Γ. Αρβανιτίδης: Ανεφάρμοστος προυπολογισμός πανδημίας με "υποκείμενο νόσημα" την κακή οικονομική διακυβέρνηση της ΝΔ στην προ covid εποχή.

 

Η Κυβέρνηση αναγκάζεται να διορθώσει ένα προχειρογραμμένο προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2021, το οποίο ήταν εκτός τόπου και χρόνου και που ακόμα και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είχαν χαρακτηριστεί πολύ αισιόδοξες τις προβλέψεις του.

Η μεγάλη απόσταση στόχων και προβλέψεων του προσχεδίου του Προϋπολογισμού που είχε καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών πριν από ένα μήνα, σε σχέση με το Σχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε τώρα, δεν δικαιολογείται από την αλλαγή των συνθηκών. Ήταν γνωστές οι δυσκολίες και τότε και τώρα.

Πριν από ένα μήνα, με το νέο lockdown τότε επί θύραις, η Κυβέρνηση έστηνε το αφήγημα του … «ελατηρίου» της ανάπτυξης στο 7,5% για το 2021. Σήμερα, μιλά για ανάπτυξη στο 4,8%.

Πριν από έναν μήνα, η Κυβέρνηση δεν ήθελε να παραδεχθεί ότι η ύφεση το 2020  θα είναι διψήφιος αριθμός. Σήμερα, αναθεωρεί για τρίτη φορά τις εκτιμήσεις της και προβλέπει ύφεση στο 10,5% για το 2020.

Πριν από έναν μήνα, παρέπεμπε στις προτάσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη» και το σχέδιο που…θα καταθέσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σήμερα, «ξαναζεσταίνει» το πιάτο με τις προτάσεις Πισσαρίδη και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς όμως να παρουσιάζει ακόμα ένα συνεκτικό και υλοποιήσιμο σχέδιο για την αποτελεσματική απορρόφηση των Ευρωπαϊκών πόρων.

Το Κίνημα Αλλαγής λέει ότι το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση αυτών των πόρων, πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συμφωνίας, μιας και ο χρονικός ορίζοντας χρηματοδοτήσεων υπερβαίνει τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση ότι η μη επίτευξη των στόχων του Προϋπολογισμού και το μέγεθος της ύφεσης, δεν θα οφείλεται μόνο στον Covid-19 αλλά και στο «υποκείμενο νόσημα» της κακής οικονομικής διακυβέρνησης της ΝΔ στην προ Covid εποχή.

Και ενώ το ΕΣΥ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής μέσα στην Πανδημία, γίνεται φτωχός συγγενής στους Προϋπολογισμούς 2020 – 2021 αφού θα λειτουργεί στα ίδια περίπου επίπεδα δαπανών με το 2019 και με πολύ λιγότερο προσωπικό από ότι το 2019, πριν δηλαδή από το ξέσπασμα της κρίσης.

Το 2021 πέρα από τα «λουκέτα» που θα φέρει ο νέος πτωχευτικός κώδικας, η Κυβέρνηση περιμένει να… αυξήσει τις εισπράξεις από έμμεσους φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες (φπα και ειδικοί φόροι) κατά 2,4 δις. ευρώ και να αυξήσει τις εισπράξεις από τους φόρους εισοδήματος κατά 1,1 δις. ευρώ.

Το πώς με 4,7% ανάπτυξη του ΑΕΠ, θα πετύχουμε 8,1% -διπλάσια σχεδόν- αύξηση των φορολογικών εσόδων, μόνο η ΝΔ μπορεί να μας το εξηγήσει. Πρόκειται για κορυφαίο ιστορικό παράδοξο, που αντίστοιχό του πάλι μόνο η ΝΔ είχε αποπειραθεί να εμφανίσει στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, με το   0 + 0 = 14, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Παραμένει ερωτηματικό πώς θα υπάρξουν αυξημένοι έμμεσοι φόροι από μια χειμαζόμενη οικονομία αφού ως γνωστόν ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ.

Παρόλα αυτά έχουν λαμβάνειν οι λίγοι και εκλεκτοί για την Κυβέρνηση. Την ώρα που μόλις 93 εκ. ευρώ πήγαν σε πάνω από 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις και 1,3 δισ. ευρώ σε περίπου 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπολογίζεται ότι αθροιστικά τους αντιστοιχεί το 88% της απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση διοχέτευσε το 2020 περίπου 3,7 δισ. σε περίπου 300 μεγάλες (άνω των 250 εργαζομένων) επιχειρήσεις της χώρας στις οποίες αντιστοιχεί το 12% της απασχόλησης. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, την μισή αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μεγάλου μεγέθους από τις τράπεζες, την απορρόφησαν μετά τον Μάρτιο, μόλις 6 εταιρείες!


Και επειδή ίσως θα ρωτήσει κανείς, «μα μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, το Κίνημα Αλλαγής δεν βρίσκει τίποτα θετικό στον Προϋπολογισμό» ;

Βρίσκουμε. Την πρόταση που έχουμε εδώ και μήνες καταθέσει ως Κίνημα Αλλαγής για το «πρασίνισμα» του Προϋπολογισμού με την αξιολόγηση των κρατικών δαπανών ως φιλικών ή μη για το περιβάλλον. Είναι θετική η αναφορά στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, αλλά δεν φτάνει.

Εμείς ζητάμε να ενσωματωθούν οριζόντια στον Προϋπολογισμό αλλά και σε κάθε κυβερνητική πολιτική οι πρόνοιες για την ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής. Με καλύτερο σχεδιασμό και πιο αποτελεσματικό συντονισμό για την αντιμετώπιση των καταστροφικών της συνεπειών, που βλέπουμε παντού γύρω μας να συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα και με μεγαλύτερη ένταση.

Το ζητούμενο δεν είναι απλά το «πράσινο» περιτύλιγμα του Προϋπολογισμού, που θέλει να παρουσιάσει η Κυβέρνηση, αλλά και το «πράσινο» περιεχόμενο για το οποίο νοιαζόμαστε εμείς.

«Πράσινο» περιεχόμενο με όφελος για τον άνθρωπο που εμείς έχουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας. «Πράσινο» περιεχόμενο με όφελος για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, που δυστυχώς προωθεί η Κυβέρνηση με τον Προϋπολογισμό του 2021, τον οποίο και καταψηφίζουμε.




Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!