Ασκηθείτε με ασφάλεια σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA) του Γκέλση Ιωάννη, PT, OMT

 


Ασκηθείτε με ασφάλεια σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (AHA), Γκέλσης Ιωάννης, PT, ΟΜΤ*

Κορωνοϊός και άσκηση

Αν δεν παραμείνουμε ενεργοί, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη πανδημία κακής υγείας, το αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής, τόνισε ο Ρούντιγκερ Κρεχ υπεύθυνος για την προώθηση της υγείας στον ΠΟΥ.

Η πανδημία και το lockdown περιόρισαν τις μετακινήσεις και ενθάρρυναν την καθιστική ζωή.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, όμως το lockdown, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, το κλείσιμο γυμναστηρίων και χώρων άθλησης ώθησαν πολλούς ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους και τους ανάγκασαν να διακόψουν τις τακτικές τους αθλητικές δραστηριότητες. Ακόμη και πριν την πανδημία covid-19 οι άνθρωποι δεν κινούνταν αρκετά, υπογράμμισε ο ΠΟΥ.

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση καρδιαγγειακών ασθενειών, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου, αλλά μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, περιορίζει τη νοητική κατάπτωση –περιλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ– και βελτιώνει τη μνήμη, τόνισε ο Κρεχ.

Σωματική άσκηση εν μέσω κορωνοϊού

Ο ΠΟΥ συνέστησε όλα τα παιδιά και οι έφηβοι να έχουν κατά μέσο όρο καθημερινά μία ώρα σωματικής άσκησης και να περιορίσουν τις ώρες που περνούν μπροστά από τις οθόνες. Και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών πρέπει να αναπληρώνουν την καθιστική ζωή με σωματική δραστηριότητα ώστε να αποφεύγουν τις ασθένειες και να προσθέσουν χρόνια στη ζωή τους, τόνισε ο ΠΟΥ εγκαινιάζοντας την εκστρατεία «Κάθε κίνηση μετρά» (Every move counts).

Ωστόσο ένας στους τέσσερις ενήλικες και τέσσερις στους πέντε εφήβους δεν έχουν επαρκή σωματική δραστηριότητα, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, ποδηλασία, ενασχόληση με την κηπουρική, ή ακόμη και καθάρισμα του σπιτιού, επεσήμανε ο ΠΟΥ.

Τέσσερα με πέντε εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί κάθε χρόνο, αν οι άνθρωποι ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, εξήγησε. Το να είμαστε ενεργητικοί καθημερινά είναι καλό όχι μόνο για το σώμα μας, αλλά και για την ψυχική μας υγεία, επεσήμανε η Φιόνα Μπουλ επικεφαλής της υπηρεσίας σωματικής άσκησης του ΠΟΥ. Πάρτε τηλέφωνο έναν φίλο σας και κάντε άσκηση μαζί, βοηθήστε τα μέλη της οικογένειάς σας, κάντε το μαζί σαν οικογένεια. Και όταν μπορείτε, βγείτε έξω, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον “150 με 300 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης ή τουλάχιστον 75 με 150 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης ή έναν συνδυασμό των δύο κάθε εβδομάδα για να έχουν ουσιαστικά οφέλη”. Και κυρίως δεν θα πρέπει να ξεχνούν την ενδυνάμωση των μυών δύο φορές την εβδομάδα.

Για τα παιδιά και τους εφήβους συνιστά “τουλάχιστον 60 λεπτά ημερησίως μέτριας άσκησης την εβδομάδα”.
Το σημαντικότερο όμως είναι η ασφάλεια όλων μας. Πριν ξεκινήσετε κάποια μορφή άσκησης ρωτήστε πρώτα τον γιατρό σας και κατόπιν τον φυσικοθεραπευτή ή τον γυμναστή σας.

Όταν λέμε «άσκηση»; Θα πρέπει να έχουμε απάντηση στα ερωτήματα

«Ποια άσκηση, για ποια αιτία;»

«Με ποιο τρόπο και ποια πιθανά λάθη κατά την εκτέλεση της;»

«Πόσες επαναλήψεις;»

«Πόσες φορές;»

«Πόση ώρα ξεκούραση μεταξύ των επαναλήψεων;»

«Με ποια προοδευτικότητα – βαθμός δυσκολίας;»

«Κάθε πότε;»

«Τι αλλαγές να περιμένω;»

«Πότε θα δω τα πρώτα αποτελέσματα;»

Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις  καθορίζουν την λεγόμενη «Συνταγογράφηση της Άσκησης» που μόνο ένας Πιστοποιημένος από τον Σύλλογο του, Επαγγελματίας Υγείας μπορεί να σας  βοηθήσει.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το σώμα μας σταδιακά προσαρμόζεται, δεν του αρέσουν οι μεγάλες και οι απότομες αλλαγές, θα παραπονεθεί και ο τρόπος που θα σας το δηλώσει είναι ο πόνος!

Τώρα έχετε την απάντηση στο «γιατί πόνεσα όταν περπάτησα 4 χλμ»… δεν πρόλαβε το σώμα να προσαρμοστεί σε αυτό που του ζητήσατε να κάνει… από καθόλου κίνηση – ξαφνικά 4 χλμ !;!

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία προτείνει προγράμματα άσκησης για όλους (ατομικά, ομαδικά, οικογενειακά) σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες. Δείτε τα εδώ και καλή σας αρχή, στην νέα προσπάθεια!

Αν έχετε απορίες – ερωτήσεις ή θέλετε να ενταχθείτε σε κάποιο απο τα εξατομικευμένα προγράμματα του Φυσικοθεραπευτηρίου “Kinesiotherapy” που προσαρμόζονται συνεχώς στις δικές σας ανάγκες, επικοινωνήστε μαζί μας.

*Γκέλσης Ιωάννης,Φυσικοθεραπευτής, ΟΜΤ, Επιστημονικά Υπεύθυνος Φυσικοθεραπευτηρίου “Kinesiotherapy”, Επιστημονικός Συνεργάτης Α.Π.Θ., τ. Συνεργάτης Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!