Ο Απόστολος Τζιτζικώστας κήρυξε από το Καλοχώρι την έναρξη των εργασιών αναβάθμισης του δυτικού παράκτιου μετώπου Θεσσαλονίκης
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας κήρυξε από το Καλοχώρι την έναρξη των εργασιών αναβάθμισης του δυτικού παράκτιου μετώπου Θεσσαλονίκης
Την έναρξη των εργασιών καθαρισμού, εξυγίανσης και αποκατάστασης του δυτικού θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου, κήρυξε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, από το Καλοχώρι.
Σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο σημείο από το οποίο θα αρχίσουν οι εργασίες, ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε το σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει στην παράκτια ζώνη της δυτικής Θεσσαλονίκης και καλύπτει την έκταση της παραλίας στα διοικητικά όρια των Δήμων Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Θεσσαλονίκης (από το Εθνικό Πάρκο Αξιού έως το Λιμάνι Θεσσαλονίκης).
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, οι Δήμαρχοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, πρόεδροι Επιμελητηρίων και εκπρόσωποι φορέων.
Με τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε μήκος 6 χιλιομέτρων της παράκτιας ζώνης, εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν περισσότεροι από 1.350 τόνοι μη επικίνδυνων αποβλήτων και περισσότεροι από 950 τόνοι επικινδύνων αποβλήτων.
Στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Βάζουμε οριστικό τέλος στην υποβάθμιση, τη ρύπανση, την εγκατάλειψη. Σήμερα από εδώ, από το δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, αρχίζουμε τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ, για την απορρύπανση, την αποκατάσταση και την αναβάθμιση της περιοχής. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο πρώτος φορέας, που πραγματοποιεί ένα τόσο μεγάλο και πλήρως οργανωμένο έργο αποκατάστασης και αναδιαμόρφωσης, στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Και ταυτόχρονα είναι ο πρώτος φορέας που προχωράει στην πιο ολοκληρωμένη περιβαλλοντική παρέμβαση στο Δυτικό Θαλάσσιο Μέτωπο».
Σήμερα άρχισε η πρώτη φάση του έργου, που αφορά στον καθαρισμό του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, αφού χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ζητήματα πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει:
1.Την απορρύπανση, τη διαχείριση αποβλήτων, καθώς και όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που θα εγγυηθούν τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου.
2.Την εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης του υπεδάφους, αλλά και των υπόγειων νερών.
3.Τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης του εδάφους και των υπόγειων νερών, μετά την ολοκλήρωση των έργων απορρύπανσης.
Η όλη παρέμβαση έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Πέρα από την πρώτη φάση του έργου, τον καθαρισμό και την εξυγίανση της περιοχής, έχουμε ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό μας, για τις επόμενες φάσεις της αναβάθμισης και ανάδειξης της περιοχής, σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους και τους παραγωγικούς φορείς. Το έργο αυτό, όπως και μια σειρά από άλλα έργα, εντάσσονται στο συνολικό σχέδιό μας, για τον τόπο μας», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η παρέμβαση στο δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης «είναι μέρος, είναι η αρχή του μεγαλύτερου έργου που θα υλοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, για την ενοποίηση και την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι. Ένα έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα αποτελέσει το νέο brand name, τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης».
Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «το έργο αυτό εντάσσεται και στη συνολική στρατηγική μας για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, που για δεκαετίες ολόκληρες στο παρελθόν στερήθηκε το ενδιαφέρον, το σχέδιο και την ανάπτυξη που δικαιούται. Εμείς αυτό δεν το αποδεχθήκαμε ποτέ, γι’ αυτό και υλοποιούμε ή ολοκληρώσαμε ήδη, μια σειρά από έργα από τα οποία θα σταθώ μόνο σε τρία: Πρώτον, τον ανισόπεδο κόμβο Κ16, τη νέα δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, ένα έργο εξωστρέφειας και ανάπτυξης, που ήταν στα συρτάρια από την δεκαετία του 1980. Δεύτερον, το νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το μεγαλύτερο βιοκλιματικό κτίριο στη βόρεια Ελλάδα, που ήδη προσελκύει και άλλους φορείς και επιχειρήσεις, με επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την περιοχή. Τρίτον, το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί ήδη με 20 εκατομμύρια ευρώ από τους ευρωπαϊκούς μας πόρους. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Και το έργο μας δεν σταματάει εδώ. Συνεχίζουμε και τα επόμενα χρόνια για το όραμα που μας ενώνει όλους, την Κεντρική Μακεδονία του 2030. Χτίζουμε μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη. Την Περιφέρεια που θέλεις να ζεις και να δημιουργείς».
Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που υλοποιεί η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται και η παρέμβαση στο δυτικό παράκτιο μέτωπο: «το έργο στο δυτικό παράκτιο μέτωπο είναι μέρος των εκατοντάδων έργων που υλοποιούμε σε ολόκληρη τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε στενή συνεργασία με τους Δήμους. Πρόκειται για ένα σύνολο παρεμβάσεων σε κεντρικά σημεία, σε πλατείες, σε πάρκα, σε γειτονιές σε οχτώ Δήμους, που δεν αλλάζουν μόνο την εικόνα, αλλάζουν την ίδια την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, επισήμανε τα σημαντικά οφέλη από την υλοποίηση του έργου που άρχισε σήμερα από το Καλοχώρι.
«Η σημερινή έναρξη της πρώτης φάσης των εργασιών εξυγίανσης στο δυτικό παράκτιο μέτωπο, αρχής γενομένης από την περιοχή του Καλοχωρίου, σηματοδοτεί, χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, την πιο εμβληματική και πολυεπίπεδη παρέμβαση στον τομέα της εξυγίανσης απορρύπανσης και αποκατάστασης που έγινε στη Θεσσαλονίκη από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.
Αναφερόμενος στο ιστορικό του έργου, ο κ. Γιουτίκας σημείωσε ότι όλα άρχισαν από την εκπόνηση του master plan της Περιφέρειας για το δυτικό παράκτιο μέτωπο, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης μοναδικού τα τελευταία 47 χρόνια. Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος (TerraMed) έγιναν οι απαιτούμενες μελέτες, αλλά και η καταγραφή των 200 επιχειρήσεων, των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων μιας περιοχής 6.615 στρεμμάτων και προσδιορίστηκαν 14 έργα και δράσεις μεγάλης κλίμακας για την αναβάθμιση της περιοχής.
«Για να φτάσουμε ως εδώ, προηγήθηκαν άλλα τρία χρόνια επίμονης και επίπονης προσπάθειας για τη συγκέντρωση των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων από μια μεγάλη λίστα εμπλεκόμενων φορέων», δήλωσε ο κ. Γιουτίκας.
Η περιοχή των 600 στρεμμάτων χωρίστηκε σε τέσσερα τμήματα όπου θα γίνουν οι εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης της πρώτης φάσης:
1.Έναρξη από το Καλοχώρι, από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, βόρεια της Λιμνοθάλασσας έως το χώρο της σημερινής εκδήλωσης (αποκατεστημένος μπαζότοπος) με έκταση 322 στρεμμάτων.
2.Ανατολικότερα, νότια των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και στα πρώην γεμιστήρια τρένων συνολικής έκτασης 28 στρεμμάτων.
3.Ρέμα και εκβολές του ρέματος του Δενδροποτάμου, περιοχή 93 στρεμμάτων επιβαρυμένη από βαρέα μέταλλα βιομηχανικά απόβλητα και υγρά λύματα άγνωστης προέλευσης.
4.Περιοχή των Βυρσοδεψείων, έκτασης 12 στρεμμάτων όπου θα απομακρυνθούν μπάζα, λάστιχα, πλάκες αμιάντου, εγκαταλειμμένα δοχεία με υλικά που χρησιμοποιούσαν οι βυρσοδέψες. Ακολούθως, προχωρούμε στον καθαρισμό των υπόγειων υδάτων.
«Με ειδικά κοντέινερ με αντλίες και σύγχρονες τεχνολογίες θα συγκεντρώνονται τα υπόγεια ύδατα, θα καθαρίζονται και επαναφέρονται στο υπέδαφος», εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «είναι καιρός να αποκατασταθεί η διαχρονική αδικία στη δυτική Θεσσαλονίκη. Σήμερα με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, όραμα, σχέδιο και πράξη έρχεται να αποκαταστήσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας αυτή την αδικία στο δυτικό παράκτιο μέτωπο. Τον ευχαριστώ προσωπικά, επειδή κατανόησε και το παράπονο και τον πόνο και την αγάπη μας για τον τόπο. Σήμερα εδώ κάνουμε το όραμα όνειρο και το όνειρο πράξη».
Την ικανοποίησή τους για την έναρξη των εργασιών εξυγίανσης και αναβάθμισης του δυτικού παράκτιου μετώπου και τη στήριξή τους στο συνολικό σχεδιασμό εξέφρασαν οι Δήμαρχοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης.