Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει ότι μια πολιτική για την διαχείριση των αποβλήτων πρέπει: - Να δίνει έμφαση κατά προτεραιότητα:
1. Στην Πρόληψη 2. Στην Επαναχρησιμοποίηση 3. Στην Ανακύκλωση και όχι στην καύση! - Να συν-διαμορφώνεται με τους πολίτες με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, της περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.
- Να αξιοποιεί την εκτεταμένη πρόσφατη και ΟΧΙ παλαιά ευρωπαϊκή εμπειρία και τεχνολογία, ώστε να επιτυγχάνει το βέλτιστο περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτέλεσμα.
- Να θέτει συγκεκριμένους ρεαλιστικούς στόχους με εξασφαλισμένους πόρους και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.
Οι πολίτες δικαίως ζητούν, μεγαλύτερο έλεγχο για περιβαλλοντική συμμόρφωση των επιχειρήσεων και αυξημένη συμμετοχή και συνδιαμόρφωση στις αποφάσεις της πολιτείας και το Κίνημα Αλλαγής απαιτεί συνδιαμόρφωση και ΟΧΙ απλή συμμετοχή μέσα από μια τυπική διαδικασία, όπως επιλέγει να κάνει η Κυβέρνηση της ΝΔ Τέλος, ο κ. Αρβανιτίδης παρουσίασε έναν ισχυρό αντίλογο και επιχειρήματα στο «πράσινο» αφήγημα της Κυβέρνησης για το σχέδιο Ελλάδα 2.0 και τις προτάσεις χρηματοδότησης που κατέθεσε στο Ταμείο Ανάκαμψης και τόνισε ότι: «Αν δει κανείς τα συγκριτικά στοιχεία των σχεδίων ανάκαμψης των άλλων κρατών μελών, που κατατέθηκαν στην Κομισιόν για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα διαπιστώσει ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ ΔΕΝ μπορεί να λανσάρεται ως…η πιο «πράσινη» κυβέρνηση. ΔΕΝ μπορεί να προπαγανδίζει ως «πράσινη ανάπτυξη» την διοχέτευση στην Πράσινη Μετάβαση του 37% των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, την ώρα που: - η Σλοβακία διοχετεύει το 42% των πόρων
- Η Αυστρία το 59%
- Το Λουξεμβούργο το 61%
- Η Δανία το 59%
- Η Ισπανία το 49%
- Η Γερμανία το 42%
- Η Πορτογαλία και η Λετονία το 38%
ΔΕΝ είναι μόνο ποσοτικό το θέμα αλλά είναι και ποιοτικό. Τι προστιθέμενη αξία φέρνουν αυτές οι χρηματοδοτήσεις και ποια παραγωγή στον τόπο μας μοχλεύουν και δημιουργούν ; Μας προκαλεί απορία η εξαγγελία για το έργο «Ψηφιοποίηση του Αρχείου των Υποθηκοφυλακείων» που είναι το μεγαλύτερο από τα εγκεκριμένα έργα που ανακοινώθηκαν ότι έλαβε το «πράσινο φως» από το Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο θα έχει προϋπολογισμό 242,4 εκατ. Ευρώ. Όταν το 2016 που είχε σχεδιαστεί από το Κτηματολόγιο ήταν στα 90 εκατ. Ευρώ. Πώς δικαιολογείται αυτή η τεράστια απόκλιση;» |