ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Θεσσαλονίκη 30 Οκτωβρίου 1944: Μέρα ‘απολύτρωσης’ της πόλης από τη ναζιστική τυραννία
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Θεσσαλονίκη 30 Οκτωβρίου 1944:
Μέρα ‘απολύτρωσης’ της πόλης από τη ναζιστική τυραννία
Γιορτάζει η Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου την επέτειο της «απολύτρωσής» της από τον ζυγό της ναζιστικής Γερμανίας, πριν από 76 χρόνια, μετά την καθιέρωσή της μέρας αυτής ως δημόσιας γιορτής με το Π.Δ. 50/9-5-2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μια μέρα που θα έπρεπε να ενώνει τους Θεσσαλονικείς, το μετεμφυλιακό κράτος και οι «εθνικόφρονες» ταγοί της πόλης, την έθαψαν στη λησμονιά ως «μη εθνικώς ορθή», παρά τον κατά καιρούς εορτασμό της από τους προοδευτικούς δημάρχους του κεντρικού και των γύρω δήμων.
Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την ιστορική καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή από την ελληνική Δικαιοσύνη. Μια αποφασιστική μάχη κερδήθηκε. Όχι ακόμη ο πόλεμος. Η καταδίκη αυτή πρέπει να γίνει εφαλτήριο για την εκκαθάριση των φασιστικών ιδεών και πρακτικών σε κράτος και κοινωνία, καθώς «η σκύλα που γέννησε το κτήνος ζει και είναι πάλι σε οργασμό!» (Μπρεχτ)
Οι Ναζί δεν παρέδωσαν αμαχητί τη Θεσσαλονίκη ούτε ο ΕΛΑΣ έκανε «στρατιωτικό περίπατο», όπως ισχυρίζονται οι άσπονδοι εχθροί του. Ήταν αποτέλεσμα σκληρών συγκρούσεων του ΕΛΑΣ με τους κατακτητές, που ήταν αριθμητικά υπέρτεροι και άριστα εξοπλισμένοι, αλλά και με τους δοσίλογους συνεργάτες τους.
Οι κατοχικές δυνάμεις, πριν υποχωρήσουν από την πόλη, ναρκοθέτησαν τις ζωτικές υποδομές της για να παραλύσουν τη ζωή της. Ανατίναξαν τον λιμενοβραχίονα και αποπειράθηκαν να ανατινάξουν το κεντρικό υδραγωγείο της πόλης, στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης, και την Ηλεκτρική Εταιρεία στην οδό Αγίου Δημητρίου. Όμως ο ΕΛΑΣ ματαίωσε τα σχέδια των κατακτητών, τους εκδίωξε και με την σύμπραξη του ΕΑΜ προχώρησε στην ανασυγκρότησή της πόλης. Έτσι η Θεσσαλονίκη δεν έζησε «Δεκεμβριανά», όπως η Αθήνα.
Ενώ θυμίζουμε αυτές τις ιστορικές στιγμές, δεν πρέπει ταυτόχρονα να ξεχνάμε ότι 76 χρόνια από τη λήξη της Κατοχής και 30 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας, η πολύτιμη, ακριβοπληρωμένη συμβολή της χώρας μας στον αντιφασιστικό αγώνα δεν έχει ακόμη δικαιωθεί, αφού η ενιαία πλέον Γερμανία, παρά τις δεσμεύσεις της, αρνείται πεισματικά να αποδώσει τις οφειλές προς την Ελλάδα για τις μαζικές σφαγές αμάχων, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων συμπολιτών μας, τη λεηλασία του πλούτου και των πολιτιστικών μας θησαυρών, τις ανεπανόρθωτες καταστροφές που προκάλεσαν στη χώρα μας τα κατοχικά στρατεύματα.
«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να τιμήσει εμπράκτως την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 και να απαιτήσει με όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και νομικά μέσα, ακόμα και με μονομερείς ενέργειες, την απόδοση Δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό και την καταβολή του συνόλου των οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα», όπως σωστά τονίζει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).
Καθώς, εκτός από την πανδημία του «κορονοϊού», επανακάμπτει δριμύτερη και η «πανδημία» του ιστορικού αναθεωρητισμού, η μάχη της μνήμης εναντίον της λήθης αποτελεί ένα ισχυρό «αντίδοτο». Γι’ αυτό ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ιερή υποχρέωση να προχωρήσει αμέσως: στη μετατροπή της πλ. Ελευθερίας σε Πλατεία Ιστορικής Μνήμης, στην προώθηση για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στη μετονομασία των δρόμων που φέρουν ονόματα συνεργατών των Ναζί. Είναι η στοιχειώδης εκπλήρωση του ιστορικού χρέους που οφείλει η πόλη απέναντι στην ηρωική και μαρτυρική της ιστορία την περίοδο της Κατοχής.