Διαδικτυακή παρουσίαση «Η ευζωνική στολή από τα χρόνια της επανάστασης έως σήμερα» την Τετάρτη 9/6

 


 Διαδικτυακή παρουσίαση «Η ευζωνική στολή από τα χρόνια της επανάστασης έως σήμερα» την Τετάρτη 9/6


Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα και το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά σας προσκαλούν στη διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου «Η ευζωνική στολή από τα χρόνια της επανάστασης έως σήμερα».

Η επετειακή δράση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 2021, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Ιουνίου και ώρα 19.00, μέσω της πλατφόρμας zoom.

Παρουσιάζει ο συγγραφέας του βιβλίου Βασίλειος Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α., Φαρμακοποιός - Διευθυντής Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου, Ειδικός Σύμβουλος του Πολεμικού Μουσείου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης.

Για εξυπηρέτηση όλων, παρακαλούμε ο/η κάθε ενδιαφερόμενος - η να συμπληρώσει τα στοιχεία του/της πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScpNli4LScob9zAQxeYLTPtZlhFGKwExXWjTOvD1XGuD1vQ4Q/viewform?usp=send_form


 

Στη συνέχεια μια μέρα πριν την εισήγηση θα αποσταλεί στα προσωπικά email ο σύνδεσμος του zoom για την παρακολούθηση της εισήγησης.

 

Η ιστορία των Ευζώνων από το 1821 μέχρι σήμερα

Η ιστορία των Ευζώνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους. Ξεκινάει από την επανάσταση του 1821 και διατρέχει όλη την ιστορική περίοδο μέχρι σήμερα. Πόσοι, όμως, γνωρίζουμε την προσφορά των Ευζώνων στους αγώνες του έθνους, των Ευζώνων που έχουν αναδειχθεί σε πραγματικό σύμβολο ανδρείας των Ελλήνων;

Στην διάλεξή του ο κ. Νικόλτσιος θα αναφερθεί, με αφορμή και την έκδοση του νέου του βιβλίου, στην ιστορική διαδρομή, την ενδυμασία και τον οπλισμό των Ευζώνων.

Η ιστορία τους ξεκινάει από το 1821 και, κυρίως, από το 1824 όταν συγκροτήθηκε το πρώτο Τακτικό Σώμα του ελληνικού στρατού. Τότε συγκροτήθηκε και ένα τάγμα πεζικού με έξι λόχους, ένας από τους οποίους ήταν ο λόχος Ευζώνων.

Από τον αρχαιοπρεπή ελαφρά οπλισμένο στρατιώτη έως τον σημερινό φύλακα του Αγνώστου Στρατιώτη ο Εύζωνας, ως έννοια, αποτελούσε στην ελληνική κουλτούρα πρότυπο ευσταλούς ανδρός με ακέραιο χαρακτήρα και ήθος. Ενδεδυμένοι, άλλοτε με την περίτεχνη κατάλευκη ευζωνική φουστανέλα, άλλες φορές με τον χακί ντουλαμά των Βαλκανικών Πολέμων, η εικόνα τους παραμένει άσπιλη. Είναι οι φύλακες μιας ολάκερης εθνικής μνήμης.

Σήμερα δεν φυλάττουν Θερμοπύλες, αλλά μια «κλίνη κενή εστρωμένη των αφανών» και ως άοκνοι τηρητές του όρκου τους, στέκονται εκεί στα καλογυαλισμένα μάρμαρα, φύλακες της μνήμης των άγνωστων προπατόρων μας.

 

Βασίλειος Νικόλτσιος, Βιογραφία

Ο κ. Βασίλειος Νικόλτσιος είναι Συνταγματάρχης ε.α. – Φαρμακοποιός. Είναι διευθυντής του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου και Ειδικός Σύμβουλος του Πολεμικού Μουσείου. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού / Τμήμα Θεσσαλονίκης.

Έχει διατελέσει επί σειρά ετών διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Για περισσότερα από 40 χρόνια ασχολείται με την ιστορική έρευνα, απόκτηση, καταγραφή, φύλαξη, τεκμηρίωση, έρευνα, ερμηνεία, έκθεση και προβολή ιστορικού υλικού. Έχει στην κατοχή του περισσότερα από 20.000 ιστορικά κειμήλια της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, τα οποία εκτίθενται σε Μουσεία και με τα οποία έχει οργανώσει περισσότερες από 200 ιστορικές περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 2014 παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής, για εξαίρετες υπηρεσίες προς την Πατρίδα. Το ίδιο έτος παρασημοφορήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το Σταυρό Αξίας και Τιμής, Α’ τάξεως, για διακεκριμένες υπηρεσίες προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πατρίδα.

To 2016 τιμήθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη με το Μετάλλιο Εκατονταετηρίδας από το ξεκίνημα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!