Ο Δήμος Παύλου Μελά τίμησε τα 102 χρόνια από την Ποντιακή Γενοκτονία

 


Ο Δήμος Παύλου Μελά τίμησε τα 102 χρόνια από την Ποντιακή Γενοκτονία


Σε κλίμα συγκίνησης και προσαρμοσμένη στα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω των  ιδιαίτερων συνθηκών της εποχής μας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για τα 353.000 θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας στο μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή στη Πολίχνη, το απόγευμα της Δευτέρας 17ης Μαΐου 2021.

Τη διοργάνωση και το συντονισμό της εκδήλωσης, που τελούσε υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ανέλαβε η Εντεταλμένη στον Πολιτισμό Ευαγγελία Καρακούτα και το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά της Διεύθυνσης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού σε συνεργασία με τους τρεις μεγάλους ποντιακούς συλλόγους Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Στυλιανό Αναστασόπουλο, του Ι.Ν. Παντελεήμονος Πολίχνης και μετά ακολούθησαν οι ομιλίες και η κατάθεση στεφάνων από τους παρευρισκόμενους.

Στη δήλωσή του, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης ανέφερε τα εξής: «Ως Πόντιος, από μικρό παιδί, η συγκεκριμένη μέρα ήταν πάντα μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη μέρα για την οικογένειά μας. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού μεγάλωσα, τόσο εγώ όσο και πολλοί από εμάς, με ιστορίες από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Ιστορίες στενάχωρες, θλιβερές που συνοδεύονταν από βουβό πόνο και νοσταλγία. Ιστορίες από τα άγια χώματα του Πόντου: τη Σαμψούντα, την Τραπεζούντα, τη Σάντα, την Αργυρούπολη, την Ίμερα και τα ξακουστά Παρχάρια που αφήσαμε πίσω μας διωγμένοι βιαίως από τις πατρογονικές μας εστίες. Εκεί το ποντιακό δαιμόνιο τιθάσευσε τη γη και την έθεσε στη δούλεψή του με ότι μέσα είχε στη διάθεσή του. Στον Πόντο - στυλοβάτη του Ελληνισμού. Στον πρόμαχο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στη γη που άνθισαν οι τέχνες και ο πολιτισμός». Και συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς, 102 χρόνια μετά ζητάμε ακόμα τα αυτονόητα: να αποδοθεί η Τουρκία στη δικαιοσύνη, να αποδεχθεί την ιστορική πραγματικότητα και να αναγνωρίσει επιτέλους το έγκλημα της Ποντιακής Γενοκτονίας. 353.000 νεκροί ζητούν δικαίωση. Με την ευχή κάποια στιγμή η συγκεκριμένη μέρα να πάψει να είναι μόνο ημέρα μνήμης, αλλά και ημέρα δικαίωσης και αποκατάστασης της αλήθειας. Το ζητούμε. Το απαιτούμε. Ως άνθρωποι. Ως Πόντιοι. Ως Έλληνες».

Από τη μεριά της η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στον Ποντιακό Ελληνισμό αναφέρθηκε στα μέσα που επιστράτευσε ο τουρκικός εθνικισμός για να πραγματοποιήσει το σχέδιο του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου και συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα, ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει καταφέρει, σε όλη τη χώρα, να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του σε κάθε τοπική κοινωνία, να έχει την παρουσία του, να κρατάει ζωντανή τη μνήμη της παράδοσης του και βέβαια να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο, στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική εξέλιξη και πολιτική παρουσία του τόπου μας». Την ομιλία της έκλεισε κάνοντας αναφορά στα σχέδια που υπάρχουν για τη δημιουργία Μουσείου, αφιερωμένου στον Προσφυγικό Ελληνισμό, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά. Όπως επίσης και στην ανέγερση αγάλματος του Νικολάου Καπετανίδη τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Τον λόγο πήρε η Πόπη Πολυματίδου Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης η οποία στάθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχουν οι τρεις ποντιακοί σύλλογοι μεταξύ τους, δείχνοντας όμως και τη συγκίνησή της για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται και φέτος η εκδήλωση. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Η Ένωση Ποντίων Πολίχνης, οι Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης  συνεργάζονται άψογα για να αποδοθεί στα μέγιστα  η ανάγκη για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Πόντου σε Παγκόσμιο Επίπεδο. Σε ένα αλλιώτικο βαρύ κλίμα πένθους και προσμετρώντας στα δικά μας θύματα και τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους αυτά τα περίπου δύο τελευταία χρόνια, σε μια νέας μορφής Γενοκτονίας των Λαών,  δίνοντας μάχη με έναν "αόρατο εχθρό", θα θέλαμε όλοι με μια φωνή , να φωνάξουμε δυνατά και να ακουστούν οι φωνές μας, στον πρόσφατα εκλιπόντα Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης Ηλία Καλαντίδη, πως η δουλειά που άφησε, θα γίνεται από εμάς».

Στεφάνια κατέθεσαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Πολιτευτής της Ελληνικής Λύσης και Τομεάρχης Πολιτισμού Γεώργιος Κομνηνός και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Πολίχνης Μάκης Κοσμίδης. Επίσης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παύλος Γαλεγαλίδης και οι τρεις πρόεδροι των ποντιακών συλλόγων του Δήμου Παύλου Μελά Πόπη Πολυματίδου, Αλέξανδρος Εμεινίδης,  Κώστας Παπαδόπουλος και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολίχνης «Το Καράισιν» Αλκμήνη Παπανικολάου Ουσταμπασίδου. Το «παρών» έδωσε και ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία Δημήτρης Κούβελας. Από τον δήμο Παύλου Μελά παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Σάκης Λαζαρίδης, Δημήτρης Αθάνατος, Χαρά Αμανατίδου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ιωσήφ (Άκης) Αράπογλου και ο δημοτικός σύμβουλος Σαράντης Καρβουνίδης.

Την εκδήλωση έντυσε μουσικά το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» αποτελούμενο από τους Αντώνη Πηλαλίδη (τραγούδι), Συμεών Πουλαντζακλή (τραγούδι), Γιώργο Πουλαντζακλή (λύρα) και Μάκη Σπυριδόπουλο (λαούτο).


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!