ζέπελιν κατέπεσε στις 3:37 π.μ. εις απόστασιν 3/4 του μιλίου από της ακτής, εις αβαθείς αμμώδεις προσχώσεις του Βαρδάρη μεταξύ των παλαιών και των νέων εκβολών»…
Στις 18 Μαΐου, ο σκελετός του αερόπλοιου μεταφέρθηκε και εκτέθηκε μπροστά στον Λευκό Πύργο. Κάτοικοι της πόλης και στρατιώτες των συμμαχικών στρατευμάτων μαζεύονταν για να θαυμάσουν από κοντά το «τέρας» και να πάρουν ένα κομματάκι αλουμινίου, ένα μέταλλο τελείως άγνωστο για την εποχή εκείνη, με το οποίο κατασκεύασαν δαχτυλίδια, δίσκους, σουβενίρ και άλλα αναμνηστικά.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!