Δήμαρχος Ωραιοκάστρου: “Οι στενές και τυπολατρικές ερμηνείες δεν βοηθάνε τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη”

 


Δήμαρχος Ωραιοκάστρου: "Οι στενές και τυπολατρικές ερμηνείες δεν βοηθάνε τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη"

Το θεσμικό εποικοδόμημα οφείλει να συμβαδίζει με τις καταιγιστικές εξελίξεις και αλλαγές που επιφέρει η πρωτοφανής κατάσταση παγκόσμιας πανδημίας στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος μας.

Όταν όλα αλλάζουν, όταν όλα προσαρμόζονται στη νέα αυτή συνθήκη δεν μπορεί κάποιες διαδικασίες ή για την ακρίβεια η ερμηνεία αυτών των διαδικασιών να παραμένει αγκυλωμένη στο χθες.

Η σχετική νομοθεσία περί συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων επιτρέπει την τηλεδιάσκεψη ως έγκυρο και απολύτως συμβατό με τις σημερινές έκτακτες συνθήκες τρόπο λήψης συλλογικών αποφάσεων.

Βάσει της παραπάνω λοιπόν δυνατότητας, η ψηφοφορία για τον Συμπαραστάτη του Δημότη μπορεί να γίνει στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης.

Η σχετική με την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη νομοθεσία προβλέπει "μυστική ψηφοφορία" και όχι "μυστική δια ζώσης ψηφοφορία".

Δεν προσδιορίζεται δηλαδή η μορφή που πρέπει να λάβει αυτή η "μυστική ψηφοφορία" και άρα δεν αποκλείει τη διεξαγωγή της μέσω τηλεδιάσκεψης. Κοντολογίς, δεν αποκλείεται η διεξαγωγή μυστικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η μυστικότητα της διαδικασίας δεν μονοπωλείται από την ύπαρξη παραβάν.

Η ύπαρξη ψηφοδελτίων μπορεί επίσης να διασφαλιστεί ηλεκτρονικά και όχι αναγκαστικά δια ζώσης, όπως και πράξαμε.

Το παραβάν είναι μόνο ένας από τους τρόπους διασφάλισης της μυστικότητας της ψηφοφορίας και σε καμία περίπτωση το απόλυτο κριτήριό της.

Στη σημερινή εποχή και ειδικά υπό το βάρος της έκτακτης συγκυρίας που βιώνουμε λόγω κορωνοϊού η μυστικότητα μπορεί να διασφαλιστεί με σύγχρονα μέσα και εργαλεία.

Ένα τέτοιο σύγχρονο και πρωτοποριακό εργαλείο είναι και το πληροφοριακό σύστημα "ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΛΠΗ-ΖΕΥΣ" που χρησιμοποιήσαμε. Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους γίνονται απομακρυσμένα μέσω Διαδικτύου. Το εν λόγω σύστημα έχει εξυπηρετήσει πάνω από 830 ηλεκτρονικές κάλπες και 230.000 ψηφοφόρους για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Επιστημονικά Σωματεία, Σύλλογοι κτλ).

Επιπλέον,  διασφαλίζει τόσο το αδιάβλητο όσο και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας με τα ισχυρά κρυπτογραφικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιεί.

Επιπρόσθετα στα παραπάνω να επισημανθεί ότι η δημοτική αρχή έλαβε τα εύσημα, αλλά και την ενεργή ενθάρρυνση από τους επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε μαζί τους.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης είναι τουλάχιστον ακατανόητη και θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο που μας παρέχει ο νόμος για να προσφύγουμε κατά της απόφασής του.

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!