Πράσινοι: Η Εκστρατεία κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο στις προστατευόμενες περιοχές
Η αντιπροσωπεία των Πράσινων αφιέρωσε την Παρασκευή 10 Ιουλίου, την 8η μέρα Εκστρατείας ποταμό Καλαμά. Το πρωί έφτασε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, και συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών των Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά όπου είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και αλληλοενημέρωση.
Οι εργαζόμενοι στον Φορέα μίλησαν στους Πράσινους για το αντικείμενο του φορέα, τους έδωσαν έντυπο υλικό και τους ενημέρωσαν για τις περιοχές του δικτύου Natura των δύο ποταμών, Αχέροντα και Καλαμά οι οποίες εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά τους αποτελούν τους πλούσιους οικότοπους αξιοσημείωτα πολλών ειδών πανίδας, ορνιθοπανίδας και χλωρίδας, ένας πραγματικός θησαυρός της βιοποικιλότητας για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα εξέθεσε στην αντιπροσωπεία των Πράσινων τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις συμβάσεις περιορισμένου χρόνου με τις οποίες κατά κανόνα προσλαμβάνονται, τη διαρκή εργασιακή ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον τους με το νέο συγκεντρωτικό καθεστώς που διέπει τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών μετά την ψήφιση του νέου "αντιπεριβαλλοντικού" νόμου Χατζηδάκη. Τα εργασιακά αυτά προβλήματα θα πρέπει να λυθούν άμεσα ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να αφιερωθούν στο επιστημονικό τους έργο που είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας.
Οι Πράσινοι με τη σειρά τους παρουσίασαν τη θέση τους για τις προστατευόμενες περιοχές που είναι να επεκταθούν σημαντικά, να διασφαλίσουμε ότι αυτές μπορούν να καλύψουν τα βασικά οικοσυστήματα και να εγγυηθούμε ότι η προστασία τους λειτουργεί πραγματικά. Η χρηματοδοτική στήριξη προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να είναι ανάλογη με τους στόχους προστασίας των οικοσυστημάτων και τον κίνδυνο ανατροπής τους. Ολοκλήρωση όλων των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές και τους υγροτόπους που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του συνόλου των υγροτόπων.
Μίλησαν επίσης για τις βαριές επιπτώσεις που θα έχει στην Ήπειρο τυχόν υλοποίηση του προγράμματος των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε μία έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει ποτάμια, προστατευόμενες περιοχές και εθνικά πάρκα. Απειλούνται οι ποταμοί Καλαμάς, Άραχθος και Βοϊδομάτης, οι περιοχές Natura και ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση όπως ο λύγκας και η βίδρα. Επιπλέον, απειλείται ο τουρισμός που βασίζεται στη φύση και τα πολιτιστικά μνημεία, ενώ η παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων κινδυνεύει από τη ρύπανση του νερού και του εδάφους.
Στη συνέχεια, την υπόλοιπη μέρα οι Πράσινοι επισκέφτηκαν πραγματικά υπέροχες περιοχές με ανεπανάληπτη ομορφιά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, όπως το δέλτα του Καλαμά, τον βάλτο, την Κεστρίνη, το Ράγιο και τη Σαγιάδα, ακολούθησαν τον ρου του ποταμού, ανέβηκαν ψηλά στην Κεραμίτσα, τη Ραβενή, τη Βροσίνα και επέστρεψαν αργά στην Ηγουμενίτσα. Οι περιοχές αυτές διαθέτουν πλούσια φύση και φιλοξενούν πολύ σημαντικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, όπως κτηνοτροφικές μονάδες, τυροκομεία, καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ζωοτροφής, μελισσοκομία και ιχθυοκαλλιέργειες. Σε πολλά σημεία όπου έγιναν έρευνες για υδρογονάνθρακες είχαν συνομιλίες με κατοίκους, μάρτυρες της επιθετικής και προκλητικής αποικιοκρατικής συμπεριφοράς και αντίληψης της εταιρείας που διεξήγαγε τις έρευνες. Οι κάτοικοι ήταν φανερά εκνευρισμένοι από την προοπτική των εξορύξεων και αρκετά ανήσυχοι για την ποιότητα των νερών τους και την τύχη του τόπους τους.